20e Drents Friese Woud Wandelvierdaagse 2014

Op donderdag 22 mei 2014 begonnen wij aan de 20e Drents Friese Woud Wandelvierdaagse 2014 vanuit Diever. Even na acht uur begaven wij ons op pad voor de 20 km. We verlieten Diever in wes­te­lij­ke richting. Over het Kerkpad werd Diever ver­la­ten. Daarop liepen we door buurtschap Kal­te­ren. We kwa­men uit op de Ten Darperweg, de door­gaan­de weg door Wapse. Op 4,6 km was de eerste rust­post. Deze was gelegen in Dorpshuis Oens Huus. Ge­brui­ke­lijk bij deze 4-daagse is dat je bij de eerste rust­post iets krijgt. Ditmaal was dat een banaan. We troffen hier bekenden en haast ui­ter­aard werd geļnformeerd naar mijn gezondheid. Men vond het meestal knap van mij dat ik al weer 20 km durfde te wandelen.

Wapse werd in noordelijke richting ver­la­ten. Daar­bij kwa­men we in buurtschap Veenhuizen langs het Diepenveen. We kwa­men bij riviertje De Vled­der. Hier liepen we over een ingezaaide akker langs het riviertje tot aan de eerstvolgende o­ver­stap­mo­ge­lijk­heid. Dat was bij een sluisje. In Doldersum volg­den we de door­gaan­de weg in de richting van Vled­der. Eerst liepen we over de Huenderweg. Na de verzorgingspost op 10,8 km ver­volg­den we de weg die nu Solweg heette.

We liepen weer terug naar het riviertje Vled­der en staken deze over een ander sluisje over. We kwa­men weer uit op de door­gaan­de weg van Wapse naar Vled­der. De weg heette hier de Ten Darpenweg. Bij de Wapser ijsbaan, die er nu heel groen uitzag, verlieten we de door­gaan­de weg weer.

Op 16,8 km was de laatste rust­post. Deze was dezelfde als de eerste rust­post en was gelegen in Dorpshuis Oens Huus te Wapse. Door de na­tuur­ge­bie­den Drents Friese Woud en Berkenheuvel werd Diever weer bereikt. In Diever kwa­men we zowel langs het nieuwe als het oude stadhuis. Voor het oude stadhuis stond nog een standbeeld.

Nabij de Brink in Diever staat het beeld 'Het Leven' ge­maakt door Anno Smith in 1959. Een wieg staat voor geboorte, de man en de vrouw staan voor het huwelijk en de gebroken zuil staat voor de dood. Het beeld staat voor het voormalige gemeentehuis in Diever, waar men bij de Burgerlijke Stand geboorte, huwelijk en dood moest aan­ge­ven.

Iets verderop staat voor de kerk ook een heel apart standbeeld.

Dat Diever het dorp is waar Shakespeare leeft is niet alleen te merken in het theater. Naast de kerk midden in het dorp staat het beeld van Elfenkoningin Titania met Spoel de Wever met de ezelskop uit het stuk 'Een Mid­zo­mer­nacht­droom'. Het beeld is ge­maakt door Arie Teeu­wis­se in 1971. Het is geplaatst ter gelegenheid van het 25-jarige bestaan van de Dieverder Shakespeare to­neel­groep.


De totale afstand bedroeg 22,4 km. Het was een hele aardige tocht geworden die echter vrij veel over verharde wegen en paden voerden. Wel wa­ren die wegen heel rustig. Het IVV-nummer was 16759.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor