tweede dag Vechtdal Vierdaagse terug naar het overzicht van de Vechtdal Vierdaagse Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Foto's van de 3e Toeractief Vechtdal vierdaagse 2011 alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen Picasa de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor

3e Toeractief Vechtdal vierdaagse 2011, 1e wandeldag

3e Toeractief Vechtdal vierdaagse 2011

beknde wandelaar Van 22 juni t/m 25 juni 2011 werd voor de derde keer de Toeractief Vechtdal Wandelvierdaagse georganiseerd.

Wij waren op 21 juni al neergestreken in Mariënberg in een Bed and Breakfast.

Op woensdag 22 juni 2011 was de start vanaf Charme Camping Heidepark te Le­me­ler­veld. Elke dag werd namelijk vanaf een andere locatie gestart zoals dat ook bij de Alkmaarse Vierdaagse gebeurt. Na het verlaten van de start liepen we naar het Overijsselskanaal, staken deze over en volgden het kanaal westwaarts. Bij een stuw staken we het kanaal over en kwamen toen de vierdaagse fotograaf tegen. De foto is goed gelukt en treft u bij de fotoreportage aan. Kort daarop werden we in­ge­haald door twee wandelaars. Eén van hen, een dame, had in het begin van deze maand (juni) nog meegedaan aan een 200 km wandeltocht.

Deze superaudax wandeltocht werd in groepsverband gelopen en afgelegd in 40 uur. De start bij deze audax tocht was op vrijdagochtend 3 juni 2011 om 6:00 uur. Er werd 33½ uur gelopen en de overige 6½ uur werd er gerust, verdeeld over de tocht. Er waren 106 deel­ne­mers, waarvan 9 uit Nederland. De tocht werd georganiseerd uit de Belgische plaats Lom­mel, dat net over de grens ten zuiden van Eindhoven ligt. De oudste deelnemer was 81 jaar en de jongste deelnemer, een vrouw, was 19 jaar. Bij deze vierdaagse waren nog twee wan­de­laars uit het Westland die ook met deze 200 km tocht hebben meegedaan.

3e Toeractief Vechtdal vierdaagse 2011

langs de Achterkampweg te Raalte In het begin van deze dag liepen we veel over ver­har­de wegen. Wel waren het merendeels heel rustige wegen, vaak ook doodlopende wegen voor auto’s. Op het land werd gewerkt onder andere met tractoren.

We volgden een zand/grasweg langs een maïsveld. Na kruising met een asfaltweg volgden we een gras­weg. Bij een groot weiland was gras gemaaid dat op langgerekte hopen lag te drogen. We kwamen bij een ijzeren hekwerk, dat voor de allereerste lopers nog op slot was. Toch bleek er een alternatieve route voor hen te zijn. Het hekwerk was de omheining van een camping waar onze eerste rustpost was. We had­den amper 6 km gelopen en vonden het nog te vroeg voor een rust. De volgende rust bleek echter pas op 14 km te zijn.

Na deze rustpost kwam een bekende wandelaarster ons tegemoet gelopen. Zij had twee dames voor haar gevolgd, die echter ver­keerd waren gelopen. We liepen nu in buurtschap De Veldhoek en spoedig daarop werd het gelijknamige restaurant aan de Lemelerveldseweg te Heino bereikt. Aan de overzijde van het restaurant lag een Koeienhotel langs de Aver Heino’s weg (www.hetkoeienhotel.nl). Op het moment dat wij er passeerden was er geen koe te zien. Wel zagen we hier prachtig bloeiende klaprozen en grote witte berenklauwen.

3e Toeractief Vechtdal vierdaagse 2011

Lemelerberg Door bosgebied van Heino werd Camping Krieg­huus­bel­ten aan de Krieghuisweg te Raalte bereikt. Hier was de tweede rust. Hier liepen net twee bekende wan­de­laar­sters uit Hoogezand tegen het lijf. We pak­ten alle drie tegelijk ons fototoestel om van elkaar een foto te maken.

Nu zetten we koers naar het Overijsselskanaal. We staken het kanaal over en volgden het aan de andere zijde. We kruisten een brede sloot met de naam Elskamperleiding. Langs de Achterstekampweg stond nog fraai een bonsaiboompje bij een huis dat ge­re­no­veerd werd. Bij de Oude Twentseweg liepen we nog langs een meer dat geheel omheind was en waar­om­heen begroeiing was. Vermoedelijk betrof het een meer, dat in het verleden gebruikt werd voor zand­win­ning. Spoedig daarop werd de startlocatie bereikt en hadden we er de eerste 25 km er op zitten. Nu volgden we de lus van de 15 km omdat wij het 40 km parkoers liepen.

We verlieten het kampeerterrein nu in noordoostelijke richting. Daarbij kwamen we nog een bekende FLALler tegen, die verbaasd was mij hier te treffen. Maar ik werd wel door hem op de gevoelige plaat vastgelegd. Deze wandelaar uit het Groningse Eelde had de 40 km er bijna op zitten. We kwamen uit op de Blikman Kikkertweg. Aan de overzijde van het Overijssels kanaal, langs de Kerkstraat lag het Hofje van Buisman.

3e Toeractief Vechtdal vierdaagse 2011

het Hofje van Buisman in Lemelerveld, 
de gerestaureerde, voormalige hervormde 
kerk aan de Kerkstraat Trouwen kan vanaf heden ook in het Hofje van Buisman in Lemelerveld. De gerestaureerde, voormalige hervormde kerk aan de Kerkstraat is de vierde plek in de gemeente Dalfsen waar een burgerlijk huwelijk kan worden gesloten.
Het Hofje sluit zich daarbij aan in de rij gemeentehuizen waar getrouwd kan worden. 't Olde Gemeentehuus in Nieuw­leusen en Huize Den Berg in Dalfsen. Eigenaar Hans Veenemans is heel tevreden met de toewijzing. Hij had het pand vanaf de aankoop al op het oog als trouwlocatie. 'Lemelerveld heeft nu iets speciaals voor het dorp zelf', meent hij. Veenemans vindt het vooral mooi dat inwoners nu het dorp niet meer uit hoeven tijdens hun huwelijksdag.


Op de hoek van de Keersstraat en de Buismanstraat te Lemelerveld trof­fen we een bankje met een leuning waarop we nog lunchten. Buiten Lemelerveld volgden we een rustige weg, de Migaweg, waarlangs een grote open koeienstal stond. Vlak hiervoor trof­fen we nog een echtpaar waarvan de man het voorgaande weekend nog als voorloper van de 150 km lange wandeltocht van Amsterdam naar Leeuwarden heeft gelopen. Zijn vrouw zat daarbij in de verzorging omdat tochten boven de 110 km te ver voor haar zijn.

We kwamen op de Langsweg uit dat gelegen is in de plaats Dalmsholte. Van deze plaats hadden wij nog niet eerder gehoord.

Hoewel Dalmsholte maar een buurtschap is, valt het westelijke deel onder de gemeente Dalfsen en het oostelijke deel onder Ommen. Tot be­gin 1900 was dit gebied woeste grond. In dit gebiedspelen sagen en oude volksvertellingen een rol. In de eerste heelft van de 20e eeuw heeft Dalmsholte een stopplaats gehad aan de Overijsselse Lokaalspoorweg-Maatschappij Deventer - Ommen. Dalmsholte heeft ongeveer 200 inwoners.

3e Toeractief Vechtdal vierdaagse 2011

ooievaar langs de Bergweg 
te Lemelerveld Langs de Langsweg hadden we uitzicht op de Le­me­ler­berg. Dit was ook de berg waar naar toe onze wan­deling voerde. Daarbij werden verschillende hel­lin­gen genomen. Op de top stond een standbeeld van een leeuw die boven op een grote zuil onbeweeglijk voor zich uit zat te staren. Verder hadden we hier fraaie vergezichten. In het naastgelegen restaurant was een controlepost en teven rustpost. Toen wij aan de bar koffie bestelden, vroegen wij of je hier in de winter nog kon skieën. Toen ik hier ongeveer 50 jaar geleden kwam met mijn ouders kregen we bij de koffie suikerzakjes met de afbeelding van skiërs. De huidige eigenaar had het etablissement 9 jaar geleden overgenomen en had zich niet be­zig­ge­hou­den met mogelijk skieën in de winter, vanwege de zachte winters in ons kikkerlandje. Bovendien zijn de huidige ski-hellingen afgesloten voor publiek.

Na de rust voerde de route fraai over het massief van de Lemelerberg. Daarbij waren een groot aantal paden zo uitgekozen dat je fraaie panorama's had. Nadat we de Lemelerberg hadden verlaten voerde de route over de Bergweg te Lemelerveld. Tot tweemaal toe zagen we nesten met ooievaars. Vooral het tweede nest was relatief dicht langs de weg en de ooievaar was bijna geheel zichtbaar. Zowel deze dag als alle volgende dagen was het opvallend zo nauwkeurig als de afstanden van de wandelingen waren. De 25 km was echt 25 km en de lus van de 15 km was ook echt 15 km met slechts een zeer geringe afwijkingen.


naar de top van deze pagina

Henri Floor