Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag. Foto's na afloop van de tocht alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen Picasa de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten De Bos- en Duinen tocht met WS78 vanuit Castricum

Bos- en Duinentocht 
met WS78 vanuit Castricum op 29 januari 2011

Infiltratieveld in het 
Noord Hollands Duin Reservaat Op zaterdag 29 januari 2011 organiseerde WS78 de Bos- en duinentocht vanuit Castricum. De start was bij Sportvereniging Vitesse 22 in sporthal Puikman. Toen wij om kwart voor negen arriveerden, werd er net gestart. Dat was niet zo verwonderlijk bij een relatieve kleine startlocatie. We waren wat later gearriveerd door vertraging met de treinreis. Maar om 9 uur, de officiële starttijd begaven wij ons op weg.

We liepen in zuidelijke richting, maar spoedig betraden wij het Noord-Hollands Duinreservaat.

Met de aankoop van landgoed Bakkum werd kort na 1900 de basis gelegd voor het Noordhollands Duinreservaat. De provincie Noord-Holland kocht dit 1100 hectare grote terrein van de prinses Zu Wied, omdat men besloten had er een ziekenhuis voor geesteszieken te stichten. Daarvoor was echter slechts 80 hectare nodig. Zo werd provinciaal landgoed Bakkum de kern van waaruit in de loop van een eeuw het Noordhollands Duinreservaat is ontstaan. Het terreingedeelte ten noorden van de Zeeweg heeft nog steeds een landgoedkarakter met veel rechte lanen. Hier zijn ook de oudste grove dennen (1860) van het duinreservaat te zien. In de tijd van Koning Willem I heeft men in deze omgeving geprobeerd het 'onnutte' duingebied te ontginnen. Deze vroege landbouwontginningen zijn nog steeds bepalend voor het duinterrein bij Castricum. De open vlakke velden die rondom de Brabantse Landbouw en de boerderij Berwout liggen, zijn voormalige akkers. De oude dennen op het landgoed Bakkum zijn de overblijfselen van de eerste pogingen het duingebied te bebossen. Camping Bakkum ligt midden in dit gebiedsdeel waardoor dit duingebied het meest bekend is in Amsterdam en omgeving.
Boerderij de Brabantse Landbouw is een duinontginning uit de 18e eeuw met daarop de naam dragende boerderij, ooit opgezet naar een in Brabant gangbaar exploitatiesysteem.


Bos- en Duinentocht 
met WS78 vanuit Castricum op 29 januari 2011

Infiltratieveld in het 
Noord Hollands Duin Reservaat Over de zandwegen Diaconieweg en Willemslaan kwamen we bij Huize Kijk-Uit. Dit lag op minder dan een kilometer van de startlocatie af. We volgden een pad, parallel aan de Oude Schulpweg, waarlangs talrijke bomen met de meest vreemde kronkels stonden.

Op een T-splitsing, nabij boerderij de Brabantse Landbouw, sloegen we linksaf. Niemand viel het op dat wij verkeerd liepen. 500 meter verderop, bij een weg met de naam Hoofdweg, stond geen pijl. Toen kwamen we erachter dat we verkeerd waren gelopen.

Nadat we weer op de route zaten liepen we door het Infiltratieveld, een gebied in het Noord Hollands Duinreservaat met talrijke langgerekte meren. We zetten nu koers naar de zee en bij paal 46 werd het strand betreden. Bij paal 45 werd het strand weer verlaten. Hier, in Castricum aan Zee, waren wij het voorgaande weekend ook al geweest met de 8e Egmond wandelmarathon.

We volgden nu de Zeeweg, een doodlopende verkeersweg. We werden ingehaald door een jonge dame, die om half tien gestart was. We hoorden dat zij had ingeschreven voor de Bossche Honderd, die gelijktijdig met deze tocht werd georganiseerd. Het nadeel bij de Bossche Honderd is dat je je heel vroeg moet inschrijven. Vorig jaar had ze wel meegedaan, maar nu had ze daar geen zin in, Ze had ook niet voor deze Bossche Honderd getraind, omdat ze al een tijd tevoren wist, dat ze de Bossche Honderd toch niet zou lopen.

Bos- en Duinentocht 
met WS78 vanuit Castricum op 29 januari 2011

in het Noord Hollands Duinreservaat 
nabij Bakkum Noord De Zeeweg werd eerst bij de Kennemerduin camping te Bakkum verlaten. Nabij Johanna’s Hof werd de Zeeweg opnieuw verlaten.

De geschiedenis van Johanna's Hof
Johanna's Hof kent een rijke historie die een aanvang neemt met de bouw in 1832 tijdens de uitvoering van een grootschalig ontginningsproject in het duingebied van Bakkum en Castricum. In 1927 wordt door de toenmalige eigenaar, Provincie Noord- Holland, besloten om de inmiddels bouwvallige boerderij te slopen en wordt in haar opdracht in 1933 een fraai uitziend hotelcafé- restaurant gebouwd. Dit kreeg de naam: Theehuis Johanna's Hof; de exploitatie wordt verpacht aan Cornelis Heek. De Tweede Wereldoorlog 'gooit roet in het eten' en Johanna's Hof gaat dienen als verblijf voor hoge Duitse officieren. Kort voor de bevrijding in 1945 gaat het Theehuis in vlammen op, alleen de garage annex schuur blijft behouden.
Van hieruit begint Theun de Hoop kort na de oorlog het bedrijf weer op te bouwen. Vanaf 1981 is Gerrit Dokter hier bedrijfsleider en heeft in het jaar 2000 het eigendom van Theun de Hoop overgenomen. De aanleiding hiertoe vormde een grote brand in december 1999, waarbij een flink deel van het bestaande gebouw in de as werd gelegd. Met de herbouw van Johanna's Hof en de heropening in 2001 is met behoud van het oorspronkelijke karakter ook een grote uitbreiding gerealiseerd die het geheel mede de functie van partycentrum heeft gegeven.

Bos- en Duinentocht 
met WS78 vanuit Castricum op 29 januari 2011

Waterrijk nabij Egmond Binnen Via de Dennenlaan en het duinmeer "Meertje van Vogelenzang" werd het Noord Hollands Duin Reservaat voor een bezoek aan de soeppost verlaten. De soeppost was op een andere locatie als dat in de routebeschrijving en de ingetekende route stond vermeld. De soeppost was in Bakkum Noord en de afgelegde afstand bedroeg 13 km. We waren, op de pijlophalers na, de laatste die de soeppost om tien minuten voor twaalf verlieten,

We betraden opnieuw het Noord Hollands Duin Reservaat. Over de Dennenlaan liepen we naar en door het Wolfsveld. Tot aan Egmond Binnen bleven de door het Noord Hollands Duinreservaat lopen. Daarbij liepen we over de Scheilaan, Lage Weg en Staringweg. Na de Westerberg liepen we over de Middenweg het Noord Hollands Duinreservaat uit. Bij boerderij Westert, een monumentale boerderij aan de Oude Schulpweg 16, sloegen we af.

De Oude Schulpweg houdt de herinnering levend aan de schelp - visserij. Vooral in de 17e en 18e eeuw werden langs het Noordzeestrand lege schalen van weekdieren ’gevist’. De Oude Schulpweg is één van de wegen waarlangs de schelpvissers hun beladen karren moeizaam naar de achter de duinen gelegen dorpen zwoegden. Bij Castricum werden de schelpen overgeladen op schepen en via de Schulpvaart vervoerd naar Akersloot of verder. In Akersloot werden de schelpen in kalkovens gebrand tot kalk. De kalk werd gebruikt als metselmateriaal.

Bos- en Duinentocht 
met WS78 vanuit Castricum op 29 januari 2011

panorama vanaf duintop 
nabij Egmond aan Zee Toen een postbode passeerde riep hij naar ons: “nog 20 km, hè”. Hij was dus goed op de hoogte, want we moesten de grote rust nog krijgen. Voor een huis stond een beschilderde melkbus met de afbeelding van de kop van een ree, een paard, een konijn en een meesje.

Op 20½ km was de grote rust in Het Wapen van Egmond-Binnen.

Cafe-bar-slijterij 't Wapen van Egmond-Binnen is rond 1912 gebouwd en in 1971 ingrijpend gerestaureerd. Op oude kaarten staat op deze belangrijke historische kruising van wegen al een herberg 'Het Huys van Egmond' aangegeven. Interessant is de gevelsteen die zich boven de oude entreedeur bevindt en die verwijst naar een grote brand die in Egmond-Binnen op 12 mei 1597 heeft gewoed. Een aantal mensen vond blijkbaar daarna tijdelijk onderdak in de herberg.

Hoewel we even naar binnen stapten besloten meteen de rustpost weer te verlaten, mede vanwege het gevorderde uur. Bij een bushaltehokje konden we de verleiding toch niet weerstaan om even te zitten en wat te eten en drinken, Lang duurde dat niet, want anders zouden we te veel afkoelen.

Bos- en Duinentocht 
met WS78 vanuit Castricum op 29 januari 2011

nabij het Sandervlak in het 
Noord Hollands Duin Reservaat Opnieuw betraden we het Noord Hollands Duin Reservaat. We liepen nu door een gebied met de naam Waterrijk. We kwamen op de Van Oldenborghweg uit. Deze werd na een kilometer verlaten voor de beklimming van een 38,5 meter hoge duintop. Van hier hadden we een wijds uitzicht op Egmond aan Zee, Egmond aan de Hoef, Heiloo en Alkmaar. Met de duinentocht van de LAT vanuit Castricum in april heb je hier bovendien vaak uitzicht op bloeiende bollenvelden. Egmond aan Zee stond deze dag bij deze tocht niet op het programma want de wandelroute boog weer zuidwaarts.

Over de Vlewoscheweg werd de Middenweg gekruist. Op deze kruising was voorgaand weekend de samenkomst van de 10 en de 21 km met de Egmondse wandelmarathon. Over de Lage weg werd de koffiepost bereikt in Bakkum Noord. De afgelegde afstand bedroeg hier 30 km. De koffiepost lag aan de Herenweg, de doorgaande weg tussen Bakkum en Egmond Binnen en was gelegen in een grote loods te Bakkum. We volgden de Herenweg zuidwaarts over ruim een km. Via de Van Speyklaan werd de Zeeweg bereikt en overgestoken. Verder kwamen we nog langs Villa Fochteloo, het hoofdkantoor van het PWN.

Bos- en Duinentocht 
met WS78 vanuit Castricum op 29 januari 2011

nabij het Sandervlak in het 
Noord Hollands Duin Reservaat Op 35 km was nog de fruitpost. Aan de buitenmuur bij de fruitpost waren grote vlinders bevestigd. Over de Duin en Boschweg, de Geversweg, Huize Kijk Uit en een begraafplaats werd de finish bereikt.

Tot in het begin van de vorige eeuw was “Kijk-Uit” hét verzamel- en beginpunt van de jachtpartijen die in de duinen plaats vonden. Er werden speciaal voor de jacht fazanten gefokt en losgelaten. Het huis zelf werd eind negentiende eeuw gebouwd in opdracht van jonkheer Gevers van Endegeest, toenmalig bezitter van het Heemskerker duin. Opvallend is dat aan de voorgevel van het huis een balkon ontbreekt.
PWN heeft in 2009 een vergunningaanvraag ingediend bij de gemeente Castricum om het jachthuis Kijk Uit in te zetten voor een kleinschalig zorgproject met wellicht een theeschenkerij.


De officiële totale afstand bedroeg 38,4 km Het was een hele mooi tocht geworden. Toen wij de ingetekende route naast de GPS-route legden bleek dat de route op maar liefst 9 punten afweek. Hoewel het in de ochtend wat nevelig en mistig was werd het in de loop van de dag zonnig weer. Het IVV nummer was 16820.

We willen de organisatie hartelijk danken voor deze tocht.
naar de top van deze pagina

Henri Floor