Foto's na afloop van de tocht alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor Hoogtepuntentocht

Hoogtepuntentocht op woensdag 26 december 2012

nabij De Ruiterberg te Doorn Op tweede kerstdag, woensdag 26 december 2012 reden we met de auto naar de parkeerplaats van de Kaapse Bossen te Doorn. Hier begonnen we aan de Hoogtepunten wandelroute, een wandeling volgens opgave van 3 uur. Er stond geen afstand bij vermeld.

Natuurmonumenten kocht in 1953 de Kaapse Bossen bij Doorn. Destijds was het een eentonig productiebos. In de loop der jaren heeft Natuurmonumenten het omgevormd tot een natuurlijk en gevarieerd bosgebied met allerlei soorten vogels, zoogdieren, paddenstoelen en planten. De Kaapse Bossen maken onderdeel uit van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, dat zich uitstrekt van Driebergen tot Rhenen. Zo’n 25 organisaties beheren natuurgebieden in dit nationale park. De Kaapse Bossen zijn ruim honderd jaren oud en hebben alle tijd gehad zich goed te ontwikkelen. Daardoor is er veel variatie in het landschap ontstaan. En dat levert ook een grote variatie aan dieren op. Vooral holenbroeders profiteren van het ouder wordende bos. Spechten en bosuilen hebben een plek gevonden. Daar profiteert de boommarter weer van die gebruik maakt van oude spechtenholen.

Hoogtepuntentocht op woensdag 26 december 2012

Chalet Sint Helenaheuvel te Doorn We verlieten de parkeerplaats en liepen even over een fietspad parallalel aan een verkeersweg. Een racefietser reed rakelings langs ons. We moesten daarbij denken aan het ongeval tijdens de WS78 tocht vanuit Sassenheim waarbij een racefietser vol tegen een wandelaarster botste. Gauw liepen we langs de kant van het fietspad.

We staken de Leersumse straatweg over en volgden de Remise naar de oude Postweg. Deze zandweg lag vol met plassen. We liepen weer terug naar de Leersumse Straatweg en staken deze verkeersweg over nabij Huize 't Mezen Nest. Naast dit huis betraden we het Doornse Gat. Hier kon onze wandeling ook opgepakt worden.

Met een ruime bocht liepen we over een asfaltpad om het Doornse Gat. Bij het hoogste punt van een steile zandhelling verlieten we het Doornse Gat. Nu dwaalden we door bosgebied De Ruiterberg dat ook tot de Kaapse Bossen behoort. We kwamen nog langs de achterzijde van Huize De Ruiterberg en later zagen we tussen de bladerloze taken nog het pportgebouw van De Ruiterberg.

Nu beklommen we de Doornse berg. Boven op de top stond een hoge uitkijktoren. Wij lieten deze uitkijktoren rechts liggen. Hoogtepuntentocht op woensdag 26 december 2012

Kaapse Bossen te Doorn

Vanuit de 25,5 meter hogentoren ziet u in de verte de piramide van Austerlitz, Amersfoort en de Utrechtse Domtoren! De toren is opgebouwd uit metalen segmenten, bekleed met vervangbare panelen van larikshout uit de Kaapse Bossen. De toren is ontworpen door Tony de Haan, bouwkundig medewerker bij Natuurmonumenten. De toren telt 128 treden


Even verderop zagen we nog de Doornse Kei liggen. Bij de parkeerplaats bij Chalet Sint Helenaheuvel kon onze route opnieuw opgepakt worden. Hier bij Chalet Sint Helenaheuvel volgden we ook even de Kaapse Bossen route (rood), Helenaheuvelroute (groen) en de Hoog Moersbergen route (bruin).

Het laatste traject van deze 9 km lange tocht voerde nog boven het Zonnehuis langs en verder liep de route parallel aan de Leersumsestraatweg. Het was een hele aardige tocht geworden die voor 95 % onverhard was. Door de talrijke plassen was het zwaar lopen in de bossen.

naar de top van deze pagina

Henri Floor