Apeldoornse Vierdaagse, 3e wandeldag, donderdag 11 juli 2013

Op donderdag 11 juli 2013 liep de wandelroute westwaarts. Eerst liepen we naar de spoor­lijn A­mers­foort A­pel­doorn maar staken deze voor­als­nog niet over. Hier liepen we langs een nieuw aangelegd spreng. We dwaal­den door het Or­der­bos. Als je de ingetekende route op dit traject bekijkt dan zou je denken dat de parkoersbouwer niet wist waar hij naar toe wilde gaan. Want zo enorm kronkelde het pad naar de wagenrust.

Na de verzorgingspost werden we middels aan­plak­bil­jet­ten geattendeerd dat we op de heen­rou­te liepen. Toen we hier later terugliepen waren de aan­plak­bil­jet­ten weg. We vervolgden ons pad door bosgebied Asselse Veld. We staken de spoor­lijn A­pel­doorn-A­mers­foort over. Nu liepen we even min of meer parallel met de spoor­lijn en de A1 snelweg A­pel­doorn-A­mers­foort. Ook de A1 werd overgestoken.

Bij de splitsing met de 40 en 50 km had ik het toch wel even moeilijk. De wandeling naar Hoog Buurloo met zijn schapenkooi, de Hoog buurlosche Heide met de Willem Wensinkbank op 82 meter hoogte en de watertoren bij Radio Kootwijk waar je pan­nen­koe­ken voor een euro kon kopen, moest ik nu missen omdat ik nu de 30 km route liep. Maar het uitlopen van deze vier­daag­se was be­lang­rij­ker. Eventueel zou ik de route nog eens kunnen nalopen zoals ik op 23 juli 2011 heb gedaan toen de 3e dag van de vier­daag­se zo verregend was.

Nu zetten we koers naar het Kootwijkerzand. De echte zandwoestijn zelf werd niet bereikt, maar menigeen zal het mulle zand, dat we gehad hebben, meer dan vol­doen­de gevonden hebben. Bij Vakantiepark De Berkenhorst te Kootwijk hadden we een rustpost. De kampwinkel was open en we kochten hier een liter Optimel-melk met een lekker smaakje (kers/aardbei).

Na de rust liepen we even over de Kerkendelweg, maar deze werd spoedig verlaten. Over een pad met omgevallen bomen (het voorgaande jaar lagen de bomen er ook al) vervolgden we ons pad. Na een heideveld en een fietspad werd de spoor­lijn A­mers­foort-A­pel­doorn weer gekruist. Vlak voor Eethuis Halte Assel stond een echtpaar die in betere tijden ook met deze vier­daag­se meeliepen en eenmaal zelfs de Dodenmars hebben gelopen. Nu werden door hen foto's van bekenden gemaakt.

Na halte Assel liepen we even van de route af. Over een smal pad werd een bankje bereikt, één van de zeer weinige. Naast het mooie uitzicht, waarvan we genoten, aten we hier een paar boterhammen. Op de GPS zagen we, recht vooruit kijkend over de Asselsche Heide, de 90 meter hoge Dassenberg. Hier waren we de tweede wandeldag vrij dicht langs gelopen.

We liepen nu een tijdlang over de Pomp­hul­weg en langs de Asselse Heide. Op de plek waar andere jaren een ijscoman stond verlieten de Pomphulweg om deze later, net voor Hoog Soeren, opnieuw op te zoeken. Net buiten Hoog Soeren stonden weer de dames langs de kant van de weg die ons van komkommer, die ons van een spekkie, komkommerschijfjes en/of dropjes voorzagen. Door het Or­der­bos werd de finish weer bereikt. Het IVV-nummer was 10903

Henri Floor