Maas-NiederRhein Pad, traject Geldern-Weeze

Op donderdag 6 oktober 2016 verliep deze dag geheel anders als dat we vooraf verwacht hadden. Op het dagprogramma stond om van Geldern naar Kevelaer te lopen en verder naar Weeze. Toen we na een halve kilometer na de start bij een rotonde kwamen, moesten we volgens de routebeschrijving rechtsaf. Maar de markering naar rechts was zichtbaar verwijderd. Rechtdoor was nu gemarkeerd. In Nederland is het gebruikelijk dat als de markering anders is, dat je dan die gewijzigde markering volgt.

Het duurde een hele tijd voordat Geldern werd verlaten. En we vonden het parkoers nu ook wel tegenvallen. Toen we dachten dat we Geldern definitief verlieten bleek dat we ongemerkt in Veert terecht waren gekomen, maar deze plaats werd nu ook verlaten. In Veert waren we op korte afstand nog langs de Turmwindmühle gekomen.

Op een kruispunt, waar werkzaamheden waren, was een café restaurant. En voor het raam stond dat het geopend was. Maar helaas, het was dicht. In een weiland zagen we een jong kalf liggen en moeder koe liep er wat geduldig omheen. Bij de naastliggende boerderij hebben we een medewerker op het voorval attent gemaakt.

Bij de Walbecker Straße hadden we een rust in een bushokje. Iets verderop zei ik tegen Coos dat het nu misschien wel vier uur kon duren voordat we weer op de officiele route zouden zitten. En toen kreeg Coos een ingeving. Bij dit Maas-NiederRheinpad zijn een paar doorsteken gemaakt en misschien liepen we wel op zo'n doorsteek. En dat bleek inderdaad het geval te zijn. We waren uiteindelijk ruim 6 km verkeerd gelopen. Om nu helemaal terug te lopen, daar hadden we geen zin in. Bovendien zouden we dan niet voor donker bij ons overnachtingadres aankomen.

Omdat ik goed kan kaartlezen en de ingetekende route op mijn GPS had staan, namen we nu een alternatieve weg naar Kevelaer. We liepen nu verder over respectievelijk de Gansdonksweg, Schmalkuhler Weg, Genieler Straße, Bonnesweg, Voerdenweg, An der Mosel, Kleverstraße, Nuylenweg, een grasweg, Heideweg, kruising met de Dondert, Klinsweg, Veerter Straße, Berendonkerweg, Bahnhofstraße (Wetten), kruising spoorlijn, Langstraat, Twistedener Straße, Herbergskesweg, Geldener Straße, Alte Heerstraße, Geldener Straße en Hauptstraße te Kevelaer.

Op onze weg naar Kevelaer waren we nog langs talrijke gekweekte heidevelden gekomen. In Kevelaer kwamen we weer op de officiële route. Eerst dronken we bij de bakker nog Latte Macchiato en aten er iets lekkers bij. Daarna kwamen we bij de St. Marien Basilika. Hier fotografeerden we talrijke glas-in-lood ramen. Bij de Kerzenkapelle op de Kapellenplatz brandden talrijke kaarsen, wel meer dan 100. Daarna bekeken we de indrukwekkende Gnadenkapelle. Dit had een mooi plafond en mooie glas-in-lood ramen.

Buiten Kevelaer werd de Niers opgezocht en een tijdlang gevolgd. We kwamen bij de Kervenheimer Straße. Hier reden de auto's behoorlijk had. Wij vonden het te gevaarlijk om het, kleine stukje, langs de weg te lopen. We kozen voor een alternatief. Later zagen we op een kaart hoe de officiele route vermoedelijk liep. Toen we bij de Niers aankwamen, kregen we uitzicht op kasteel .Wissen

Voordat het eindpunt in Weeze werd bereikt kwamen we nog door het Tierpark en langs kasteel hotel Hertefeld. Tegenover de St. Cyriakus kerk lag het Markt cafe waar we Latte Macchiato dronken. Tegenover het café lag restaurant Kupferpfanne. We hielden dit in gedachte om warm te eten voor het geval we niet in het overnachtingshotel zouden eten.

We hadden een overnachting geboekt in Hotel Jagerhof. Toen we daar aankwamen bleek de hoofdingang aan de achterzijde te zijn bij een parkeerplaats. En op de toegangsdeur stond dat je kon aanmelden op Bahnstraße 24. Daar aangekomen was de toegangsdeur dicht. We liepen iets verder langs het gebouw. De ingang van het restaurant was op slot. Toen liepen we weer terug naar nummer 24 en belden we aan. Bij de tweede keer werd er opengedaan.

De menukeuze in dit hotel was zo beperkt dat we besloten op in restaurant Kipferpfanne te gaan eten.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor