< 1e Ben Huitema tochtmet RS80 vanuit Lisse op zaterdag 28 januari 2012
Foto's na afloop van de tocht alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen Picasa de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor 1e Ben Huitema tocht

1e Ben Huitematocht met RS80 vanuit Lisse

start- en finish lokatie Op zaterdag 28 januari 2012 organiseerde RS80 een tocht vanuit Lisse. De startlocatie was de kan­ti­ne van voetbalvereniging FC Lisse. Op verzoek van het bestuur van FC Lisse werd dit keer, naast de 25 km, ook een 10 en 18 km georganiseerd onder de naam 1e Ben Huitema tocht. Ikzelf ben herstellende van een knie blessure. Toen ik de voorgaande don­der­dag op bezoek bij mijn fysiotherapeut was, vroeg hij wat er georganiseerd werd aan wan­del­toch­ten. Toen ik een aantal tochten had genoemd zei hij dat ik eens een 18 km moest proberen. Dat is de voornaamste reden waarom ik aan deze tocht heb meegedaan.

Ben Huitema was van 1984 tot 2002 voorzitter van FC Lisse. In 2002 nam hij deel aan de elfstedenwandeltocht en vanaf 2004 liep hij jaarlijks mee met de Nijmeegse vierdaagse. Op 18 januari 2010 overleed Ben Huitema.

De startlocatie werd verlaten tussen speelvelden door. Nog voordat het sportterrein werd verlaten haalden wij een bekende wandelaar in die, net als wij, lid is van onder andere OLAT. Hij woonde in Ouderkerk aan de IJssel en behoorde, net als wij, tot die OLAT leden die buiten de provinciegrenzen van Noord-Brabant en Limburg wonen. Buiten het sportterrein volgden we de Spekkelaan. Daarbij kwamen we langs begraafplaats Duinhof.

1e Ben Huitematocht met RS80 vanuit Lisse

ingang Keukenhof Aan het einde van de Spekkelaan, bij Punterburg, betraden we het Keukenhofbos. We waren be­nieuwd of we nog langs kasteel Keukenhof zouden komen. We verlieten het Keukenhofbos zonder het kasteel te hebben gezien. We kwamen op de Stationsweg en volgden deze weg langs de gesloten Keukenhof. We werden hier door par­koers­uit­zet­ters van deze tocht ingehaald en legden hen op de gevoelige plaat vast. Dat was voor hen een reden om datzelfde met mij te doen.

Het Keukenhofbosch ligt ten westen van Lisse. Het Keukenhofbosch is sinds 1995 in beheer bij het Zuid-Hollands Landschap en dankt zijn bestaan en het be­houd aan de onverzettelijkheid van eigenaar Graaf van Lynden. Hij weigerde het bos op te geven ten behoeve van de bollenteelt. En dus staat er op deze strandwal nog een authentiek standwalbos met beuken, eiken en een enkele oude den.

We vervolgden de Stationsweg in de richting van het voormalige station van Lisse. Aan het eind van een weiland, dat tijdens de opening van de Keukenhof dienst doet als parkeerplaats, verlieten we de Stationsweg. Over een laarzenpad in het gebied De Waterbossen dwaalden we over een fraai pad over landgoed Keukenhof. Aan het einde van het pad stond op een bordje te lezen, dat de toegang onder andere verboden was voor diegene, die in groepsverband sport beoefent. We vroegen ons af of we nu in overtreding waren, want wandelen is een sport en het wordt veelal in groepsverband gedaan. We kwamen nabij het voormalige station van Lisse uit. We staken de spoorlijn over en volgden nu de Delfweg.

1e Ben Huitematocht met RS80 vanuit Lisse

Laarzenpad in het gebied 
‘De Waterbossen’ 
op landgoed Keukenhof Het gebied ‘De Waterbossen’ is pas sinds 2008 ontsloten door laarzenpaden. Voorheen was het gebied on­toe­gan­ke­lijk voor publiek. Wat betreft natuurwaarde is het ge­bied zeer aantrekkelijk, verschillende soorten flora en fauna gedijen in dit gebied. Ook dit gebied is een voor­ma­lig hakhout per­ceel. Vanaf de zijkanten van het perceel zijn interessante doorkijkjes langs de sloten aanwezig. Het gebied is zeer nat doordat het de sloten in verbinding staan met het buitenwater. Op drie plaatsen zijn knuppelpaden aanwezig. Hier kunnen de bredere paden worden verlaten en kunt u verder lopen op smalle paadjes van dwarsliggende boomstammetjes.

Langs de Delfweg liep een fietspad. Normaal is dit geen aangename weg om langs te lopen van­we­ge het langsrijdende snelverkeer. Maar ditmaal troffen we het. De weg was afgesloten voor autoverkeer van­we­ge werkzaamheden. Op een gedeelte van de weg was de weg uitgediept. Pal langs het uitgediepte deel van de weg stond een dixie. En de dixie was geopend. Eén van de dames, die ons hadden ingehaald, was er in geweest, maar de andere dame durfde niet vanwege de zeer hoge instap. In de directe omgeving stonden voldoende werktuigen om toch beschermd te kunnen zitten uit het zicht.

Aan het einde van de Delfweg liepen we in Noordwijkerhout langs restaurant De Ruigenhoek. De afgelegde afstand bedroeg hier ongeveer 6½ km. We overwogen even om het restaurant met een bezoek te vereren, maar we besloten toch door te lopen. We kruisten de N206. Daarna volgden we een tijdlang het fietspad, dat langs het hekwerk van het Amsterdamse Waterleidingduingebied en langs een zweefvliegveld loopt.

1e Ben Huitematocht met RS80 vanuit Lisse

natuurgebied Langeveld We bereikten natuurgebied Langeveld. Het gebied waar wij doorheen liepen was globaal een graspad langs de oevers van een sloot. Aan beide zijden van de sloot was een brede groenstrook met daarachter bospassages. Met de Keukenhoftocht liepen we altijd om dit gebied heen en we wisten niet dat het hier zo mooi was. Nabij natuurkampeerterrein Ruigenhoek werd het natuurgebied verlaten. Nu volgden we de Langervelderslag. Na kruising met de Kapellebosweg heette de weg nu Wilgendam.

Op 10 km werd de verzorgingspost bereikt. We konden hier thee of koffie met een koek krijgen of een grote kom erwtensoep voor slecht € 1,20 kopen. We lieten ons de koffie, de koek en de erwtensoep goed smaken. Van twee van de verzorgers maakten we nog een foto. De derde persoon wilde niet op de foto. We hoorden een verzorger de opmerking maken dat er mogelijk wel 500 deelnemers waren. Een andere verzorger was al geïnformeerd en zei dat het aantal 680 bedroeg. Bij de finish stond 670 vermeld.

We vervolgden ons pad nu in de richting van het Oosterduinse meer. Over het strand, althans het grasgedeelte, volgden we de oeverrand. Enige slimmeriken wisten dat op korte afstand een asfaltfietspad liep en zij volgden dat pad.

1e Ben Huitematocht met RS80 vanuit Lisse

Oosterduinse Meer Het Oosterduinse meer is een provinciaal re­cre­a­tie­ge­bied in de Bollenstreek. Het meer is een voormalige zandwinplas. Het zand werd gebruikt voor woning- en wegenbouw. Surfen is een van de meest voorkomende watersporten op het meer. Op de oevers rond het meer zijn prima visstekken te vinden. Een deel van dit recreatiegebied is particulier bezit. De waterplas is erg diep waardoor de waterkwaliteit prima is. Daarom zijn hier veel zogenaamde wintergasten zoals de kuifeend en de fuut.

We kwamen bij de provinciale weg N206. We hielpen hier eerst onder de weg door om deze vervolgens twee maal over te steken. Langs de Herenweg was een ooievaar tegen een ruit gevlogen. Hoewel we nog maar de helft van de ooievaar zagen, zat er toch geen gat of een barst in de ruit.

Nu volgden we het Steengracht kanaal. Hier viel het golfterrein Tespelduyn op. Het golfterrein was gedeeltelijk ook op een voormalige afvalberg gesitueerd en wel de holes 1 t/m 5. We kwamen uit in buurtschap Halfweg. Bij het voormalige station Lisse werd de spoorlijn overgestoken.

Bij gemaal Lageveensepolder verlieten we de Stationsweg weer. Bij de afslag stond de melding dat we ook RD konden blijven lopen over een asfaltfietspad. Want het komende pad door Landgoed Keukenhof was wederom een Laarzenpad. Wij volgden uiteraard het Laarzenpad. Na een bruggetje voerde het pad door een dichte haag van bamboeplanten. Omdat de bamboeplanten bladeren hadden was het hier even heel donker. Deze donkerte kon ik niet laten zien op de foto omdat de flits aanstond. En anders was het toch geen mooie foto geworden.

1e Ben Huitematocht met RS80 vanuit Lisse

Kasteel Keukenhof We bereikten kasteel Keukenhof. Dit is een heel indrukwekkend mooi kasteel. Dit kasteel werd door ons dan ook van alle zijde gefotografeerd. Een zijde was nu niet mogelijk, maar dat hadden we eerder op de dag al gedaan. Het werd nog even flink heu­vel­ach­tig. Toen we het Keukenhofbos verlieten was de splitsing met de 25 km. Althans, dat maakten we uit de routebeschrijving op, want alleen een pijl RD stond er nog en wat krijtpijlen van de heenroute.

Nu volgden we grotendeels dezelfde route als de heenweg. Bij FC Lisse werd carnaval gevierd en een prachtig uitgedoste prins carnaval werd op de gevoelige plaat vastgelegd. Het was een hele aardige tocht geworden. Mijn knie had zich goed gehouden. Het IVV-nummer was 11346. Nu moesten we nog naar onze auto lopen omdat de parkeerplaats bij de start rond half tien propvol was. We hadden gelukkig een printuitdraai van een gedeelte van de plattegrond van Lisse bij ons en hadden mede hierdoor de auto langs de Vuursteeglaan geparkeerd. Hierlangs voerde ook de 25 km route en tijdens het wisselen van de wandelschoenen troffen we nog wandelaars. Er waren 670 deelnemers. Op fclisse.nl lazen we dat ongeveer 400 wandelaars de 25 km en 270 de 10 of 18 km liepen. Ook de voorzitster van de wandelvereniging DJO liep samen met haar man mee op het 25 km parkoers. DJO organiseert jaarlijks de Keukenhoftocht.

Boven in dit verslag zitten buttons van fotoreportages van deze tocht.

naar de top van deze pagina

Henri Floor