Foto's na afloop van de tocht alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor Kennedymars Hengelo 2016

Op zaterdag 11 juni 2016 werd vanuit Hengelo een Kennedymars georganiseerd. De start was om 5 uur in de ochtend. Met ongeveer 250 wandelaars was de deelnemerslimiet bereikt. Het was deze dag, in Hengelo, een droge dag met een maximumtemperatuur van 22 graden. Die maximumtemperatuur werd pas in het begin van de avond bereikt.

Toen ik even na half vijf bij de start aankwam, was het al heel druk. Een zitplaats was niet meer beschikbaar. Om 10 minuten voor vijf hield de organisator een toespraakje en werden diverse wandelaars gehuldigd. Daarna begaven we ons naar buiten. Bij de uitgang van het terrein verzamelden we ons nog en na het startschot begaven wij ons op pad.

In het begin van de wandeling liepen we langs de Kleigaten van Rientjes. Om het eerste meer liepen we helemaal omheen. Na het eerste bruggetje moesten we de eerste keer linksaf en de tweede keer rechtsaf lopen. Een later gestarte wandelaar vond het heel vreemd dat heel veel wandelaars van links kwamen en vroeg wat er aan de hand was. Daarna voerde de wandeling ongeveer 4 km over dezelfde route als op de terugweg. Daar heb ikzelf tijdens de wandeling niets van herkend, maar de GPS gaf dat overduidelijk aan.

Na Hengelo voerde de route doorn Borne. We staken de Slangenbeek over gevolgd door de Deurningerbeek en de Gammelkerbeek. Langs de Gammelkerbeek zouden we heel vaak lopen. Na het Molenven en het gelijknamige bosgebied werd de eerste rustpost op 10 km bereikt. Dat was bij de Soaseler Möl te Saasveld. Na een korte rust liepen we verder. We liepen onder Saaveld langs en kregen nog zicht op de Sint Plechelmuskerk.

Na het Gravenbos liepen weer naar de Gammelkerbeeke en kruisten die tweemaal. De tweede rust was op 20 km bij Vakantieverblijf Het Vastert te Deurningen. Naast belegde broodjes en limonades kregen we een schijf meloen. Nu liepen we tot aan de rand van Oldenzaal. Behalve borden van bebouwde kom Oldenzaal hebben we er niets van meegekregen dat we bij een grote plaats waren.

Na buurtschap Lemselo werd Rossum bereikt. Hier was op 29 km de 3e rustpost bij sportcentrum Bossink. We hadden trek gekregen. Toch besloten we verder te lopen. Want we wisten dat we op ongeveer 35 km langs een pan­nen­koe­ken­res­tau­rant kwamen en die was vanaf 10 uur geopend. Langs de Heilige Plechelmuskerk werd Rossum verlaten.

Het landschap was hier heel mooi. Lichte glooiingen met vergezichten. We bleven nog steeds een ruime omtrekkende beweging om Oldenzaal te maken. Op 35 km was dan, in De Lutte, pannenkoekenhuis De Stroper. Hier bestelden we in totaal twee Latte Macchiato´s en een pannenkoek. We hadden hier zicht op de voorbij lopende wandelaars. Toen we weer verder liepen kwam net een bekende wandelaar uit Apeldoorn aangelopen. Maar omdat hij een minder snel tempo had, verlieten wij hem spoedig weer na wel even bijgepraat te hebben.

We zagen een wandelaar voor ons lopen uit Nijmegen, die geen fitte indruk meer maakte. Hij had te snel gelopen en naast een zwakke knie had hij last gekregen van zijn lies. Het was dezelfde wandelaar waarover ik in het begin van dit verslag schreef, die later gestart was. Verder liepen we langs de bosrand van 't Kruiselt en hadden fraaie vergezichten.

Vlak voor de 40 km post kwamen we langs het Millenniumlaantje. Hier was ik op 14 april 2016 ook met Coos geweest. Toen liepen we de NS rondwandeling Boerskotten vanuit station Oldenzaal. Coos, die met deze kennedymars niet meeliep, liep de NS wandeling Boerskotten ook deze dag. Daarbij heeft ze op het 41 km punt verschillende wandelaars zien langs komen waar ook bekenden voor haar bij waren. Ze bleef daar een tijd zitten in de hoop dat ze mij zou zien. Maar ik zat toen aan de pannenkoek op 35 km.

Toen we bij de rust op 40 km kwamen, wilden we eigenlijk alleen even de tas pakken en dan snel weer verder lopen. Maar om bij de tas te komen moesten we langs een man lopen die ons een broodje hamburger aanbood. En dat konden we op dat moment niet afslaan. We troffen hier nog een Facebookvriend uit Alkmaar die aan het eind van zijn Latijn was gekomen en helaas de denkbeeldige pijp aan Maarten moest geven.

We vervolgden ons pad over het Lossers Voetpad. Daarbij staken we de A1-snelweg over. Op weg naar Lonneker kwamen we langs het golfterrein van Golf en Countryclub Het Sybrook. Voordat het centrum van Lonneker werd bereikt, kwamen we langs de Lonneker molen. De GPS gaf ongeveer 49 km aan, ten teken dat we vlak bij rustpost in Café De Sprakel aankwamen. 100 meter voor deze rust liepen we langs een supermarkt. We besloten hier een literpak Optimel te kopen. Voor de Sint Jacobus de Meerdere kerk dronken we dat op een bankje op. Daarna liepen we naar café De Sprakel. Hier werd ons loopnummer genoteerd door een echtpaar, die in het verleden heel actief in de wandelsport waren, namelijk Henk en Sinie de Boer. Het was al een heel tijd geleden dat ik hen voor het laatst had gezien en ik vroeg of ze het goed vonden dat ik van hen een foto maakte.

We werden ingehaald door een dame. Op haar rugzak zat een embleem van OLAT. Omdat ikzelf ook lid van OLAT ben raakten we daarover aan de praat. We kwamen op een driesprong zonder pijl. Dat was voor ons gelukkig geen probleem. We hadden vooraf gezien dat de ingetekende route op afstandmeten.nl stond en die hadden we ook op onze GPS gedownload. Bij punt 104 in de routebeschrijving twijfelden we, hoe we verder zouden lopen. Er stond weliswaar een duidelijke pijl die rechtdoor wees. Maar de ingetekende route gaf linksaf aan. We keken nog of de pijl wel goed was vastgemaakt en dus niet gedraaid was. We besloten hier toch rechtdoor te lopen en verderop zagen we weer een pijl.

Verder liepen we langs het Lonnekermeer. Op 65 km was een rustpost bij melkveebedrijf familie Reuver te Deurningen. Aanvankelijk hadden we geen trek om nog wat te eten. Maar na het eerste broodje volgden er nog twee. Er was hier een wandelaar die het moeilijk had. Ikzelf voelde ook wel wat bij mijn rechterhiel. Maar het ging vooralsnog. Er was hier EHBO aanwezig in een tent. Maar we maakten er geen gebruik van.

We staken de spoorlijn en de A1 snelweg over, even later gevolgd door de Deurningerbeek. We liepen om Deurningen heen en staken opnieuw de Deurningerbeek over. Verder liepen we langs de nieuwbouwwijk Dalmeden. Op een terrasje zat een familie en we hoorden een vrouw zeggen: "daar komt weer een wandelaar langs". Op 75 km was nog een laatste rustpost.

Eén van de vrijwilligers kwam de laatste kilometer van de tocht naast ons rijden met zijn fiets. Hij kende de route en vroeg zich af of het volgend jaar de route wellicht zou worden aangepast. Vliegveld Twente is tegenwoordig o­pen­ge­steld voor publiek en het zou mooi zijn als de wandeling over de landingsbanen en langs andere bijzondere gebouwen zou lopen. Verder zei hij dat er nog 15 wandelaars achter ons liepen.

Om 21:40 uur werd de finish bereikt. De eerste deelnemers, een groepje van vier, kwamen om 16:10 uur aan bij de finish. De laatste drie wandelaars finishten, samen met de twee pijlophalers 7 uur later om 23:15 uur. Het was een prachtige tocht geworden en zeker voor herhaling vatbaar. Wij danken de organisatie hartelijk voor deze tocht.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor