De Croy tocht met OLAT vanuit Stiphout

Op dinsdag 2 februari 2016 organiseerde OLAT - Wandelen op Dinsdag de Croy tocht. De start was vanuit Café D´n Brouwer te Stiphout. De startlocatie was eigenlijk in het tegenover liggende etablissement Café-Zaal 't Aambeeld. Maar deze bleek gesloten te zijn. Om 10 uur begaven we ons met 54 man op pad. We liepen deze dag twee lussen van 10 km. De eerste 10 km liepen we in westelijke richting. Dit was voornamelijk een bossentocht. De natuurgebieden, waar de route door voerde, heette Geeneindsche Heide en Papenvoortsche Heide. Maar heide hebben we niet gezien.

De tweede lus van 10 km voerde meer door open gebied. Deze lus vond ik persoonlijk mooier. Jammer was het echter dat tijdens deze tweede lus het continu bleef regenen. Daardoor heb ik in deze lus bijna geen foto's gemaakt. Meerdere keren liep de route door weilanden. Heel mooi was ook het Warande park. Maar het hoogtepunt was wel het bezoek aan kasteel Croy. Ik was hier nog nooit geweest. Croy is ook de naam van buurtschap Croy. Zo heb je bijvoorbeeld Auberge De Croyse Hoeve. Van het buitenterras heb je zicht op het Croy kasteel uit de 15e eeuw.

Landgoed Croy is gelegen in het dal van de Goorloop, een riviertje dat begint op de Strabrechtse Heide en dat bij Veghel in de Aa uitmondt. Het landgoed ligt deels op het grondgebied van Aarle-Rixtel, gemeente Laarbeek, en deels op het grondgebied van Stiphout, gemeente Helmond. Tot het landgoed behoren nog een achttal pachtboerderijen, waaronder enkele melk- en slachtveebedrijven, een fruitteelt- en een groentebedrijf.

De eerste vermelding over landgoed Croy is van 1472, en het bestond toen uit een slotje met hoeve en ongeveer 20 hectare grond. In de loop der jaren is het landgoed steeds uitgebreid, tot het in 1772 in bezit kwam van de familie Van Brugghen. Johan Karel Gideon van Brugghen breidde het verder uit met landerijen op Kruisschot, waarmee het de huidige grootte van 230 ha bereikte. Hij was ook een gedreven schapenfokker en liet merinosschapen uit Spanje overkomen om het lokale Kempische schaap te verbeteren. Daarvoor werd ook de Spaanse Schop, een traditionele Spaanse schaapskooi, gebouwd achter het kasteel.

De Croy Hoeve ligt op een steenworp afstand van het kasteel. De hoeve is in 2012 gebouwd. Het rechtergedeelte is in gebruik als woonhuis. In het boerderijgedeelte links zijn de Marchigiana-koeien van Croy gehuisvest. In het midden bevindt zich de Bed & Breakfast.

Marchigiana-runderen: De Marchigiana is een prachtig runderras van Italiaanse origine. Ze zijn groot, wit en gespierd en staan bekend om hun heerlijke vlees. De runderen lopen in de zomer buiten op de kruidige weide. In de winter staan zij op stal. Marchigianavlees heeft een perfecte marmering (dat zijn de dunne vetlaagjes die het vlees mals en sappig maken) en een onovertroffen smaak. Nadat de Marchigiana’s een prachtig leven achter de rug hebben, wordt het heerlijke vlees geserveerd in de restaurants van De Smaak van Croy.

Van oudsher is Kasteel Croy een bejaardenhuis geweest. Nu zijn er bedrijven gevestigd op het kasteel en doet de Croy Hoeve tevens dienst als zorgboerderij. Dementerende bejaarden kunnen er een dagje werken zodat hun mantelzorgers even ontlast worden. Ook mensen met een burn-out helpen mee op de boerderij als voorbereiding op hun re-integratie.

Aan het eind van de wandeling werd de parkoersbouwer traditiegetrouw gehuldigd. Op de thuisreis begon de zon te schijnen.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor