Fotoreportage alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen Terug naar de homepage van Henri Floor De Kaapse Bossen - Doorn, een wandeling van 7 km

De Kaapse Bossen

Poortgebouw De Ruiterberg De afgelopen weken bevat de zaterdageditie van het Algemeen Dagblad steeds een kleurenbijlage waarin een wandeltocht en fietstocht zijn be­schre­ven. Op zaterdag 4 juni 2011 betrof het de wan­de­ling De Kaapse Bossen te Doorn over een lengte van 7 km. Omdat wij de voorgaande twee lange week­ein­den veel gewandeld hadden, deden wij het nu rustig aan. Maar we wilden toch wel iets lopen. Omdat het 4 juni vrij warm was, begonen wij laat aan deze wandeling, namelijk om kwart over zes in de avond. Van de wandeling is zowel een beschreven route als een ingetekende route.

Na ruim een km constateerden wij de eerste onduidelijkheid. Na een weiland en ongeveer 100 meter voor een asfaltweg moesten wij LA slaan bij een weiland. Het weiland bleek een korenveld te zijn. Verderop, toen we op de Maarsbergseweg liepen, moesten we bij het 2e pad schuin RA. Dit was het 3e pad, maar het 2e pad dat op de ingetekende route was aangegeven.

Ongeveer halverwege de route moesten we RA langs een paal met een rode markering. Maar de ingetekende route gaf een pad verderop aan. Voor de rest klopte de routebeschijving wel met de ingetekende route. We vonden het wel een gemiste kans van het niet vermelden van de Doornse Kei waar we vrij dicht langs liepen.

De wandeling voerde vanuit het centrum van Doorn over de Postweg. Net, nadat deze overging in een zandgrindweg lag aan onze linkerhand, enigzinds verscholen achter bladeren, het Vulkaanhuisje. Verdertop sloegen we af en kwamen bij de Remise.

Het vulkaanhuisje is één van de 30 dertig follies (architectonische dwaasheid) in de Utrechtse Heuvelrug. Het vulkaanhuisje te Doorn wordt wel De Ruine genoemd en dateert uit 1873. Dit huisje diende vroeger als waterreservoir voor het inmiddels afgebroken huis Schoonoord. De toren en de aangebouwde lagere ruimte zijn met vulkanisch gesteente bekleed. Dat werd per trein uit Italië naar Doorn werd gebracht. Het bouwwerk is omgebouwd tot een klein woonhuis en vormt nu het domicilie van een Utrechtse kunstenares.
De Remise was een werkplaats en remise voor stoomtrams, die in het verleden langs de rand van de Utrechtse Heuvelrug reden.


Even liepen we langs de Leersumse Straatweg, de provinciale weg van Driebergen naar Rhenen.

De Kaapse Bossen

Molensteen - stenen tafel Bij bosrestaurant Sandenburg volgden we de Maars­berg­se­weg, een zand/grintweg. We kwamen op langdoed De Ruiterberg waar we door het Poort­gebouw liepen. Daarop kwamen we in de Kaapse Bos­sen. Op een splitsing, waar de fundamenten van een oude uitzichttoren zichtbaar waren, sloegen we af en steeg ons pad naar de top van de Doornse berg. Op de top van de 53 meter hoge berg, met de naam De Kaap, staat nog een 25 meter hoge uitkijktoren.

Vervolgens liepen we naar Chalet Sint Helenaheuvel en sloegen net voor deze uitspanning af en lieten het heideveld rechts liggen. Voordat we de bebouwde kom van Doorn betraden, voerde ons pad over een heuvelachtig terrein en kwamen daarbij nog langs een molensteen, die hier op een stenen paal lag en daardoor ook de benaming stenen tafel kreeg. Hier waren we nog nooit geweest, terwijl we er zo vaak in de buurt van zijn geweest.

In het centrum van Doorn aangekomen, op Plein 1923, waren de terrasjes flink gevuld met toeristen vanwege het warme meer. Als u de tocht ook wil lopen, houd dan in ieder geval de ingetekende route bij de hand.


naar de top van deze pagina

Henri Floor