Foto's na afloop van de tocht alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor Rode Kruis tocht vanuit Winterswijk

Op zaterdag 2 en zondag 3 april 2016 organiseerde wandelsportvereniging De Hazewind de Rode Kruis tocht. De start was vanuit het café-gedeelte van de Kegelbanen bij zalencomplex van Party Centrum Nijenhuis te Winterswijk. Dit Party Centrum kent al een lange geschiedenis. Het liefste waren we hier met de trein naar toe gereden. Maar met de eerste trein vanuit onze woonplaats konden we niet voor 9:40 uur in Winterswijk arriveren. Daarop besloten we de 115 km lange route met de auto af te leggen. De parkeerplaats voor de start was bij aankomst al helemaal vol. Met de voorbereiding hadden we gezien dat vlakbij een P&R parkeerplaats was. Er daar was nog volop plaats. Nu konden we om half negen starten.

De start werd verlaten langs Museum het GOLS-station en het Gerrit Komrij College. In de Freule van Dorthstraat viel een fraaie windvaan op. Langs de Magnoliastraat zagen we de eerste fraaie boerderij liggen. Hiervan zouden we er nog talrijke zien. Nadat we de Rondweg-Zuid/N319 waren overgestoken zagen we de Vennemansmolen liggen. Op landgoed Driemark werd de eerste bospassage betreden. Hierin lag een grote vijver waar omheen de paden modderig waren.

We kwamen bij een lange trap die een heuvel opvoerde. Bij het begin van de trap stond dat de trap naar beneden kwalitatief niet goed meer was en dat een alternatieve route gevolgd kon worden. Het bleek dat in totaal zeven treden verdeeld over de totale trap ontbraken, waardoor daar wat grotere passen genomen moesten worden. Boven op de heuvel hadden we fraaie vergezichten op de omgeving. We kwamen opnieuw op de Driemarkweg uit. Maar spoedig sloegen we af en liepen over de Vreehorst camping. Er stonden hier opvallend veel Duitse auto´s en caravans. De route voerde hier langs een toiletgebouw waarvan wij dankbaar gebruik maakten.

We staken de brug over de Boven Slinge over. Vanaf de brug hadden we mooi zicht op enkele stroomversnellingen in de Boven Slinge. Vervolgens liepen we tussen de boerderijen van erve Broekmolen door. Bij één van de boerderijen stond nog een ouderwetse ronde stenen put in de tuin met een lange stok waarmee het water omhoog werd gebracht. We staken de spoorlijn van Aalten naar Winterswijk over en liepen opnieuw mooi over het erf van een boerderij langs de Heenkamppieperweg.

Opnieuw staken we een beekje over. Ditmaal was dat de Stortelersbeek. Daarop werd Huize 't Kreil bereikt. Verderop kwamen we langs landgoed Kotmans. Hier liep ons pad langs talrijke bijzondere en oude zwerfstenen. Langs de Hellekampsweg was op 10 km de eerste rust. Hier was alleen koffie en thee verkrijgbaar voor een euro en gratis één of twee dropjes. Door het mooie weer was de rust buiten. Volgens buienradar.nl zou in dit deel van Nederland de hele dag de zon schijnen met een maximumtemperatuur van 17 graden. Tot 12 uur bleef het overwegend bewolkt, maar daarna brak de zon aanvankelijk goed door. Maar in de loop van de middag was het wel zonnig maar niet uit een wolkenloze lucht.

We kwamen uit op de Wooldseweg en volgden daar een fietspad. Er stond hier een blauw bordje met de tekst fietspad. Normaliter staat daar onder de tekst "dus niet brommen". Maar nu stond er onder "dus geen paarden". Deze wandeltocht voerde opvallend veel over onverharde wegen en paden waarbij de verharde wegen erg autoluw waren. Nadat we bijna 15 km hadden afgelegd zagen we iets van de route af, langs de Roerdinkweg, een bankje staan. We besloten daar een rust te houden. Verderop langs de Roerdinkweg kwamen we op een kruising langs een verzetsmonument.

De Roerdinkweg ging over in de Meerdinkweg. Daarop werd Scholtengoed Meerdink betreden. Na buurtschap Woold kwamen we weer op, een ander deel van, de Winkelstegge uit. Daarna volgden we een traject van de Oude Bocholtsebaan. Later zouden we meerdere trajecten van deze weg volgen. Onze wandeling over de Harkelsweg, een zandweg, voerde opnieuw langs fraaie boerderijen. Nadat we de Boven Slinge over een bruggetje waren overgestoken was het niet ver meer naar de tweede rust op 20 km. Deze was gelegen bij Zorgboerderij de Olden Gaorden. Door het relatief warme en zonnige weer zaten hier enige tientallen wandelaars heerlijk buiten. Naast de 30 km was hier ook de rustpost voor de 22, 17 en 12 km lopers. We lieten ons hier een thee en groentesoep goed smaken.

Snel achter elkaar kwamen we over meerdere Scholtengoeden, zoals Hijink en Aarnink. Langs de Hijinkhoekweg kwamen we langs een boerderij met een mooie windvaan met de afbeelding van een paard en wagen. Op de Esselinkhoekweg lag naast de weg een zelfgemaakte grafherinnering van ene Erik die op 17 februari 200 op 20 jarige leeftijd daar is overleden. Langs de Hutterweg stond een wegwijzer. Naar Texel was het 185 km en naar Mayrhofen 648 km.

We kwamen nog een keer bij de Boven Slinge en volgden deze nu enige honderden meters. Bij de fundamenten van een spoorbrug van de Borkense Baan sloegen we af. Bij een visvijver nabij de Badweg zaten talrijke vissers. Over een traject van het Scholtenpad werd het Arriva treinstation Winterswijk bereikt. Tegenover het treinstation zat op het dak van het Esso benzinepompstation een grote opgeblazen tijgers. Dat deed ons denken aan de oude reclame van Esso "stop een tijger in je tank" Na het Gerrit Komrij College werd de finish bereikt. We hadden de 31 km in zeven uur en een kwartier afgelegd.

We danken de organisatie hartelijk voor deze prachtige tocht. Er deden op zaterdag 507 wandelaars mee. De bepijling van deze tocht was echt heel goed. Bij punt 106 in de routebeschrijving had men het over het NS station. Volgens ons moet dat Arriva station zijn. Want de NS rijdt niet meer naar Winterswijk. Al in 1999 ging de treindienst over naar Syntus. Door wanprestatie van Syntus ging de treindienst in 2012 over naar Arririva.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor