Foto's na afloop van de tocht alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen Terug naar de homepage van Henri Floor Wandelfietstocht vanuit Maarn

Leersumse Plassen tocht
tijdens de uitzetfase
op zaterdag 2 april 2011 In de week voorafgaand aan zaterdag 2 april 2011 troffen wij voorbereidingen voor het maken van een wandelparkoers van 40 km. Wij mogen namelijk voor WS78 weer een parkoers uitzetten. Ditmaal opnieuw uit Maarn. De trouwe lezer van deze website weet dat dit niet de eerste maal is dat wij dit doen. Verschillende malen werd ons in het verleden de vraag gesteld hoe wij nu een parkoers uitzetten.

Omdat wij vanuit Maarn al talrijke maken een wandelroute hebben uitgezet voor WS78 en in de jaren 90 tot eind 2002 ook voor Euraudax op diverse locaties op de Utrechtse Heuvelrug hebben wij een uitgebreide terreinkennis opgedaan. We hadden globaal al een route in het hoofd. Omdat de komende wandelroute de benaming Leersumse Plassentocht had gekregen, waren wij uiteraard verplicht om de kant van de Leersumse Plassen op te gaan. Met behulp van afstandmeten.nl hadden we een basis route uitgezet.

Op 2 april reden we met de fiets naar Maarn en reden de uitgezette route zoals hierboven beschreven. Daarbij stuitten we op diverse problemen. Zo worden op kaarten niet aangegeven of een pad een ruiterpad is. Bovendien was in dit gebied de laatste jaren een nieuw toeristisch fietspad uitgezet. Op beide bovengenoemde paden wilden we zo min mogelijk lopen, maar vooral niet op ruiterpaden. De nieuw uitgezette fietsroute heet het Let de Stigterpad.

Leersumse Plassen tocht
tijdens de uitzetfase
op zaterdag 2 april 2011 Het Let de Stigterpad is vernoemd naar Let de Stigter, de eerste voorzitter van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en is bedoeld voor recreatieve fietsers in het park. Het loopt vanaf het station Driebergen-Zeist, een van de poorten van het nationaal park Utrechtse Heuvelrug, naar Rhenen. Een paar jaar geleden is begonnen met de aanleg van het fietspad, men heeft hierbij ook gebruik gemaakt van al bestaande fietspaden, maar ook zijn stukken nieuw fietspad aangelegd. In het voorjaar van 2009 was het fietspad voor een groot gedeelte gereed.

De gefietste route verloopt globaal als volgt:

In Maarn komen we eerst langs het voormalige Raadhuis. Daarna duiken we de bossen in en komen achtereenvolgens langs Huis te Maarn, de uitkijktoren De Kaap op de Doornse berg, het poortgebouw nabij Huize De Ruitenberg en Huize De Ruitenberg zelf. Langs de achterkant van camping De Bonte Vlucht wordt een nieuw fiets- annex ruitertunneltje bereikt alvorens het Leersumse Veld te betreden. Hier komen we langs een aantal plassen waaraan deze tocht zijn naam dankt.

Vanuit de 25,5 meter hogentoren ziet u in de verte de piramide van Austerlitz, Amersfoort en de Utrechtse Domtoren! De toren is opgebouwd uit metalen segmenten, bekleed met vervangbare panelen van larikshout uit de Kaapse Bossen. De toren is ontworpen door Tony de Haan, bouwkundig medewerker bij Natuurmonumenten. De toren telt 128 treden

Leersumse Plassen tocht
tijdens de uitzetfase
op zaterdag 2 april 2011 Bij een minicamping bij een boerderij wordt te Leersum de geplande soeppost bereikt. Daarna dwalen we verder door het Leersumse Veld, boswachterij Amerongse berg en bosgebied De Hoge Ginkel naar Amerongen, waar aan de rand van dit dorp de grote rust gepland is. Spoedig wordt Amerongen weer verlaten en zetten we koers naar Leersum. In Leersum komen we over heideveld Breeveen en langs de Uilentoren en het Mausoleum op de Donderberg. Leersum wordt via Darthuizen verlaten en over de Postweg wordt Doorn bereikt.

In 1904/05 liet deurwaarder/rentmeester H.G. van Dam heide ontginnen en bos aanplanten. Bij de ingang van het terrein Lombok werden vier sierpalen gezet. Op het hoogste punt van het Lombokbos werd een uitkijktoren gebouwd "Pyramide Lombok", een open onderverdieping met een trap en veel kantelen, met saterkoppen en uilen als versiering. Later kreeg hij zijn naam Uilentoren. In 1926 werd de uilentoren eigendom van de gemeente.

Op de Donderberg vlakbij Leersum staat een zeer opvallende uitkijktoren, een mausoleum van veertien meter hoog, met in het oog springende wit-gele gevels. Dit is een schoolvoorbeeld van de neoclassicistische stijl, gebouwd in 1818 door J.D. Zocher junior, in opdracht van C.J. van Nellesteijn.
De tombe van Nellesteijn is een folly, maar heeft wel degelijk een functie. In feite gaat het om drie functies. Het bouwwerk op de Donderberg is een uitkijktoren, van hieruit kon je de wijde omgeving verkennen, zeker toen de Utrechtse Heuvelrug nog niet was bebost en een uitgestrekt heideveld was. De toren was destijds ook een belangrijk onderdeel van het bijbehorende landgoed Broekhuizen van de familie Van Nellesteijn. Het gebouw stond aan het eind van een kilometers lange zichtlijn vanuit het landhuis.
Leersumse Plassen tocht
tijdens de uitzetfase
op zaterdag 2 april 2011 In de derde plaats is het een mausoleum. Aan de voet van de toren ligt een kleine begraafplaats, waar tussen 1828 en 1898 tachtig mensen zijn begraven. Onder de toren is de grafkelder van de familie Van Nellesteijn. De eerste bijzetting was in 1822, de laatste in 1917.
De tombe van Nellesteijn bewijst dat niet iedere folly een nutteloze dwaasheid is. Het mausoleum draagt wel degelijk een boodschap uit. Een steen in de gevel verwijst naar gezang 189 vers 2b: ,,Blijmoedig aan het graf te denken is ook een vrucht die 't kruis ons gaf.''


Het uitgebreide lunchpakket en de meegenomen drank waren opgeraakt. De temperatuur was voor begin april uitzonderlijk hoog, 23 graden, waarop we besloten het centrum van Doorn met een bezoek te vereren. We dachten er aanvankelijk aan om wat bij een snackbar te kopen, maar hier stond een lange rij met wachtenden. De terrasjes bij de cafés waren overvol, waarop we uiteindelijk een bezoek brachten aan een plaatselijke supermarkt. Hier was het opvallend rustig, waardoor we snel bij de kassa geholpen werden.

Na weer nieuwe krachten opgedaan te hebben vervolgden we onze wandelfietstocht door de Kaapse bossen. Daarbij kwamen we langs Chalet Sint Helenaheuvel en voor het centrum van Maarn kwamen we nog over landgoed Huis te Maarn. In Maarn kwamen we nog langs een huis van een oud WS78-lid dat talrijke malen een bord in de tuin heeft staan als een WS78 tocht langs zijn huis kwam. Op het bord staat dan een tekst dat wandelaars feliciteren met hun geleverde prestaties. Daarna fietsten we huiswaarts.

Maarn ligt 8½ km bij ons vandaan zodat de heen- en terugreis 17 km waren. Daarbuiten reden we in totaal 44 km door bosgebied zodat de totaal afgelegde afstand 61 km betrof. We deden hier 9 uur over. De volgende dag hebben we de route met behulp van de topografische atlas opgemeten en kwamen globaal op 37,2 km uit. De geplande soep- en koffie/theerust zijn ook al benaderd. Nu is nog het wachten op een voorlopig akkoord van de geplande grote rust. Het is een mooie dag geworden. Vanwege het mooie weer hadden we ook het fototoestel meegenomen en ruim 100 foto’s geschoten.

naar de top van deze pagina

Henri Floor