Maas-NiederRhein Pad, traject Kessel-Plasmolen

Op zaterdag 8 oktober 2016 was alweer de laatste dag van onze wandeling over het Maas-NiederRheinpad. Na het ontbijt liepen we naar de bakker in Kessel. De broodjes waren op, maar er werden nieuwe broodjes gebakken. Na een kwartier wachten wilde ik de route oppakken op het punt waar we de route de vorige dag hadden verlaten. Maar Coos stelde voor om via een kortere route ons wandelpad weer op te pakken.

We staken de Niers over via een boog bruggetje. Nu liepen we een tijdlang langs de bosrand van het Reichswald, in totaal ruim 9 km. We kwamen bij de Grünewaldstraße nabij buurtschap Nergana. Op een kruispunt waren werkzaamheden. Op het kruispunt was ook een café. En voor het raam stond een bordje met de tekst open. Maar de deur was op slot.

Toen we de verharde weg verlieten duurde het zo'n tijd voordat er een bankje was, dat we besloten eerder in het gras langs de kant van de weg te gaan zitten. Nog geen km later troffen we twee picknickbanken. Uiteindelijk kwamen we bij Pannenkoekenrestaurant De Diepen te Milsbeek waar we echter geen pannenkoek namen.

Verder liepen we over de Sint Jans Berg. Net op deze dag werd de herfstkleurendagtocht van SV De LAT georganiseerd, We kwamen, in kleine groepjes, heel wat bekende wandelaars tegen. Bij restaurant 't Zwaantje langs de Bisseltsebaan hadden we nog een rust. Daarna kwamen we over de Mookerheide. Hier hadden we aanvankelijk het plan om deze dagetappe te beëindigen door met de trein vanaf station Mook-Molenbeek huiswaarts te reizen. Maar het was deze dag zulk fantastisch mooi weer, dat we besloten door te lopen naar Plasmolen. Dat was 6 km verder. Wat ook een rol speelde was het feit dat, als we de route zouden vervolgen op een andere dag, dat dan de kans bestond dat het somber weer was. En dan is het niet zo prettig lopen in dit heuvelachtige gebied.

Nog steeds troffen we wandelaars van de LAT-tocht. Ook troffen we nog een wandelaarster uit Zutphen die de Walk of Wisdom liep

De Walk of Wisdom is op 21 juni 2015 geopend met een 136 kilometer lange pioniersroute rondom Nijmegen. Hier wordt in drie jaar de basis van een nieuwe pelgrimstraditie ontwikkeld die geleidelijk wordt uitgelegd naar de rest van de wereld met behulp van lokale partners.

De pioniersroute is vaak schitterend en heel divers: van de oude bossen van de Duivelsberg (Berg en Dal), het Reichswald (Duitsland) en de Sint- Jansberg (Milsbeek/Gennep) tot het open rivierenlandschap van de Maas en Waal. Je komt door drie provincies en twee landen. De route voert langs een kapelberg, twee lapjesbomen en een hypermoderne brug met een bijzonder eerbetoon aan het verleden.

Begin- en eindpunt is een van de markantste monumenten van Nijmegen: de Stevenskerk. Laatstgenoemde gebouw groeit uit tot een algemeen inspirerend centrum en is met haar gewortelde geschiedenis een rijke bedding voor een nieuwe pelgrimstraditie (wat is de Walk of Wisdom?). De pioniersroute is geïnspireerd op het Streekpad Nijmegen, maar wijkt hier voor een groot deel van af. De contouren lijken op die van een vliegende vogel.

Uiteindelijk troffen we ook nog de twee pijlophalers, die net telefonisch bericht hadden gekregen dat ze de kortste weg naar de finish konden nemen vanwege invallende duisternis. Er was een groepje wandelaars verkeerd gelopen en daardoor hadden de pijlophalers oponthoud gekregen.

Ons eindpunt deze dag was Plasmolen. Met de bus van 18:04 uur reden we naar Nijmegen en verder met de trein huiswaarts. Het waren 8 mooie wandeldagen geworden.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor