Foto's na afloop van de tocht alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat overzicht van de Groene Wissels-wandelingen routebeschrijving van deze Groene Wissel wandeling Terug naar de homepage van Henri Floor Bonaparte is teruggekeerd in Austerlitz

Groene Wissel tocht vanuit Maarn - Piramide van Austerlitz Op donderdag 21 maart besloot ik de Piramide van Aus­ter­litz tocht te lopen. Dit is een uitgezette route van Groene Wissels en heeft als begin en eindpunt station Maarn. Het kwam voor mij beter uit om de tocht vanuit pan­nen­koe­ken­res­tau­rant Klein Zwitserland te Driebergen te beginnen. De route loopt hier op ongeveer een halve km afstand langs. Na in de ochtend nog diverse dingen gedaan te hebben, begaven we ons rond één uur op pad.

Spoedig verlieten we Driebergen. In Doorn liepen we door een bosgebied, dat achter camping het Grote Bos ligt en veel door mariniers van de Van Braam Houckgeestkazerne te Doorn wordt ge­bruikt. Nabij camping de Maarnsche Berg staken we de gelijknamige berg over via een verruigd grasveld. Na landgoed Hoog Moersbergen en landgoed Stameren werd de doorgaande weg van Maarn naar Doorn gekruist.

Nu dwaalden we door bosgebied van SBI/Zonheuvel. We zagen hier markeringen van het Trekvogelpad. Bij Huis te Maarn volgden we de grindweg naar de Maarnse Grindweg. Spoedig daarop werd de bebouwde kom van Maarn bereikt. Na het voormalige raadhuis werd het officiële eindpunt bereikt. De afgelegde afstand bedroeg voor ons hier 7 km.

Groene Wissel tocht vanuit Maarn - Piramide van Austerlitz Iets verderop, naast een drogist, hadden we bij een cafetaria een korte rust. We dronken hier een paar kleine flesjes AA-drink. Via een nieuw­bouw­wijk werd Maarn verlaten. We kwamen bij een manege, waar aan het begin van de grindweg op een boom een bordje "eigen weg" stond. Met de wandelvereniging WS78 waren we ook al eens over deze grindweg gekomen. Bij WS78 is het ge­brui­ke­lijk om aan de grondeigenaren toe­stem­ming te vragen om over hun grondgebieden te lopen en deze weg, waar we nu op liepen, was eigendom van 5 verschillende eigenaren.

Op het terrein van Eben Haezer stond een standbeeld van een zittend hert. Het Hen­scho­ter­meer werd bereikt en enige tijd gevolgd. Daarbij werd de plaats Maarn verruild voor die van Woudenberg. We liepen hier in bosgebied De Laagt. In dit gebied loopt ook de NS wandelroute van Driebergen naar Maarn en het viel ons op dat deze Groene Wisseltocht die NS route bijna alleen maar kruist.

Groene Wissel tocht vanuit Maarn - Piramide van Austerlitz Nadat we de Zeisterweg waren overgestoken, de weg van Woudenberg naar Zeist, bevonden we ons op Landgoed Den Treek Hen­scho­ten. Over een aantal smalle paadjes werd de Piramide van Aus­ter­litz bereikt met bovenop de piramide een obelisk. Daarna daalde ons pad af naar res­tau­rant de Piramide. We staken de Zeisterweg opnieuw over en dwaalden verder over Landgoed Den Treek Hen­scho­ten.

Nu werd koers gezet naar Aus­ter­litz. Voor res­tau­rant Bo­na­par­te sloegen we af. Res­tau­rant Bo­na­par­te werd op 20 maart 2013 officieel ge­op­end. Daarvoor had het res­tau­rant ongeveer 2 jaar leeg­ge­staan en daarvoor heet­te het res­tau­rant De Jonk­vrouw. Maar voordat het De Jonk­vrouw heet­te, heet­te het Bo­na­par­te. De naam Bo­na­par­te is dus weer teruggekeerd. Rondom de ingang hingen nog talrijke witte en blauwe balonnen vanwege de opening. Op een bord werd aangegeven dat het res­tau­rant vanaf 11 uur ge­o­pend is. Iets verderop zit naast de slager op een hoek een kleine cafetaria. Dat is van woensdag tot zaterdag vanaf 10 uur ge­o­pend en op maandag en dinsdag gesloten. En daar voerde de wandeling ook langs.

Groene Wissel tocht vanuit Maarn - Piramide van Austerlitz Bij de Waterlooweg in Aus­ter­litz hing een ver­keers­bord dat waarschuwde voor de pad­den­trek. Opnieuw liepen we door de bossen. Eerst was dat de boswachterij Aus­ter­litz overgaand in landgoed Bornia. Na een kleine zandverstuiving op korte afstand werd de spoorlijn van Utrecht naar Arnhem gekruist, gevolgd door de A12-snelweg. Nu was het niet ver meer naar het punt waar we de route hadden opgepakt. In vier uur hadden we de 20 km afgelegd, 19 km van de wandeling en 1 km van de aan- en aflooproute naar de auto.

Het was weer een hele mooie tocht geworden. Het was droog gebleven. Maar de voorspelde zon was helaas niet gekomen. Daardoor bleef het aantal gemaakte foto's dit keer beperkt tot 12.

naar de top van deze pagina

Henri Floor