Foto's na afloop van de tocht alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor Roestelbergwandeltocht

Roestelbergwandeltocht met OLAT op dinsdag 1 mei 2012

Loonse en Drunense Duinen Op dinsdag 1 mei 2012 organiseerde de OLAT de Roestelbergtocht. De start was vanuit restaurant de Rustende Jager te Bie­zen­mor­tel.

Tot 1 januari 1997 was Bie­zen­mor­tel een onderdeel van de gemeente Udenhout, sedert de herindeling een van de vier dorpen van de nieuwe gemeente Haaren. De naam Bie­zen­mor­tel, staat voor een met biezen begroeid moerassig gebied. Mortel is afgeleid van moer of moeras, vaak natte drassige grond. Den Bie­zen­mor­tel wordt al vanaf 1315 vermeld in aktes en bestond uit verschillende buurt­schap­pen waarvan 't Winkel de oudst bekende is, en verder 't Hooghout, 't Gommelen, Biesmortel, Brabants Hoek, Scheu­ren­hoe­ve en Zandkant.

Ik was met de trein naar 's-Hertogenbosch ge­re­den. Daar huurde ik een elektrische OV-fiets en reed ermee naar de start. Onderweg moest ik een keer de weg vragen, maar om 9:55 uur werd de startlocatie bereikt.

Om 10 uur begaven we ons op pad. We volgden eerst de Oude Bossche baan, een verharde weg. Voor een weiland sloegen we af. We liepen eerst door bos, daarna over mul zand. Op een begroeid duin volgden we een leuk smal pad. We liepen namelijk door de Loonse en Drunense Duinen.

Roestelbergwandeltocht met OLAT op dinsdag 1 mei 2012


Loonse en Drunense Duinen Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is ruim 3.500 hectare groot. Sinds 2002 vormen de Loonse en Drunense Duinen en De Brand samen met kleine andere gebieden een nationaal park.
Het park is zeer gevarieerd. Kenmerkend zijn de stuif­zan­den, die op zo'n uitgestrekte schaal nergens anders in Noordwest-Europa voorkomen. Ten zuiden van de droge duinen ligt het vochtige beek- en moe­ras­land­schap De Brand. Rondom het stuifzandgebied liggen uitgebreide bossen zoals Landgoed Plantloon met zijn oude statige lanen en karakteristieke boerderijen. Ook land­bouw­ge­bied het Hengstven ligt in het nationaal park en wordt nu zo beheerd dat de natuur meer kansen krijgt.
De Loonse en Drunense Duinen beslaan een groot deel van het Nationaal Park. In het midden van het gebied ligt een van de grootste actieve stuifzandvlaktes van Europa. Zover het oog reikt, vind je hier zand, zand en nog eens zand. In deze woestijn kan het 's zomers zinderend heet worden. Alleen taaie planten als buntgras en zandzegge kunnen hier overleven. Bij deze planten groeien ook korstmossen. Ondanks de extreme weersomstandigheden leven in de 'Brabantse Sahara' krekels, graafwespen, aardhommels en zeldzame zandloopkevers. Zij vormen op hun beurt weer voedsel voor de roodborsttapuit, boomleeuwerik en levendbarende hagedis. Om het stuifzand ligt een gevarieerd bos­ge­bied.


Roestelbergwandeltocht met OLAT op dinsdag 1 mei 2012


Loonse en Drunense Duinen Nabij Giersbergen liepen langs een weiland, één van de weinige weilanden met deze wandeltocht. Het meest noordelijke punt lag op korte afstand van het afwateringskanaal Drongelen - 's-Hertogenbosch. Maar het kanaal zelf zagen we niet.

Door de regenval van de voorgaande dagen lagen op veel paden plassen water. We hoorden de uitzetters van de volgende tocht uit Horst-America zich zorgen maken over hun natte parkoers. Door bos­ge­bied kwamen we bij Fellenoord. Fellenoord is de naam van een oude boerderij uit de 17e eeuw.

Via de achterkant van recreatiepark "Het genieten" liepen we naar de grote rust. Maar vlak voor de rust stonden meerdere paarden op de paar­den­par­keer­plaats. De rust was gelegen in restaurant De Roestelberg. We gingen op het terras zitten vanwege het mooie weer. Er was vlotte bediening.

Roestelbergwandeltocht met OLAT op dinsdag 1 mei 2012


Loonse en Drunense Duinen Na de rust werd de Roestelberg beklommen en kregen we weer mooie vergezichten. De zon had inmiddels zoveel kracht gekregen dat een kle­ding­stuk uitging. Nu dwaalden we naar de omgeving van restaurant Bosch en Duin. Van dit restaurant had ik nog jeugdherinneringen. In 1962 vierden mijn ou­ders in dit restaurant hun 25 jarig huwelijksfeest omdat destijds mijn ouderlijk adres zich in Vught bevond.

Een wandelaar uit Helmond voelde zich niet lekker. Zij wilde met hulp van een parkoersuitzetter een makkelijke route naar de finish lopen, maar zij kwam spoedig daarop een bekende van haar tegen die haar met de auto naar de finish reed.

Na de rust nabij restaurant Bosch en Duin liepen we naar een mooi uitzichtspunt. Daarna liepen we min of meer parallel aan de Oude Bossche Baan maar wel door bos­ge­bied naar het eindpunt.

Het was een hele mooi wandeling geweest. Grote delen van de wandeling volgden we een gemarkeerde route, een gele driehoek met groene achtergrond. De wandeling voerde over het grondgebied van de plaatsen Helvoirt, Drunen, Bie­zen­mor­tel en Loon op Zand.

naar de top van deze pagina

Henri Floor