Foto's na afloop van de tocht alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat overzicht 	van de Groene Wissels-wandelingen routebeschrijving van deze Groene Wissels wandeling Terug naar de homepage van Henri Floor Groene Wissels tocht Bossen en Beken

Groene Wissels tocht Bossen en Beken

De hei­de in Bennekom Op dinsdag 2 januari 2013 besloten we de Bossen en Beken tocht van Groene Wissels te lopen. Even na half tien begaven we ons op pad. De start was vanaf NS station Ede-Wageningen. De eerste km liepen we langs de noordzijde van de spoorlijn in oostelijke richting. Daarbij kwa­men we langs één van de acht kazernes van Ede. Daarna liepen we over het terrein van het Kinder psychiatrisch cen­trum. Na een krui­sing met de Horalaan moesten we rechtdoor het bos in en volgens de rou­te­be­schrij­ving vervolgens haaks RA en na 10 meter LA. Met deze om­schrij­ving kwa­men we hier niet mee uit. Gelukkig hadden we de route ook op onze GPS gezet. Een betere om­schrij­ving voor dit punt is LA 3e weg op 5-sprong.

We dwaalden nu fraai door het Hoekelumse bos. De bospaden waren ook deze wandeldag overvloedig verzadigd met (regen)water en liepen daardoor veelal langs de kanten van de paden. We staken een brede bosweg over en naar rechts kijkend konden we de achterkant van kasteel Hoekelum zien liggen. Doordat het nog niet geheel helder was, zagen we het kasteel maar vaag.

Groene Wissels tocht Bossen en Beken

langs de Dikkenbergweg Vlak voordat van links een brede weg van links kwam, zagen we links rododendronstruiken om een stand­beeld staan, waar we langs moesten lopen. We liepen onder de A12 snelweg door en dwaalden door bos- en hei­degebied naar een grote akker. Hier voer­de de route fraai vlak langs. Met het weer troffen we het ook. Op dit punt scheen de zon ook.

We kwa­men uit op de Dikkenbergweg en volgden deze tot nabij restaurant Panoramahoeve. Wegens een tijdelijke sluiting, tot 4 januari, moesten we onze koffiestop even uitstellen. Door het Moftbos en langs Celtic Fields werd natuurvriendenhuis De Bosbeek van het NIVON bereikt. Hier dronken we dan koffie. Het was hier wel zelfbediening. Nadat we op het koffieapparaat op 10 verschillende knop­pen hadden gedrukt kwam de tekst koffie één euro te voorschijn. Na het eerste kopje koffie moesten we een minuut wachten voordat we een volgend kop konden tappen.

Groene Wissels tocht Bossen en Beken

langs de Molenbeek Na een welverdiende rust vervolgden we ons pad. We kwa­men er achter dat de batterij van het GPS apparaat bijna op was. We besloten de GPS uit te doen en alleen aan te doen op onduidelijke punten in de rou­te­be­schrij­ving. We kwa­men bij de Pa­ra­dijs­spreng. Deze volgden we naar natuur- en land­goed­cam­ping Quadenoord. Bij Quadenoord was nog een beeldententoonstelling met beelden uit Zim­bab­we.

We staken de Pa­ra­dijs­spreng over gevolgd door de Molenbeek. Nu volgden we de Molenbeek over een fraai en smal pad. Maar ook aan dit mooie pad kwam een einde. Daarna dwaalden we door bos­ge­bied De Buunderkamp. In bos­ge­bied Ginkelse hei­de kwa­men we nog langs het vermoedelijke be­gin­punt van de Renkumse beek. Deze beek volgden we ook even en er zat hier niet veel water in de beek.

We kwa­men uit op de Renkumseweg en liepen onder de A12 snelweg door. Meteen sloegen we af en volgden de snelweg parallel in westelijke richting. Later volgden we de spoorlijn parallel. We liepen hier door bos­ge­bied De Sysselt. De laatste km was dezelfde als de eerste km. Toen we weer bij het station van Ede-Wageningen aankwa­men konden we vrijwel meteen de trein naar NS Driebergen-Zeist nemen. Op stationsrestauratie La Port in Driebergen dronken we nog twee lekkere koppen Latte Macchiato. De eerste 19 km van 2013 zat er weer op. Het was een hele mooie tocht geworden.

naar de top van deze pagina

Henri Floor