Edese 4daagse, De dag van Reemst

Van 26 t/m 29 augustus werd de Edese vier­daag­se georganiseerd. De start was vanuit Res­tau­rant Vroeger te Ede. Dit was een nieuwe start­lo­ca­tie. Rond half acht, net voordat de 20 km loper mochten starten, be­ga­ven wij ons op pad. Ik was nog maar net gestart of ik kreeg een wandelaar in het vizier die ik meen­de te kennen. Nadat ik naast hem kwam te lo­pen, hij fo­to­gra­feer­de nogal veel, vroeg ik of hij uit België kwam. Toen dat werd bevestigd noem­de ik ook zijn naam. Hij was heel verbaasd dat ik zijn naam kende, want hij kende mij, voor­als­nog, niet. Toen ik zei, dat we Facebookvriend waren, viel zijn mond haast open van verbazing. Maar toen ik mijn naam noemde, herkende hij mij inderdaad van Facebook.

We liepen inmiddels al even over een betonpad in het Edese bos. De weg heette hier Koeweg en liep helemaal door tot Ot­ter­lo. Zover liepen wij deze weg niet. Het betonpad werd verlaten. Nu dwaalden een tijdlang over talrijke bospaden. Hier, maar ook later, zagen we in de bossen veel varens. We staken de Edese Heide over en kwamen daarop in bos­ge­bied Kreelse Zand. Nu volgden we een tijdlang de Kreelseweg over een naastliggend fietspad. Daarbij maakten we twee­maal kleine uitstapjes. De eerste was de Kreelse Plas. Deze werd over een vlonder bereikt. De tweede was de Plas van Gent.

De Kreelse weg werd ongeveer 4 km gevolgd, die aan het einde echter Mosselseweg heette. Op 7˝ km was de eerste rustpost bij boerderij Thee­schen­ke­rij Mossel. We lieten ons een Latte Macchiato goed smaken.

Boerderij Mossel stamt uit 1863, maar al in 1500 kwam men de naam “Mosschel” tegen. Mossel heeft niets met het schelpdier te maken, maar van alles met mos. Hon­der­den jaren geleden trokken de herders met hun kuddes de Veluwe over en verbleven dan tijdens de lente en zomermaanden buiten, o.a. rondom het huidige Mossel. Zij bouwden dan hutjes en schuilplaatsen van mos waar­in zij de nachten door konden brengen.

Uiteindelijk is Mossel een permanente hoeve geworden, de oude landbouwgronden rondom de boerderij zijn reeds vanaf 1500 in gebruik. Vanaf half jaren negentig zijn de landbouwgronden terug naar de natuur gegaan, op dit moment grazen er New Forest pony’s en Schotse Hooglanders. Op dit moment bestaat Mossel uit een boerderij met deel, woonhuis, schaapskooi, hooiberg, veldschuur en theetuin.

Verder liepen we. Nu heel fraai door de uitgestrekte Planken Wambuis. Daarbij kwamen we nog langs Nieuw Reemst en Oud Reemst. Nabij verkeersknooppunt Grijsoord, maar nog in bosgebied was de tweede rustpost. Hier kregen we kof­fie of thee en konden we op bankjes zitten. We liepen onder de A12 door om deze na 1˝ km weer te kruisen, nu mid­dels een brug. Naar mijn mening zou de route nog mooier worden als dit laatste stuk uit de route gehaald zou worden, dus dat de A12 niet gekruist hoeft te worden. Er zijn, naar mijn mening, nog voldoende andere mogelijkheden om de 30 km route vol te maken.

Na de tweede kruising met de A12 liepen we o­ver de Verlengde Arnhemse weg en sloegen het eerste bospad in. Ook dit bosgebied viel onder de Planken Wambuis. Na ruim 7 km werd op 25 km de laatste rustpost bereikt. Dit was bij res­tau­rant Juffrouw Tok. Even volgden we de ver­keers­weg maar spoedig werd deze weer ver­la­ten. Nu dwaalden we een tijdlang over de prach­tig bloeiende Ginkelse Heide. Bij twee schaaps­kooi­en stond een felgekleurde gele pijl ten teken dat we de schaapskooien van dichterbij konden bekijken. Want deze waren bereikbaar via een klaphek. Er was niet veel bijzonders te zien. Er was geen schaap en in een van de schaapskooien stond een landrover. De ander schaapskooi was leeg en in de bijgaande fotoreportage kunt u zien hoe deze schaapskooi er van binnen uitziet.

We bleven over de Ginkelse Heide lopen en ons pad voerde naar de top van de hoogste heuvel. Hier hadden we fraaie pa­no­ra­ma´s. Via het Edese bos werd de finish bereikt. Het afmelden was buiten in een open tent. We waren benieuwd hoe dat de volgende dag zou zijn omdat er regen was voorspeld. We waren deze dag om 8.30 uur gestart en om 14.45 kwamen we bij de finish aan.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor