Kampina tocht met OLAT vanuit Boxtel

Op dinsdag 29 maart 2016 organiseerde OLAT - Wandelen op Dinsdag de Kampina tocht. De start was vanuit café restaurant 't Tweespan te Boxtel. Het was ongeveer 1100 meter lopen vanaf het station naar de start. Er waren nog drie andere wandelaars die ook met de trein waren gekomen. Op weg naar de start kwamen we langs een opvallend kruisbeeld. Vreemd genoeg viel mij dit beeld alleen op toen we naar de start liepen. Want toen we vlak na de start er langs liepen, is mij dit kruisbeeld niet opgevallen.

Over de Kapelweg en de Molengraafseweg werd de start met 53 wandelaars verlaten. We kwamen bij een riviertje. Verderop staken we het riviertje over. Op de brug stond dat dit riviertje Smalwater heette. Maar op een kaart stond de naam Beerze vermeld. Bij de volgende brug stond Beerze vermeld. Het parkoers was er niet minder mooi door.

We staken de Kempseweg over. We volgden nu de zeer sterk meanderende Kleine Aa. Er liepen hier ook een aantal paarden rond. Aanvankelijk zagen we dat duidelijk aan de hoefafdrukken. Maar we zagen er later vijf lopen en grazen. We kwamen uit op de Voorstraat. We volgden de met bomen omzoomde weg naar buurtschap Roond. Bij het Verzetslaantje aanschouwden we het verzetsmonument. Net toen we verder liepen, hoorde we gekraak in het bos. Twee reeën stoven voorbij alsof ze elk moment doodgeschoten konden worden.

Het verzetsmonument is onthult op 4 mei 2003 door toenmalig burgemeester Jan van Homelen en ontworpen door L.A.M. van Houtum. Het monument stelt een een fietsende verzetstrijder met melkbus voor, en daar achter een boom. Daar onder de tekst "Alles is tevergeefs als we vergeten". Links en rechts twee gedenkmuurtjes met ieder drie plaquettes. Links met de namen van de Boxtelse verzetstrijders. Rechts een embleem van de 101 Airborne Division, een afbeelding van parachutisten en een met twee namen van door de Duitsers vermoordde broers. Het staat symbool voor de Boxtelse verzetsmensen die de 106 Airbornes hulp verleenden. De Airbornes zaten hier van 17 september 1944 tot en met 24 oktober 1944, op 25 oktober werd Boxtel bevrijd.

We hadden inmiddels vier km afgelegd. Nu stonden we aan het begin van een ongeveer 12 km lang traject dat in een woord als schitterend omschreven kan worden. De route voerde door af en toe heuvelachtig gebied in natuurgebied Kampina. Daarbij kwamen we langs talrijke vennen, zoals de Kogelvangersven, Kromvennen, Belversven, Klein- en Groot Aderven, Staalbergven, Palingven, Meeuwenven en Huisvennen. Ook kwamen we langs talrijke riviertjes. Genoemd waren al Smalwater, Beerze en Kleine Aa. Daarnaast liepen we nog meerdere keren langs de Rosep. De grote rust was in het Boscafé te Oisterwijk. We lieten ons een rijk gevulde groentesoep en een Latte Macchiato goed smaken.

In het tweede deel van de route hadden we een keer een rust op een uitzichtheuvel. Eén van de wandelaars daalde af en maakte op een bepaalde plek een aantal foto's. Opeens voelde ze gekriebel. Het bleek dat ze op of nabij een mierennest had gestaan. Het laatste deel van de route voerde langs de Kleine Aa. Over de Voorstraat werd Boxtel weer bereikt. Het laatste deel van de wandeling versnelde ik mijn pas. Bovendien bleef ik bij de finish niet op de huldiging van de parkoersarchitect wachten, hetgeen ik normaliter wel doe. Hierdoor kon ik een eerdere trein huiswaarts halen.

Het was een prachtige tocht geworden en we danken de organisator dan ook hartelijk voor deze tocht.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor