Foto's na afloop van de tocht alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor 3e Maashorsttocht

met Samen op Pad vanuit Schaijk 
op woensdag 25 april 2012

langs de Nistelrooise Baan Op woensdag 25 april 2012 organiseerde wan­del­co­mi­té Samen op Pad de 3e Maas­horst­tocht. De start was vanuit Dorps­huis Phoe­nix te Schaijk. Coos en ikzelf be­slo­ten dit­maal met de auto naar de start te rijden alwaar wij rond half tien aan­kwa­men. Bij de start was het al be­hoor­lijk druk en we zagen al veel meer bekenden dan we verwacht hadden. Rond 10 uur werden enige huis­hou­de­lij­ke me­de­de­lin­gen gemeld. Daarna begaven wij ons op pad en wel samen op pad, want het betrof een groeps­wan­de­ling.

We verlieten Schaijk in zui­de­lij­ke richting. Bij het o­ver­ste­ken van de N324 (Grave - A50-snel­weg) zagen we een oude Opel Kapitan uit 1951. Verderop liepen we over de Nis­tel­rooi­se baan. Daarbij liepen we tussen plassen door die door zand­win­ning waren ontstaan. Er stond een opvallend bord langs de kant van de weg. De tekst luidde: "Ver­bo­den vaar­tui­gen te ver­­voe­ren of te ge­brui­ken".

Daarna werd bos- en heidegebied De Maashorst bereikt. Na de Schaijk­se Heide werd de ge­meen­te grens o­ver­ge­sto­ken. We verlieten Schaijk (gemeente Landerd) en dwaalden verder door en naar Nis­tel­ro­de (ge­meen­te Bern­he­ze). Daarbij kwamen we nog door buurt­schap Loo. We kruisten de A50. Aan een muur van het viaduct was, zoals haast ge­brui­ke­lijk, graffiti aan­ge­bracht. Over de Vlieg­veld­weg werd de be­bouw­de kom van Nis­tel­ro­de weer verlaten. Opvallend hier waren de grote wei­lan­den die o­ver­wel­di­gen­d begroeid waren met een zee van paar­den­bloe­men. Bij een boerderij was met na­tuur­ste­nen enigszins onopvallend een kruis in een muur bevestigd. Het was onopvallend omdat de kleur van de natuurstenen veel leken op de stenen van de muur.

met Samen op Pad vanuit Schaijk 
op woensdag 25 april 2012

De Maashorst Nu werd natuurgebied De Hooge Vorssel betreden. Hier kreeg een wan­de­laar, voor de tweede maal, last van een e­pi­lep­sie­aan­val. Dat was in de nabijheid van de grote rust. 112 werd gebeld en de wan­de­laar uit Houten werd naar het ziekenhuis in Oss gebracht. Onze wandeling nam hier niet de kortste weg naar de grote rust. Wij mochten nog rond een meer / grote vijver lopen.

Doordat er 81 deel­ne­mers waren en wij niet de enige waren op de grote rust duurde het enige tijd voordat de be­stel­ling kwam. Veel wan­de­laars zaten hier buiten op het terras, want degene die op het bui­ten­ter­ras zaten mochten hun eigen mee­ge­brach­te brood opeten. Van de anderen werd dat niet verwacht. Toen het sein werd gegeven, dat we na 5 minuten zouden vertrekken, waren er wan­de­laars die hun bestelling nog niet hadden gekregen. Er was een wan­de­laar die een broodje kroket had besteld en twee kro­ket­ten kreeg met drie bo­ter­ham­men.

De wandeling door De Hooge Vorssel werd voortgezet. Nabij knoop­punt Paal­gra­ven/Oss oost werd de A50 gekruist. Nis­tel­ro­de werd weer verlaten en we keerden daarop weer terug in Schaijk. Er gebeurde weer iets vervelend. Een wan­de­laarster uit de plaats Zee­land strui­kel­de en viel met haar hoofd op de grond. Om­stan­ders boden haar hulp, maar op­nieuw moest 112 gebeld worden. De on­ge­luk­ki­ge dame had een ge­bro­ken pols op­ge­lo­pen. Bo­ven­dien was haar gezicht, haar wang, haar neus en ook haar mond van binnen be­scha­digd. Met 5 wan­de­laars minder werd de tocht vervolgd.

met Samen op Pad vanuit Schaijk 
op woensdag 25 april 2012

Bomenpark Hooge Vorssel Na kruising met de N324 kwamen we door buurt­schap Mun. Later kwamen we ook nog door buurt­schap Hooge Heide. Nu volgden we een tijdlang een as­falt­weg. Aanvankelijk was dit de Hoog­hei­straat. Deze ging eerst over in de Schans­weg en later in het Munpad. Op de kaart zag deze weg er uit als een rustige binnenweg, maar er was toch opvallend veel verkeer met ook grote vracht­au­to's

In Schaijk voerde de route nog langs het huis van de or­ga­ni­sa­tor. Hoewel het gordijn van het huis dicht was, zagen we wel een hand naar ons zwaaien en wij zwaaiden beleefd terug. Na de kerk van de Hei­lige ­An­to­ni­us Abt te Schaijk kwamen we bij de finish aan. Hier trof ik Coos weer. Zij was één van de wan­de­laars die bij de on­ge­luk­ki­ge dame was ach­ter­ge­ble­ven en na aankomst van de ambulance met een paar andere wan­de­laars, waarvan er één goed bekend was in de omgeving, de kortste weg naar de finish waren terug ge­wan­deld. De volgende dag belde de dame nog op om Coos te be­dan­ken voor de geboden hulp. Coos heeft haar EHBO-diploma en volgt jaarlijks de ver­volg­les­sen om haar EHBO-diploma geldig te laten houden.

De organisatie van deze tocht zit prima in elkaar. Als er op wegen met au­to­ver­keer wordt gelopen, dat loopt er iemand voorop en achterop en zo­doen­de worden pas­se­ren­de auto zo goed mogelijk voorbij de wan­del­groep geleid.

Nadat het bij de start onbewolkt was, kwam in de loop van de dag bewolking opzetten. Vanaf het begin van de middag re­sul­teer­de dat in een aantal lichte re­gen­pe­ri­o­des. Met uit­zon­de­ring van de twee bi­zar­re on­ge­luk­ken, was het een ge­slaag­de tocht ge­wor­den. Voor de or­ga­ni­sa­tor was een deelname van 81 man een record.
naar de top van deze pagina

Henri Floor