Foto's na afloop van de tocht alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor Oisterwijkse vennen en Kampina tocht

Oisterwijkse vennen en Kampina tocht met OLAT op dinsdag 11 december 2012

langs riviertje de Rosep Op dinsdag 8 januari 2013 organiseerde OLAT de Oranjebond-tocht over een afstand van 20 km van­uit Esbeek. De start was van­uit Gasterij Schut­ters­hof. Met het openbaar vervoer was deze startlocatie goed te bereiken. Dit was de eerste tocht van OLAT in 2013. Daardoor werden velen handen geschud om elkaar het allerbeste voor 2013 toe te wensen. Om 10 uur begaven we ons op pad.

De startlocatie lag vrij dicht bij de Sint A­dri­a­nuskerk. Op de naastgelegen begraafplaats stond een buitenkapel met het Corneliusbeeld. Daarna stond langs de weg een bord met de tekst "Welkom in ut Haaikneuterrijk. "Dit is de car­na­vals­naam van Esbeek. Aan de rand van de bebouwde kom van Esbeek stond een oude lindeboom die vermoedelijk rond 1780 geplant is.

Daarop betraden we de Rovertse Heide. Zoals zoveel natuurgebieden die de naam "heide" dragen, maar voornamelijk uit bos bestaan, was dat ook hier het geval. We dwaalden lange tijd door dit natuurgebied. Verschillende malen moesten we ons voorzichtig langs enige plassen manoeuvreren. Eenmaal was op een splitsing het pad helemaal onder water gelopen. Door een zelfgemaakte sluiproute door het dichtbegroeide bos wisten we onze droge vervolgroute te bereiken.

We kwamen nog langs het Papschots ven alvorens de grote rust te bereiken in Taverne 't Jachthuis te Poppel, België. Na het nuttigen van een kop tomatensoep en een kop koffie vervolgden ons pad. We liepen meteen weer terug naar Nederland. We liepen nu naar landgoed De Utrecht.

Het Papschotsven maakt onderdeel uit van het aangrenzende landgoed Gorp en Roovert. In het noorden ligt het dal van de Rovertse Leij met vochtig loofbos. Tot 1893 maakte de Rovertsche heide deel uit van de uitgestrekte heidevelden aan weerszijde van de Belgisch-Nederlandse grens. Toen werd het gekocht door de Oranjebond van Orde, die er mensen uit de stad liet werken om aldaar de sociale onrust tegen te gaan. Het gebied werd ontgonnen en vanaf 1910 beplant met voornamelijk Grove den. Het huis Oranjebond herinnert nog aan deze episode. In 1923 werd de Oranjebond opgeheven, en het gebied werd overgedragen aan de Heidemij. Tot 1940 werd verder gegaan met de aanleg van het produktiebos. Slechts een klein perceel heiderestant bleef over.

De Oranjebond van Orde was een ontginningsmaatschappij die in 1893 in Utrecht werd opgericht. Als doelstelling had de bond: de werkgelegenheid en de trek naar het platteland te bevorderen, om zodoende een aantal misstanden, armoede etc. uit de weg te ruimen en zo de socialisten de wind uit de zeilen te nemen. In 1903 kocht de bond ruim 400 ha. op de Roovertse Heide. Men kreeg toestemming om te ontginnen, dit werk werd uitgevoerd door de Heidemaatschappij. Het landgoed ligt midden tussen landgoederen Gorp en Rovert en de Utrecht.

Hiermee wordt ook de naam van deze tocht nader verklaard.

We liepen vlak langs de gerenoveerde boswachterswoning langs de Roovertsche Baan. Verderop zagen we nog de toren van de brandtoren van huisvesterhuis De Utrecht. Tegen half vier werd de finish bereikt. De afgelegde afstand bedroeg 21½ km en er waren 58 deelnemers. Wilt u ook eens mee lopen? De eerste twee keer is deelname gratis. Daarna moet je lid worden van OLAT. Klik Hier voor het programma.

naar de top van deze pagina

Henri Floor