Foto's na afloop van de tocht alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor wandeling van Baarn naar Spakenburg langs de Eem

Op zaterdag 16 april 2016 werd de verjaardag van Coos en Lydia gevierd met een wandeling. Samen met twee andere vriendinnen liepen we van Baarn naar Spakenburg. Lydia had de wandeling ergens gevonden. We troffen elkaar om 10:25 uur op station Baarn. Gezamenlijk liepen we eerst naar Eethuys café De Generaal. Na een paar Latte Macchiato's en een gebakje en na het uitpakken van de kado's van de jarigen, begaven we ons op pad.

Hoewel de route officieel bij station Baarn begon, lieten wij het eerste stukje schieten. We liepen eerst door de Pekintuin waarin een standbeeld stond van een vrouw met kind. Voordat het volgende park werd betreden, liepen we door straten met voorname huizen. Daarop werd het Cantonspark betreden.

Over de August Janssenweg werd Baarn verlaten. Daarbij kwamen we nog langs het gebouw van de Zweminrichting uit 1916. Daarna liepen we langs de Eem. Voor kruising met de A1-snelweg werd de Eem even verlaten. Na Eembrugge staken we de Eem over en volgden opnieuw de Eem. Het was eigenlijk de bedoeling om de Eem geruime tijd te volgen over de grasdijk. Maar de Eemdijk werd gerenoveerd. Er groeide hier nog geen gras op de dijk en je zakte onaangenaam diep in de dijk weg zodat we besloten om de onderliggende asfaltweg te volgen. In Eemdijk hadden we een rust in eetcafé Ootje Eppie en dronken wat.

De naam Ootje Eppie is afkomstig van Oma Eppie die vroeger een kruidenierswinkeltje op Eemdijk had. Ootje Eppie is ook de overgrootmoeder van de gastheer Jan Hartog geboren en getogen in Eemdijk. Het thaise karakter is afkomstig van de gastvrouw Sopha Hartog-Phonla afkomstig uit het mooie Thailand met de heerlijke thaise keuken.

Na Eemdijk volgde de wandeling niet langer de dijk vlak langs de Eem en konden we de officiële wandeling vervolgen. We kwamen bij de Palendijk. Hier zagen we een stukje dijk dat met palen verstevigd was.

De eerste dijken die langs de Zuidezee werden aangelegd boden onvoldoende bescherming tegen het water. Daarop besloot men in de 15e eeuw de dijken op verschillende plaatsen met een constructie van palendijken te verstevigen. Lange rijen palen van naaldhout of eikenhout werden naast elkaar geplaatst en met dwarsbalken aan elkaar verbonden.

Het einde van de wandeling kwam met Spakenburg in zicht. Langs de Havenstraat lagen talrijke boten langs de kade. In het centrum was het heel toeristisch. Bij een pizzeria aten we warm. Daarna reisden we met de bus naar Amersfoort en ging ieder zijns weegs. Ondanks het vele asfalt was het toch een geslaagde dag geworden

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor