Midweek wandeltocht Bornia

Op woensdag 13 november 2013 organiseerde co­mi­té Gelderland de midweek wandeltocht Bornia. De start was vanaf station Driebergen/Zeist. Toen de tocht destijds werd aangemeld voor het LWP in april 2012 was er nog een restauratie op het station. Maar de uitbater was eind 2012 ge­stopt waar­door de restauratie nu dicht was. Der­hal­ve was de start in de kleine stationshal.

Met enige vertraging werd na 10 uur gestart omdat een trein uit Nijmegen vertraging had op­ge­lo­pen. Na de start staken we de Hoofdstraat over en betraden het eerste landgoed, te weten landgoed Beerschoten Willinkshof. De zon scheen volop en er zat nog volop blad aan de bomen waar­door er prachtige kleurschakeringen te be­won­de­ren waren. We kwamen op de Arnhemse Bovenweg en liepen onder de A12-snelweg door. Na de Eendenplas liepen we door de prachtige heidetuin. We staken de Arnhemse Bovenweg over en dwaalden nu door het Rijsenburgse bos. Voor de grote houten Zwitserse brug sloegen we af. Na de algemene begraafplaats staken we de Traay over.

Nu dwaalden we door bos­ge­bied naar de Maarnse Berg te Doorn. De Maarnse zandafgraving te Maarn werd be­reikt bij een nieuw aangelegde stei­le trap. Deze dag stond in de plaatselijke krant dat de Maarnse zandafgraving, die 10 jaar ver­bo­den ge­bied was, op vrijdag 22 november 2013 officieel geopend wordt voor alleen wandelaars. We kregen uitzicht op het zwerf­steen-eiland en verderop werd op 8˝ km de ver­zor­gings­post be­reikt. Ie­der­een stond hier netjes achterelkaar te wachten op een bekertje koffie of thee en een koek. Er waren deze dag 80 deelnemers en dat was voor de organisatie een record. Op een tafeltje lag een kaart voor een oud wandelaar die nu in een ver­zor­gings­huis ver­bleef.

We liepen onder de A12-snelweg door meteen gevolgd door de spoorlijn Utrecht - Ede-Wageningen/Rhenen. Bij villa De Tussentijd werd landgoed Den Treek-Henschoten betreden. Na Huize de Hoogt en het gelijknamige landgoed kwamen we over landgoed Het Laagt. We kruis­ten de door­gaan­de weg van Zeist naar Wou­den­berg. Nu werd koers gezet naar de pyramide van Austerlitz. Deze werd driekwart gerond. Daarna daalden we af naar het gelijknamige restaurant dat nu echter ge­slo­ten was. Opnieuw staken we de weg van Zeist naar Wou­den­berg over. Uit­ein­de­lijk werd Austerlitz be­reikt. Hier was bij Dorpshuis ´t Trefpunt de grote rust op 17 km.

Na een welverdiende rust werd de rust benevens de plaats Austerlitz verlaten. Na boswachterij Austerlitz kwamen we op landgoed Bor­ni­a/Hei­de­stein. Over een lange slingerende bosweg werd een hekwerk met oversteek mogelijkheid be­reikt. Na een bosmeertje of moet ik eigenlijk zeggen hei­de­meer­tje werd een heiveveld overgestoken. Voordat weer een hekwerk werd overgestoken zagen we nog een aantal schapen grazen. Bij een volgend meertje liepen we twee keer achter elkaar door tunneltjes.

De Arnhemse Bovenweg werd weer be­reikt en na oversteek van de spoorlijn liepen we het zelfde asfaltfietspad over landgoed Beerschoten Willinkshof weer terug naar het station. De finish werd rond kwart voor vier be­reikt. Mede door het zonnige weer was het een prachtige tocht geworden. We willen de organisatie hartelijk danken voor deze tocht.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor