Foto's na afloop van de tocht alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen Picasa de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor Bondstocht OWB vanuit Beekbergen

Bondswandeltocht OWB vanuit Beekbergen

op de hoek 
van de Woeste Hoeve weg en 
de Oude Arnhemse weg Op zaterdag 24 maart 2012 organiseerde de OWB een wandeling vanuit Beekbergen. De start was van­af cam­ping Lier­der­holt te Beek­ber­gen. Het Lier­der­holt is in het algemeen be­kend als rustplaats tijdens de vierdaagse. De 40 en 50 km lopers komen hier dan langs. Persoonlijk is deze camping voor ons bekend als overnachtingadres tijdens de vier­daag­se.

Toen we rond acht uur bij de startlocatie ar­ri­veer­den, werden we doorverwezen naar de alcoholvrije camping Het Spoek, echter alleen voor het par­ke­ren van de auto. Toen wij rond half negen wilden ver­trek­ken, kwamen wij een bekende tegen. Hij stond op de camping en was op weg om zijn krantje te halen.

We verlieten de startlocatie over het camping ter­rein. Er zaten in het begin van de route veel bochten. Dat had vermoedelijk mede te maken met het feit dat de eerste 3½ km ook het 5 km parkoers in onze route zat. Daarna dwaalden we door bosgebied Varenna en kwamen langs een voormalige zandafgraving die nu helemaal begroeid was. De eerste verzorgingspost werd bereikt. Deze was op 5,3 km gelegen. Van een groep van 4 dames werd een foto gemaakt. Toen één van de dames mij de foto wilde laten zien met de mededeling dat er een zonnetje op stond, zei ik, zonder naar de foto te kijken dat ik hier vier zonnetjes zag zitten. Meteen was hun dag helemaal goed.

We verlieten het bosgebied Varenna. We volgden nu een km een verkeersweg. Daarbij kregen we aanvankelijk restaurant De Woeste Hoeve aan onze rechterhand en gedenkmonument De Woeste Hoeve aan onze linkerhandte zien.

Bondswandeltocht OWB vanuit Beekbergen

restaurant de Woeste Hoeve Al in de middeleeuwen stond er halverwege Arnhem en Apeldoorn een herberg op "Woeste Hoef". Paarden wer­den er ververst, de inwendige mens versterkt of men warmde zich bij het haardvuur. 's Nachts bood de herberg be­scher­ming tegen bandieten, die het gemunt hadden op de bezittingen van de passagiers van de postkoetsen. Op dezelfde plaats staat de herberg die in 1771 herbouwd werd nadat boe­ren­knecht Gerrit de oude herberg uit minnennijd had aan­ge­sto­ken. Nog altijd dwaalt de geest van de "Glüende" Gerrit rond de hoeve. In 1811 verbleef Keizer Napoleon hier met Marie Louise. Ook Koning Willem III deed de herberg vaak aan op doorreis naar Paleis Het Loo.

Schuin tegenover de oude herberg herinnert het ver­zets­mo­nu­ment aan de gebeurtenissen rondom de Woeste Hoeve in de twee­de we­reld­oor­log. De ge­meen­te­gren­zen van de Ve­luw­se dorpen zijn in de loop der tijd vele malen verlegd. Zo behoorde het buurt­schap Woeste Hoeve ooit tot Loenen. Dit terwijl Loenen ook ooit samen met Eerbeek één gemeente vormde. In de tijd voor de Tweede We­reld­oor­log had buurt­schap Woeste Hoeve een bezienswaardigheid die heden ten dage voor behoorlijke maatschappelijke weerstand zou hebben gezorgd: een Zilvervossen-fokkerij van de Canadese firma Colpitts Brothers, die tevens fungeerde als agent voor heel Europa. Het was de grootste farm van Nederland en lag aan de Oude Arnhemseweg


We staken de A50-snelweg over. Midden op de brug stonden de vier zonnetjes naar beneden te staren naar een eenzame bergschoen, die in de middenberm van de snelweg lag.

Bondswandeltocht OWB vanuit Beekbergen

Loenense Hei op de Loenermark Aan de overzijde van de snelweg werd na­tuur­ge­bied Ramenberg betreden. Haast ongemerkt ging de wan­de­ling over in de Loenense Hei als onderdeel van de Loenermark. Het was deze dag een zeer zonnige dag waar­bij de temperatuur opliep naar 18 graden. Tal­rij­ke wandelaars liepen deze dag, veelal voor de eerste keer dit jaar, in de korte broek. Hier op de Loenense Hei zag het er prachtig uit. We liepen even van het pad af om vanaf een heuveltje een foto van de mooie omgeving te maken.

Bij parkeerplaats Ramenberg was op 9,2 km de tweede ver­zor­gings­post. Evenals op de eerste ver­zor­gings­post waren hier stoelen waarop we even konden uitblazen onder het genot van koffie, thee of een fris­drank.

We vervolgden ons pad en kwamen daarop bij de Vrijenberg spreng. Op een bankje zaten twee fietsers van het uitzicht te genieten. Toen we naar hen toe liepen voor een mooie fotoshot vroegen ze aan wat voor wandeltocht we deelnamen. Spoedig verlieten nu ook de 20 km ons parkoers. Even voor de erebegraafplaats te Loenen staken we de Groenendaalseweg over. Na een bekende passage van de vierdaagse staken we de Groenendaalseweg opnieuw over en liepen opnieuw een traject van de vierdaagse.

Bondswandeltocht OWB vanuit Beekbergen

de Parochiekerk H Antonius Abt, 
Waterstaatkerk te Loenen We naderden nu Loenen. We liepen maar heel even door een buitenwijk van Loenen. We zagen de toren van een kerk, die we ook altijd met de vierdaagse zien. We besloten nu eens de kerk van dichterbij te bekijken. Daarvoor moesten we wel even het par­koers verlaten. Hij ging hier om de Rooms Ka­tho­lie­ke Heilige Antonius Abt Kerk - Wa­ter­staats­kerk. De kerkdeur stond open, maar de kerk zelf was dicht. In het voorportaal was een Mariakapel ge­si­tu­eerd die wel open was.

Buiten Loenen kwamen we langs een monument voor gevallenen. Voor het monument lagen talrijke bloe­men. Even verderop kwamen we bij Open Erf De Groote Modderkolk. Hier was op 13,7 km een rust­post. Buiten stonden picknickbanken waaraan we ons heerlijk in de zon neervlijden. Onder het genot van een kop thee verorberden we een deel van ons meegenomen lunch­pak­ket.

Midden in de idyllische omgeving van Loenen ligt Open Erf de Groote Modderkolk. Op deze biologische zorgboerderij kunt u een kijkje nemen, wat drinken en biologische producten kopen in de boerderijwinkel.

Op de Groote Modderkolk werken twee partijen op unieke wijze samen: Natuurmonumenten en de stichting Verdandi. In de streek die zich uitstrekt van de oostelijke rand van de Veluwe tot aan de IJssel beheert Natuurmonumenten 1800 hectare natuur- en landbouwgronden. Het beheerkantoor ligt op het terrein van de Groote Modderkolk. Natuurmonumenten zorgt ook voor toezicht, organiseert excursies en overlegt met buren, pachters en andere relaties. Bij al het werk dat Natuurmonumenten verricht wordt veel samengewerkt met vrijwilligers en bewoners van de zorgboerderij.

Bondswandeltocht OWB vanuit Beekbergen

beeldenpark op Open Erf 
De Groote Modderkolk te Loenen Er wonen en werken namelijk ook tien volwassenen met een ver­stan­de­lij­ke beperking op de Groote Modderkolk. Zij krijgen begeleiding van het echtpaar Kaatman. Da­ge­lijks komen nog ongeveer 15 mensen met een ver­stan­de­lij­ke be­per­king naar De Groote Modderkolk. Vanuit een an­tro­po­so­fi­sche visie biedt de Stichting Verdandi deze mensen een zinvolle tijdsbesteding op de boerderij en de landerijen.

Er wordt een scala aan duurzame energietechnieken toegepast. Zo wordt stroom opgewekt door zonnepanelen en zorgt een zonneboilersysteem voor warm water op de zorg­boer­de­rij en de camping. Daarnaast zorgen warm­te­pom­pen voor verwarming van de gebouwen en wordt een straat­lan­taarn in de open lucht gevoed met een eigen zonnepaneel. Hemelwater wordt opgevangen en ver­spreid over toiletten en gebruikt als drinkwater voor brandrode runderen in de nieuwgebouwde potstal. De run­de­ren drin­ken buiten uit zon­aan­ge­dre­ven zelf­drin­kers. Ten slotte rijdt een twee­per­soons-elektrokar met aanhanger voor vervoer van ma­te­ri­a­len van De Groote Modderkolk op natuurstroom.


Toen we weer verder wilden lopen, viel onze blik op beelden. Een weilandje met bomen was omgetoverd tot een beeldenpark. Achter in het park stonden bijenkorven. We verlieten de Loener Enk weer. Door bosgebied De Westerveldhuizen werd de Vrijenbergspreng weer bereikt. Aan onze rechterhand kregen we parkeerplaats Loenense Waterval te zien en aan onze linkerhand een opvallend gebouw dat vroeger als Hotel café dancing De Vrienborch door het leven ging, maar tegenwoordig is er gewone bewoning.

Bondswandeltocht OWB vanuit Beekbergen

Reeënberg - Klein Zwitserland We staken de Beekbergerweg over en volgden nog even de Vrijenbergspreng. Daarop sloegen we af en dwaalden we door bosgebied Reeënberg. Aan de rand van heideveld Klein Zwitserland. lasten we een rust in bij een bankje. We zagen een snelle wan­de­laar pas­se­ren, die vermoedelijk de 40 km liep.

Reeënberg is het enige natuurgebied op de Oost-Veluwe waar behalve bos ook heide aanwezig is. Het centrale deel van de Reeënberg wordt vanwege de hoog­te­ver­schil­len ook wel Klein Zwitserland genoemd. Een deel van het naald­bos is spontaan ontstaan en relatief jong. Grote zoogdieren als edelhert en wild zwijn komen er voor, maar ook boom­mar­ter, das en roofvogels. Ka­rak­te­ris­tiek is de heide met zijn bijzondere flora en fauna.

Nadat we om drie van de vier zijden van het heideveld Klein Zwitserland waren gelopen werd koers gezet naar de Schansenberg. Vanaf de ongeveer 43 meter hoge Schansenberg hadden we een fraai uitzicht op het onderliggende heideveld. In bosgebied Hoeve Delle werd nog de Schalterberg gepasseerd. We staken opnieuw de A50 snelweg over en kwamen ook weer langs restaurant de Woeste Hoeve.

Bondswandeltocht OWB vanuit Beekbergen

kabouter op camping Het Lierderholt Op 24,4 km was nog de laatste verzorgingspost. Deze was dezelfde als de eerste verzorgingspost. Het pad werd hierna nog opvallend heuvelachtig. Op een splitsing was scherp naar rechts een steil pad een heuvel op. We vonden het zonden om dit links te laten liggen. Eigenlijk moesten we hier spreken van rechts laten liggen omdat de heuvel aan onze rechterhand lag. Maar de uit­druk­king is nu eenmaal dat je iets links laat liggen.

Na 7 uur lopen werd de finish van het 30 km parkoers bereikt. Het was een hele mooie tocht door de bossen geworden. Wij dan­ken de parkoersuitzetter voor de tocht en de or­ga­ni­sa­tie­le­den voor de goede organisatie.

Bo­ven in dit ver­slag zit­ten een aantal but­tons. De­ze staan hier niet al­leen voor de ver­sie­ring. On­der el­ke but­ton zit een link. Klik HIER voor een uit­ge­brei­de ver­kla­ring van de links.

naar de top van deze pagina

Henri Floor