De Twee Waarden tocht met WS78 vanuit Gouda

Op zaterdag 12 december 2015 organiseerde WS78 voor de laatste keer dit jaar De Twee Waarden tocht. De start was vanuit sporthal De Mammoet, dat op 1½ km van station Gouda ligt. Omdat er voor de startlocatie een bushalte is besloten we met de bus naar de start te gaan en na afloop van de tocht ook weer met de bus terug.




Met De Twee Waarden worden hier de Krimpenerwaard en de Zuidplaspolder bedoelt. De Zuidplaspolder maakte voorheen deel uit van het Groene Hart. Het gebied zal in deze eeuw een grote gedaanteverandering ondergaan. Hier is een grote stadsuitbreiding gepland. Het is niet zo dat er een nieuwe stad wordt gebouwd. De omliggende steden kunnen echter uitbreiden in de polder. Theoretisch zou Zoetermeer uitgroeien tot de vijfde stad van Nederland (Zoetermeest)

De start werd verlaten over het Omlooppad. De Breevaart werd overgestoken via de Breevaartbrug. Verderop kwamen we langs de Oude Molenstomp van de Reeuwijkse molen. Verder de Breevaart volgend liepen we nog langs de Graaf Florisbrug. We liepen onder de spoorlijn Gouda-Woerden door en volgden daarna de Karnemelksloot. Via de Tiendewegbrug liepen we over de Blekerssingel.


We bevonden ons inmiddels in het centrum van Gouda. Zo liepen we langs het Joods Poortje en de Jeruzalemkapel. Na de grote Sint Janskerk kwamen we op de Markt uit, die maar even beroerd werd. We moesten hier natuurlijk even van de route af om het stadhuis te fotograferen, maar een grote kerstboom hinderde in eerste instantie het uitzicht op het stadhuis. Laag bij de grond stonden dan nog de diverse marktkramen.

De laatgotische Sint-Janskerk is de langste kerk (123 meter) van Nederland en is vooral beroemd om z’n 70 gebrandschilderde glas-in-loodramen uit de 16e eeuw. De ramen zijn door de eeuwen heen bewaard gebleven door ze in tijden van onrust, zoals de Franse Revolutie en de Tweede Wereldoorlog, veilig op te bergen. De mooiste zijn gemaakt door de gebroeders Crabethe. De toren van de Sint-Janskerk bevat een carillon met 49 klokken, waarvan er vele nog door de gebroeders Hemony zijn gegoten. Op marktdagen (donderdag en zaterdag) wordt het bespeeld door de stadsbeiaardier. Met uitzondering van zondag is de kerk dagelijks open voor bezichtiging


Verder liepen we over de Sint Joostbrug nabij de Sint Joostkapel. Ook kwamen we langs molen de Roode Leeuw en de Historische Binnenhaven. Daarna volgde nog de Stadspoort en het Oude Tolhuis. Na molen 't Slot liepen we door het Houtmansplantsoen. Na gemaal Hanepraai volgden we het Jaagpad van Ooijen langs de begraafplaats IJsselhof (links) en de Hollandse IJssel. Na het crematorium voerde de wandeling door het Baden Powell plantsoen. Na het Goverwellepad liepen we opnieuw langs de Hollandse IJssel achter sportvelden langs. Bij het naderen van Haastrecht werd bij bebouwing de Hollandse IJssel verlaten voor een bezoek aan de soeppost. Deze dag stond uiensoep op het menu.

In het centrum van Haastrecht kwamen we langs het oude, maar zeer fraaie stadhuis en de Nederlands Hervormde Kerk. Na het Park Bisdom van Vliet liepen we opnieuw door Haastrecht, maar nu door een buitenwijk. Haastrecht werd uiteindelijk verlaten over het Boezemmolenpad. Door de regen van de voorgaande dagen en de ruim 250 wandelaars voor ons was het heel erg modderig. Maar ja, daar staat WS78 bekend om. We liepen nu over een tiendweg, die hier ook Tiendweg heette. Dit is ook een traject van de oude NS wandeling Tiendweg, die van station Gouda naar station Woerden loopt. Op een gegeven moment liepen we verrassend dicht langs de provinciegrens met Utrecht.


De Tiendweg was vroeger een jaag- en trekpad. Aan weerszijden van de weg staan elzen, essen en wilgen ter versteviging. Het westelijke deel tot aan de Hoenkoopseweg heet in de volksmond Napoleonpad, omdat daar Franse troepen overheen trokken. Langs de Tiendweg hebben tot in de 19e eeuw molens gestaan om de polders te ontwateren in de tiendwetering.

We kwamen bij de eerste Wetering en volgden deze tot aan de Vlist. We bleven de Vlist volgen tot de grote rust in de plaats met de gelijknamige naam. De rust was in restaurant De Vlisterstee. Ik was hier al eens eerder geweest met de LAW Groene Hartpad. De 20 km lopers, welke afstand bij deze tocht niet officieel werd georganiseerd, reden met de bus van de hier vlakbij gelegen bushalte terug naar Gouda.

Het plaatsje Vlist werd verlaten over het Geerpad. Het werd nu zo mogelijk nog modderiger. We volgden de Bergvliet waarbij we het plaatsje Bovenkerk links lieten liggen. We kwamen op de Bilwijkerweg uit en konden (lopend) even uitrusten op een verharde weg. We liepen nu langs de rand van Stolwijk. Na een mooi pad langs de Schenkel werd de provinciale weg N207 en de Stolwijksevaart gekruist. Door buurtschap Het Beijersche werd de Beijersche Vliet bereikt en gevolgd. Via de Gouderakse Tiendweg werd Gouda weer bereikt.


De Stolwijkse vaart werd weer gekruist en gevolgd. Na twee rotondes volgden we de Zuider IJsseldijk, die op korte afstand langs de Hollandsche IJssel liep. De Hollandsche IJssel werd via een sluizencomplex overgestoken. Nu volgden we de Goejanverwelledijk langs de Hollandsche IJssel tot even voorbij de Goverwellesingel. Deze singel werd even later alsnog opgezocht. Deze volgden we nu tot voorbij NS station Goude Goverwelle.

Goejanverwelle is een bekende naam in de vaderlandse geschiedenis. In 1787 werd prinses Wilhelmina van Pruisen, vrouw van stadhouder Willemn V, bij de Goejanverwellesluis door opstandige patriotten aangehouden. Dit had tot gevolg dat de koning van Pruisen met een leger van 20 000 man Holland binnenviel.

Bij het Goudse Hout sloegen we af voor weer een aantal modder/graspaden. We vonden het van de organisatie eigenlijk onverantwoord om zo laat op de tocht nog zo'n pad aan te bieden. Het was inmiddels al vier uur geweest en door de regen was het vroeg donker geworden. Op de koffiepost hadden we weliswaar al onze refelectievesten aangedaan, maar het reflectievest zelf geeft natuurlijk geen licht. In het verleden, toen Klaas de Heij nog voorzitter van WS78 was, werd in vergelijkbare situaties er voor gezorgd dat de laatste 5 km van de tocht over goed begaanbare wegen leidde.


De laatste km was dezelfde als de heenroute. Met 273 wandelaars viel de opkomst toch wel wat tegen als je ook bedenkt dat in de provincie Zuid Holland de meeste WS78 leden wonen. De foto's in dit verslag zijn afkomstig van de tocht vanuit Gouda die op 6 april 2015 door DES Gouda werd georganiseerd. Dit omdat ik deze dag geen foto's heb gemaakt. Het IVV nummer was 11382.

Coos Verburg