Ginkelseheide-tocht met WS78 vanuit Ede

Op zaterdag 15 maart 2014 organiseerde WS78 de Ginkelse Heide tocht. De start was vanuit het Marnix College te Ede dat op ongeveer een halve km van NS-station Ede-Wageningen ligt. Op de gedetailleerde kaart op afstandmeten.nl hadden we een kortere en mooiere route naar de start gevonden als op www.ws78.nl was aangegeven. Toen wij rond 8:15 uur aankwamen bleek dat de 40 km lopers al gestart waren. Dat vonden we wel jammer, want we hadden ons verheugd om de vele bekenden ook bij de start te zien en te spreken.

Rond half negen begaven we ons op pad. We staken de spoorlijn Ede-Wageningen-Amersfoort over. Dat was het zogenaamde Kippenlijntje. Verderop liepen we onder de spoorlijn Utrecht-Arnhem door en kwamen langs de voor­ma­li­ge ENKA (Eerste Ne­der­land­se Kunstzijdefabriek Arnhem) dat ook een tijdlang AKZO heette. Verder kwamen we door de wijk HORApark. HORA is de afkorting is voor Herstellings Oord voor Rustbehoevende Ambtenaren. Daarna kwamen we in het Hoekelumse bos. Daarbij kwamen we vrij dicht langs het gelijknamige kasteel.

Nadat we de start in zuidelijke richting hadden verlaten liepen we nu weer noordwaarts. Nabij de spoorlijn Utrecht-Arnhem, bij punt 19 in de rou­te­be­schrij­ving, was een markeringspijl ver­moe­de­lijk opzettelijk verdraaid of verplaatst, waardoor de niet parkoerslezers verkeerd liepen. Sommigen van hen liepen terug en anderen, die in de omgeving bekend waren liepen door en kwamen later op de route weer uit. De officiële route stak de spoorlijn over en liep verder door het Maanderbos en het Hertenbos dat onderdeel is van de Sysselt. De Ginkelse Heide werd bereikt en overgestoken. Na het Airborne monument en de schaapskooi werd op korte afstand restaurant Juffrouw Tok ge­pas­seerd. Even later werd het Natuurhuis Veluwe bereikt. Hier was de soeppost en later ook de koffiepost. In augustus jl. was hier ook een rustpost met de Edese 4-daagse.

Na de soeppost liepen we over een camping naar restaurant Juffrouw Tok. Languit lag een opgezette grote haan voor het restaurant die natuurlijk op de foto werd gezet. We doorkruisten nu bosgebied Ginkelse Zand. Nadat de A12 gekruist was, sloegen we nabij de Buunderkamp af en over de Duitse Kampweg werd Wolfheze bereikt. In Wolfheze kwamen we langs de kantine van sportvereniging Wodanseck. Hier was in het verleden de start van de Seniorentocht van de SGWB.

We kwamen nabij station Wolfheze maar we bleven aan de noordzijde van de spoorlijn lopen. Na­tuur­ge­bied Johannahoeve lieten we links liggen en kruisten even later de A50-snelweg. lang het golfterrein van de Edese golfclub op het grond­ge­bied van de ge­meen­te Arnhem werd Papendal bereikt. Hier was een binnenrust in sportcentrum Papendal. Binnen stonden heel veel zaken nog in het teken van de zeer succes verlopen O­lym­pi­sche Winterspelen te Sochi.

Voor de ingang van het sportcentrum viel een standbeeld van twee blote meisjes en een blote jongen op. Het sportcentrum Papendal werd door een andere uitgang verlaten. We liepen naar de Am­ster­dam­se­weg over de parkeerplaats van een Van der Valk hotel. We staken de Am­ster­dam­se­weg over. Nu begonnen we aan de lus van de 60 km. Na de Kleine Kamp, De Maesberg en de Grote Kweek kwamen we nabij het Jachthuis Warnsborn. Daarna liepen we voor hotel groot Warnsborn langs.

Verder kwamen we door Mariëndal en Groot Klimmendaal. We kruisten de spoorlijn van Utrecht naar Arnhem en liepen nu door Oos­ter­beek. Na de Bernulfuskerk werd de doorgaande weg door Oos­ter­beek verlaten. Na het ge­meen­te­huis liepen we naar station Oos­ter­beek. Heel apart hier zijn de trolleybussen. Door het Mill Hill bos kwamen we nog langs een tempeltje. Daarna slingerde de route verder langs de spoorlijn naar Papendal waar we weer dezelfde rust hadden als eerder op de dag.

Na het verlaten van sportcentrum Papendal liepen we over de Am­ster­dam­se weg en kruisten snel achter elkaar eerst de A50-snelweg gevolgd door de A12-snelweg. Dat is nabij ver­keers­knoop­punt Grijsoord. Min of meer parallel aan de Verlengde Arnhemse weg liepen we door na­tuur­ge­bied de Planken Wambuis naar het Veluwe natuurcentrum waar de koffiepost was.

Verder liepen we over de Edese Heide naar de bebouwde kom van Ede. Opvallend langs de kant van de weg stond een oude legertank nabij de voor­ma­li­ge Simon Stevinkazerne. Door het Noorderbos kwamen langs een andere voor­ma­li­ge kazerne en werd station Ede Wageningen bereikt. Voordat we bij de finish aankwamen, kwamen we nog langs de Keetmolen en de Sint Antonius van Padua kerk.

Het was een hele mooie tocht geworden. Er was kans op regen voorspeld, maar die hebben we gelukkig niet gehad. Na een tussenstand van 756 en 780 deel­ne­mers is het eindtotaal op 781 deel­ne­mers uitgekomen. Het IVV-nummer was 16696. We danken de organisatie hartelijk voor deze tocht.

Ik hoop dat u het een mooi verslag vond. Door gezondheidsproblemen loop ik momenteel niet. Omdat ik in het verleden veel wandelverslagen heb gemaakt kan ik dit nog wel doen. Dit verslag is tot stand gekomen met behulp van de ingetekende route en fotoreportages van wandelaars.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor