rondwandeling De Cocksdorp-Sluftervallei-De Koog

Op zondag 11 september 2016 bracht ik Coos en Lydia naar de boot naar Ameland. Daarna parkeerde ik de auto op de parkeerplaats nabij Paviljoen Kaap Noord en begaf mij op pad. De wandeling begon halverwege de rand van de parkeerplaats. Na een meertje sloegen we af en kwamen op een camping nabij café restaurant De Robbenjager. We staken de doorgaande weg over Nu dwaalden we fraai door de Eierlandse Duinen Daarbij kwamen we volgens de kaart nog langs twee meertjes. Maar beide meertjes waren opgedroogd.

Het duingebied werd weer verlaten. Ik had de route zodanig uitgezet dat we niet of zo min mogelijk langs de zee liepen. Bij Landal Greenpark te De Cocqsdorp volgden we een eind een asfaltfietspad. Het was inmiddels al flink warm geworden. Dat had veel fietsers op dit fietspad tot gevolg. Bij Golfterrein De Texelse Herkenden we het Hanepad waarover we een keer met een wandeltocht hadden gelopen.

Nabij Natuurreservaat De Slufter staken we het duin via trappetjes over. Na het Slufterduin bleven we de Slufterweg volgen. Bij de Muyweg liepen we weer in de richting van de zee. Maar eerst hadden we een rust op een bankje. Toen we weer verder liepen kwam een dame aangelopen, die we al eerder richting zee hadden zien lopen. Toen ik zei ik tegen haar: "even naar de zee gelopen en toe u die zag weer teruggelopen?" Nee ze had de zee niet gezien. Maar een vriendin, die niet goed ter been was, wilde ze niet te lang alleen in de auto laten zitten.

Nabij strandpaal 22 werd De Cocksdorp verlaten en dwaalden we verder over het grondgebied van De Koog Voordat het centrum van De Koog werd bereikt kwamen we nog over camping Kogerstrand. Hier hadden we in het verleden meerdere keren overnacht in een trekkershut. Aanvankelijk hadden we het plan om een pannenkoek te eten. Maar mede vanwege de drukte besloten we bij de Jumbo een pak Optimel te kopen. De Koog werd in zuidoostelijke richting verlaten.

Over het Oude Dijkje werd het Walenburgerdijkje bereikt en gevolgd. Daarna volgden we 6˝ km het Eierlandskanaal. We staken het kanaal over met een zelfbediening trekpontje De Cocksdorp kwam in zicht. Na de Cocksdorp liepen we een paar km langs de Waddenzee alvorens de auto rond 18:15 uur werd bereikt. Coos en Lydia waren van hun reis naar Ameland al teruggekeerd. Daarna reden we terug naar de Stayokay

Op maandag 12 september 2016 sliepen we uit. Rond 10 uur checkten we bij de Stayokay uit. We liepen naar het centrum van Den Burg en keken wat rond op de markt. Bij CR De Lindenboom dronken we Latte Macchiato. Daarna liepen we terug naar de auto en maakten nog een rondrit over het eiland. De rit was bewegwijzerd met blauwe bordjes met de tekst: "Texel route - VVV". Daarna reden we huiswaarts.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor