Kromme Rijnpad van Bunnik naar Wijk bij Duurstede

Op dinsdag 26 januari 2016 keek ik rond een uur of 10 op buienradar. Het zag er naar uit dat deze dag, 26 januari, de mooiste van de resterende week zou zijn. Toen Coos terug kwam van de tandarts stelde ik voor om opnieuw een poging te wagen om het Kromme Rijnpad van Bunnik naar Wijk bij Duurstede te lopen. Op 13 januari 2016 waren we na 8 km gestopt vanwege de regen.

Daarop begaven we ons (weer) naar station Bunnik en begonnen aan de wandeling. Na een kleine km kwamen we bij restaurant Het Wapen van Bunnik. Hier hadden we een korte rust voor het nuttigen van een Latte Macchiato. Daarna liepen we naar de Kromme Rijn en volgden dit. Na het De Wetstein Pfisterpark bleven we het Jaagpad langs de Kromme Rijn volgen. Na het terrein van Golfclub Kromme Rijn liepen we onder de spoorlijn Driebergen-Utrecht en later ook onder de A12 snelweg door.

Nu kwamen we in het gedeelte waar de Kromme Rijn gerenoveerd is. De Kromme Rijn is verbreed en heeft meer natuurlijke oevers gekregen. We liepen om Odijk heen. Daarna kwamen we langs kasteel Beverweerd. En even later werd het bushokje nabij Werkhoven bereikt waar we op 13 januari bijna een half uur hebben gezeten alvorens te besluiten om de tocht toen af te breken.

We staken de Kromme Rijn weer over en nu volgde een erg modderig pad. De volgende dag hadden we flink wat werk om die modder van de schoenen te krijgen. Opnieuw staken we de Kromme Rijn over. Na een klaphek volgden we een smal pad langs een oude zijarm van de Kromme Rijn. Toen we onder de Graaf van Lynden van Sandenburgweg liepen, moesten we ons bijna dubbel vouwen, zo laag was de onderdoorgang. We kregen zicht op een naburige watertoren die nu verbouwd wordt tot hotel.

Kort achter elkaar staken we de Kromme Rijn tweemaal over. Bij kersenboomgaard De Banaan volgden we het Ossewaardpad. Bij een bankje lasten we een rust in en aten en dronken was. We kwamen in Cothen en liepen daar langs kasteel Rhijnestein. De route voerde zowaar langs een cafetaria, Het Oude Raedthuys. We lieten ons een Latte Macchiato goed smaken.

In Het Oude Raedthuys kunt u terecht voor de lekkerste snacks, overheerlijke broodjes en een vers gezet kopje koffie of thee. Alle producten zijn afkomstig van kwaliteitsleveranciers, want we vinden dat alleen het beste goed genoeg is voor u. Bovendien gebruiken wij gezond frituurvet waardoor uw cholesterolgehalte op peil blijft. U bent voor ons echt koning klant. Hoewel modern van opzet staan oude waarden hoog in het vaandel bij Het Oude Raedthuys. Als graag geziene gast wordt u uitstekend bediend met een onbetwist gevoel voor kwaliteit. Dat is ook logisch want alleen tevreden gasten komen weer terug bij Het Oude Raedthuys. Laat u op het terras eens trakteren op koffie met appelgebak of honingwalnoottaart. Zo kunt u echt met smaak genieten. Naast het vervullen van uw smakelijke wensen wordt bij het Oude Raedthuys aandacht besteed aan het mileu, er wordt gewerkt met groene stroom en al het afval wordt gerecycled. Verder wordt uit sociaal oogpunt aan goede doelen geschonken (Droomhuis, Warchild en GoToGo). Hebben we Free WIFI.  Zo bewaakt Het Oude Raedthuys de smaak van Cothen en is het de moeite waard om eens te komen proeven.

Na de Sint Agneskerk werd Cothen over de kronkelige asfaltweg Zandpad verlaten. Bij Proeverij De Jonckheer werd de Kromme Rijn weer eens overgestoken. Voor de laatste keer deden we dat nabij Beschermd Natuurgebied Vikinghof. Door het gevorderde uur begon het langzaam aan al iets donker te worden. Mede daardoor namen we nu minder foto's. Bovendien wilden we de bus van 17:06 halen en liepen daardoor door het centrum relatief snel zonder foto's te maken.

Het was tijdens de wandeling gelukkig droog gebleven. De eerste 9 km van het Kromme Rijn Pad was grotendeels dezelfde als van de NS wandeling Amelisweerd, van NS Utrecht naar Bunnik, en die route hadden we al vaker gelopen, vooral Coos. Het was een mooie wandeling geworden. Klik HIER als u de foto´s van 13 januari 2016 van het traject van Bunnik naar Werkhoven wilt zien.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor