de Hamert Maasduinen tocht met OLAT vanuit Wellerlooi

Op dinsdag 15 maart 2016 organiseerde OLAT - Wandelen op Dinsdag de Hamert Maasduinen tocht. De start was vanuit Café Het Centrum te Wellerlooi. Deze wandelroute voerde voor het grootste gedeelte door het Nationaal Park De Maasduinen. De parkoersuitzetter was geblesseerd. Wel kon ze fietsen. Tijdens de wandeling troffen we haar diverse malen. Omdat ze geblesseerd was, was de route ook voorgelopen met anderen. Ook was de route op de GPS vastgelegd. Er kon niets fout gaan, dacht men. Maar 's ochtend vroeg belde de voorloper met de GPS-route dat hij door familie-omstandigheden verhinderd was. Maar bijna alles is goed gegaan. Eenmaal liep de wandelgroep verkeerd. Maar de op dat moment achterop fietsende parkoersbouwer floot hen terug.


1. Op een gegeven moment zagen we op afstand een groep zwarte runderen. Na een bocht in het pad hadden we, staande, een korte rust. Daarbij hadden we een fraai panorama. Op een gegeven moment kwamen de zwarte runderen aangelopen. Natuurlijk wilde iedereen, die een fototoestel bij zich had, daarvan een of meerdere foto's maken.

2. De grote rust was bij een hutje op de hei. Normaliter hebben we bij deze wandeltochten een grote binnenrust. Maar dat was deze keer niet het geval. Omdat ik bij een vergelijkbare vorige keer best koud was geworden, besloot ik nu tijdens deze rust in beweging te blijven. Ik volgde, alleen, een pad en zag op een gegeven moment een groot kruis staan. Op deze plek zijn op 2 mei 1943, tijdens de tweede wereldoorlog, zeven mensen doodgeschoten door een Duits vuurpeloton.

3. De route langs het Geldernsch-Nierskanaal geeft een buitenlands gevoel. Waar zie je in Nederland zo diep een beek stromen.

Aan het eind van de 18de eeuw is tussen de rivieren de Niers in Duitsland en de Maas in Nederland het Geldernsch-Nierskanaal gegraven, om piekafvoeren in het benedenstroomse deel van de Niers af te vlakken. Het Duitse deel van het kanaal is in de loop van de tijd gekanaliseerd gebleven door oeverbeschoeiing. Opvallend is dat het Nederlandse deel, dat de vrije loop werd gelaten, actief is gaan meanderen. Onderzoek laat zien dat kwel de aanzet gaf voor het meanderen. Nationaal Park De Maasduinen.<

4. Enigszins aan het eind van de wandeling stonden enige fraaie geiten langs de kant van de weg die, nieuwsgierig als ze waren, naar ons toe kwamen lopen.

Het was zoals gezegd een schitterende tocht geworden. Jammer was het dat het de hele dag bewolkt bleef. Met een noordoosten wind bleef het de hele dag aan de frisse kant.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor