Foto's na afloop van de tocht alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor Bos- en Weide tocht vanuit Dalfsen

Op zaterdag 23 april 2016 organiseerde de Zwolse Wandel Verenigingen de Bos- en Weide tocht vanuit Hessum/Dalfsen. De start was vanuit Café Restaurant Madrid. Deze locatie lag op 5½ km van station Dalfsen. We hadden gebruik gemaakt van de mogelijkheid om ons op te laten halen van het station. Rond 8:40 uur kwamen we bij de start aan. We zagen hier verschillende bekenden. Om 9 uur werden de routebeschrijvingen uitgedeeld.

De start werd even na 9 uur verlaten. We maakten een omtrekkende beweging om de naastliggende camping. We staken de Tolhuisweg over, gevolgd door de spoorlijn Zwolle-Emmen en de Marswetering. Na een flinke lus door bosgebied werd het Vilstersche Veld bereikt, een groot heideveld. Bij een heuvel, met een bankje bovenop, voerde de route om de heuvel heen. We hadden het mooier gevonden als de route over de heuvel had gevoerd, maar misschien was dat te zwaar voor de deelnemers aan de 10, 15 en 20 km route. Omdat wij zin hadden in een boterham besloten we de heuvel op te lopen en op de bank een paar boterhammen te nuttigen. De afgelegde afstand bedroeg hier 8½ km.

Twee km verderop was de officiële rust bij Erve Ploegbosch. Toen we deze rust naderden, hadden we eigenlijk het plan om door te lopen. De rust was buiten ingericht met partytenten en er stonden drie dixies. Onder een partytent was de verzorgingspost ingericht. En toen we zagen dat een soep € 1,50 kostte, besloten we deze te nemen en toch te rusten. Hier was een splitsing. De 20 km en kortere afstanden sloegen LA en de twee lange afstanden RA.

We liepen over de Vilsterse Allee langs het aardgasstation van de Gasunie. Daarna dwaalden we door buurtschap Achterveld. We staken de N348 (Ommen-Lemerlerveld) over en bevonden ons nu in buurtschap Giethmen. Hoewel de hierna volgende route afwisselend was, voerde deze (te) veel over verharde wegen. Daarbij liepen we in het begin langs ´t Hooge Veld. Bij Nieuwe Brug was op 18 km de eerste binnenrust. We hoorden een dame mijn naam roepen. Ze zei dat de koffie bij het tegenover restaurant Nieuwe Brug gelegen Kiosk slechts 1 euro kostte en dat het in het restaurant 2 euro kostte. We besloten koffie verkeerd te nemen bij de kiosk. Deze kostte 1,50 euro en was behoorlijk lauw.

Bij Nieuwe Brug was de splitsing van de 40 km met de 30 km. Wij liepen de 40 km. Tot aan de finish troffen we geen wandelaars. Dat betekende dus dat we 22 km lang geen wandelaars van de bos- en weide tocht hebben gezien. We zagen wel andere wandelaars, zoals Pieterpad-wandelaars. De lus van de 40 km was wel het mooiste deel van de rust. We dwaalden hier door natuurgebied De Lemelerberg en volgden daarbij groene pijlen, In dit gebied werd niet door de organisatie gepijld. De 77 meter hoge Archemerberg werd nog beklommen. Vanaf de top hadden we niet alle kanten goed uitzicht vanwege een paar aanwezige buien.

Ik had nog niet verteld dat het deze dag overwegend droog was met tot 15.45 uur zesmaal lichte regenbuitjes die niet veel voorstelden. Na da lus van de 40 km werd restaurant Nieuwe Brug bereikt. We besloten nu wel een bezoek aan het restaurant te brengen. Want we hadden wel zin in een lekkere Latte Macchiato. Groot was de teleurstelling toen we vernamen dat in het restaurant geen Latte Macchiato te krijgen was. Daarop bestelden we koffie verkeerd. Deze smaakte beter en was veel warmer dan die koffie bij de kiosk en kostte 2 euro.

We staken de Regge over en volgden een tijdlang de Giethemmer Hooiweg die in de gemeente Ommen overging in de Wolfskuil. Nadat we de spoorlijn Zwolle-Ommen hadden overgestoken barstte een regen- en hagelbui los. Even werd ons pad wit en we maakte er na de bui een foto van. Dat was rond 15.45 uur. We kwamen uit op de Zwolse weg. die over ging in de Vilsterenseweg. Daarbij staken we de Regge over en liepen onder de N348 door.

We liepen heel mooi om Vilsteren heen en hadden daarbij uitzicht op de Vecht, Uiteindelijk kwamen we toch in Vilsteren met uitzicht op de fraaie molen en kerk. Ook stond er een mooi oud huis, een landhuis uit 1907. Na het Gravenpark werd de doorgaande weg van Vilsteren naar Dalfsen bereikt en gevolgd tot aan de finish. Daarbij kwamen we nog langs Huize Hessum, de naam waar dit buurtschap naar genoemd is.

Van een wandelaar uit Apeldoorn vernamen wij het bijzondere bericht, dat hij eigenlijk had willen meedoen met de Kennedymars vanuit Ridderkerk die door de RWV werd georganiseerd van 22 op 23 april. Bij aankomst in Ridderkerk had hij toch geen zin om met de Kennedymars mee te doen. Het was een hele mooie en afwisselende tocht geworden. Er deden deze zaterdag 362 wandelaars mee. Dat was voor de organisatie een teleurstellend aantal. De lage deelname kwam mede door het feit dat er elders in den lande flink wat wandeltochten werden georganiseerd. Wij danken de organisatie hartelijk voor deze tocht.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor