De Reeuwijkse Plassen tocht

Op zaterdag 19 december 2015 organiseerde RS80 een tocht vanuit Bodegraven. De startlocatie was de kantine van voetbalclub ESTO (Eendracht Strekt Tot Overwinning). Nadat de meute vertrokken was, begaven wij ons op pad. We liepen naar de provinciale weg N11 en volgden deze ongeveer een km parallel langs de oostzijde. We kwamen uit op de Oude Bodegraafseweg. Na het viaduct onder de N11 bleven we de Oude Bodegraafseweg volgen. We liepen hier langs de Bodegraafse Wetering, waarbij naar huizen aan de andere kant van het water bruggetjes waren. We kruisten de Goudseweg en liepen nu over het Nespad onder de A12-snelweg door nabij verkeersknooppunt Bodegraven, dat hemelsbreed niet zover van de startlocatie aflag.



Nu kwamen we in natuurgebied het Reeuwijkse Hout. Daarna kwamen we bij een groot meer, Broekvelden als onderdeel van de Reeuwijkse Plassen. Dit is een heel diep meer, wel 32 meter diep. Het meer ligt 2˝ meter onder NAP. Langs de Breevaart werd over een vrij liggend fietspad langs de Raadhuisweg Zalencentrum De Brug bereikt, dat nabij De Anker/Verlosserkerk ligt. De afgelegde afstand bedroeg hier 9 km.

Na de Ichtuskerk volgden we opnieuw de Breevaart. We sloegen af en volgden een graspad tussen de meren 's-Gravenbroek en Elfhoeven. Ree ging over in Groene Ree. Na Klein Elfhoeven liepen we in buurtschap Sluipwijk langs de meren 's-Gravenbroek, Groot Vogelenzang, Klein Vogelenzang, Nieuwenbroek en 's-Gravenkoop.

Letterlijk omringd door de plassen ligt het buurtje Sluipwijk rondom de Hervormde kerk. In de 14e eeuw komt de naam voor als ’Slupic’ wat zijn oorsprong vindt in het woord sluw in de betekenis van schraal. Dit verwees weer naar het land, dat na ontginning schraal bleek te zijn. De naam Sluipwijk was voor zowel de polder als de gemeente in gebruik. Leuk detail is dat ook de kern van het dorp Sluipwijk, rondom de kerk, niet in de gelijknamige polder ligt, maar in de polder Reeuwijk. Sluipwijk heeft nooit een eigen raadhuis gehad. De gemeenteraad vergaderde in een plaatselijke herberg.

Op weg naar buurtschap Oukoop zagen we nog bloeiende narcissen. Door de polder Oukoop en Negen Viertel gevolgd door de Polder Lange Weide werd in Driebruggen de grote rust bereikt in Dorpshuis Custwijc.

De Reeuwijkse plassen bestaan uit dertien plassen en liggen tussen Bodegraven en Gouda, en ten oosten van het dorp Reeuwijk. Ze zijn van elkaar gescheiden door smalle weggetjes. De plassen hebben allemaal een rechthoekige vorm, waarin de vroegere verkaveling van de weilanden nog valt te herkennen. De totale oppervlakte is circa 735 hectare. 



Op Broekvelden/Vettenbroek na zijn de plassen in de 18e eeuw ontstaan door turfwinning. Vanuit het lintdorp Sluipwijk werd het veen tot onder het grondwaterpeil afgegraven, om te worden gedroogd tot turf die werd opgestookt door de pottenbakkerijen en bierbrouwerijen van Gouda. In de 19e eeuw ontstonden plannen om de plassen in te polderen, maar daar is het nooit van gekomen. Op 20 juli 1930 werd door Provinciale Staten van Zuid Holland definitief tegen inpoldering beslist. Broekvelden/Vettenbroek is in de jaren zeventig ontstaan als zandwinningsput voor de aanleg van de A12 en de wijk Bloemendaal in Gouda.  Tegenwoordig worden de plassen gebruikt voor recreatie. De plassen Sloene, Broekvelden/Vettenbroek, Klein Elfhoeven en Ravensberg zijn verboden voor motorvaartuigen. Op de overige plassen zijn motorvaartuigen toegestaan, met een maximumsnelheid van 6 kilometer per uur. Op 's-Gravenbroek en Elfhoeven worden zeilwedstrijden gehouden, onder andere de jaarlijkse Goudse Zeilweek. De plas Broekvelden/Vettenbroek is ingericht voor windsurfers. Voor alle types boten is op alle plassen met uitzondering van de surfplas een vaarontheffing vereist, een dagontheffing voor een kano kostte in 2005 2,45 euro. Er wordt streng en zonder gedogen gehandhaafd. Het gebied wordt beheerd door het Natuur- en Recreatieschap Reeuwijkse plassen en omgeving. Behalve voor watersport wordt een aantal plassen ook gebruikt voor de jacht op watervogels, op veel eilandjes en oevers zijn schuilhutjes van jagers te vinden. 
De 13 Reeuwijkse plassen zijn:, 's-Gravenbroek, Elfhoeven, Vrijhoef, Kalverbroek, Nieuwenbroek, Roggebroek, Groot Vogelenzang, Klein Vogelenzang, Gravekoop, Sloene, Broekvelden/Vettenbroek, Klein Elfhoeven en Ravensberg.



Na de rust volgden we een lange weg, Laageind, die bijna 2˝ km lang was. Na het viaduct onder de A12-snelweg werd de Enkele Wiericke bereikt en tot voorbij de spoorlijn gevolgd. Na de spoorlijn was de fruitpost. Hier kregen we een banaan. Na de Wierickerschans werd de Oude Rijn bereikt. Deze volgden we over een fietspad in de richting van Bodegraven tot aan de Brugstraat. Langs de Emmakade werd de finish bereikt. De afgelegde afstand was 26,3 km. Het was een hele aardige tocht geworden. De temperatuur lag met 13 graden ruim boven de normale temperatuur van dit jaargetijde. Het IVV-nummer was 11388. Er deden 307 wandelaars mee. We danken de organisatie hartelijk voor deze tocht.

De foto's in dit verslag zijn afkomstig van Hennie van de Burg. Zijn fotoreportage staat op de website van Franshobby.nl.
Ineke Gerritsjans heeft ook foto's gemaakt. Klik HIER voor haar fotoreportage.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Coos Verburg