Westerborkpad, Amersfoort - Nijkerk

Op woensdag 31 oktober 2012 vervolgden wij met het Westerborkpad. De weersverwachting voor deze dag was, dat het de mooiste dag van de week zou worden. Het bleef de hele dag droog en er was ook zonneschijn. Met de bus reden we naar station A­mers­foort. Bij het Berghotel, op ongeveer 1500 meter voor station van A­mers­foort, bedachten we dat we het resterende bustraject dadelijk te­gen­ge­steld zouden lopen. Vlak na het Berghotel kwa­men we langs een oude watertoren en we hadden dan ook het plan om deze op de gevoelige plaat vast te leggen.

Bij het station van A­mers­foort be­slo­ten we eerst lekkere Latte Macchiato te drinken bij Starbucks. Daarna begaven we ons op pad. Ons pad liep licht omhoog. Langs de kant van de weg stonden zeer duren huizen en we konden deze weg dan ook wel de miljoenen weg noemen. Bij de eerste rotonde stond een stand­beeld van een hert op een groot grasveld met de A­mers­foortse Bergkapel op de achtergrond.

Na de tweede rotonde kwam het Berghotel in het zicht. Toen bedachten we dat we langs de oude watertoren waren gekomen zonder dat het nu was opgevallen. We be­slo­ten niet naar de watertoren terug te lopen om er een foto van te maken. Na bosgebied Klein Zwitserland staken we via de weg Stichtse Rotonde de N221 (rondweg om A­mers­foort) over. Voor het Golden Tulip hotel sloegen we af. Hier zagen we de eerste verwijzing naar Kamp A­mers­foort.

We betraden Kamp A­mers­foort, dat op het grond­ge­bied van Leusden ligt, niet via de hoofd­in­gang. Via een klaphek werd een achteruitgang van het Kamp be­tre­den. Via een steile trap naar be­ne­den, die net niet steil genoeg was om er niet af te durven lopen, werd het Monument met een stand­beeld bereikt. We liepen naar de hoofd­in­gang over de voormalige schiet­baan. Langs de kant stonden foto's van o­ver­le­ven­den van de Holocaust met hun zeer beknopte persoonlijke verhalen.

Kamp A­mers­foort werd verlaten en daarmee ook het grond­ge­bied van Leusden. Aan het eind van Laan 1914 stond een hoge ladder als monument. Op de kruising van de N227 met de N221 werd over de Leusderweg naar het centrum van A­mers­foort ge­lo­pen. Daarbij kwa­men we langs Sportpark Nim­mer­dor. Hier heeft wandelcomité Samen op Pad de start van hun tochten uit A­mers­foort.

Na de voormalige Graaf Hendrik kazerne werd de voormalige spoorlijn van A­mers­foort naar Rhenen en Kesteren in de Betuwe gekruist. Aan de rand van de Stadsring hadden we nog een rust bij een café restaurant. In het centrum van A­mers­foort nabij Muurhuizen kwa­men we nog langs een synagoge. Een bekende wandelaar uit A­mers­foort kwam hier op de fiets gereden. Het ging hier om de ongeveer 80 jarige heer Escher, die nog steeds regelmatig op wandeltochten wordt gesignaleerd, al of niet met zijn vrouw.

Daarna werd koers gezet naar de Koppelpoort. De route liep na de Koppelpoort naar rechts. Wij be­slo­ten de Poort van alle kanten te bewonderen. Nu werd de spoorlijn vrij close gevolgd. We staken het Val­lei­ka­naal over. Even voor station A­mers­foort Schot­horst hadden we op een bankje een rust. De laatste paar 100 meter naar station A­mers­foort Schot­horst liepen we niet omdat dit ook dever­volg­rou­te van een volgende etappe was.

Opnieuw liepen we vrij dicht langs de spoorlijn. We kruisten de A1 snelweg. Door Hooglanderveen werd station A­mers­foort Vathorst bereikt en ge­pas­seerd. De volgende snelweg, die gekruist werd, was de A28 snelweg. Onder de snelweg waren de steunpilaren fraai versierd met graffiti ver­sie­rin­gen.

In Holkerveen stond voor een boerderij een hele hoge paal waar alleen maar klompen aanhingen. We liepen ook nog langs Nijkerkerveen alvorens Nijkerk te bereiken. In een café annex banketbakkerij hadden we nog een rust. Via de Grote Kerk werd station Nijkerk bereikt. Dit was voor ons deze dag ons eindpunt. Met de trein van 15 uur reden we huiswaarts.

Henri Floor