Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag. Foto's na afloop van de tocht alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling foto's nabestellen Picasa de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Oud Hilversumtocht met WS78 vanuit Hilversum

Oud Hilversumtocht met WS78 vanuit Hilversum op 13 november 2010

Boombergpark te Hilversum Op zaterdag 13 november 2010 organiseerde WS78 de Oud Hilversumtocht. Deze wandeltocht was 41 km lang. De start was vanuit het Alberdingk Thijm College te Hilversum. Deze startlokatie lag nabij NS station Hilversum Sportpark. Rond tien minuten voor negen begaven de parkoersuitdelers zich naar buiten meteen gevolgd door de wan­de­laars. Even later kwam de voorzitter naar buiten gelopen en riep door zijn megafoon dat er nog niet gestart mocht worden. De oproep werd voor ken­nis­ge­ving aangenomen. Toen wij onze routebeschrijving kregen, kwamen net twee bekende wandelaars aan­ge­lo­pen die bekend zijn als parkoersbouwers van de WS78-tocht vanuit Gouda. Zij staken hun hand uit naar de parkoersuitdeler in de veronderstelling dat zij ook een rou­te­be­schrij­ving zouden krijgen. Maar die kregen ze vooralsnog niet. Ze moesten zich maar eerst inschrijven.

De eerste vijf a zes kilometer van de wandeltocht was min of meer een stratenparcours. Dat zijn we eigenlijk helemaal niet van WS78 gewend. Maar de tocht had de naam Oud Hilversum tocht en dan moet je wel wat van het oude Hilversum laten zien. Zo kwamen we langs de RK St. Vituskerk en een aantal gebouwen van omroepen. Je moet niet te snel een oordeel over een tocht geven en het bleek dat de tocht later heel mooi werd.

Oud Hilversumtocht met WS78 vanuit Hilversum op 13 november 2010

Landgoed Zonnestraal te Hilversum We kwamen langs een water dat hier de naam Haven droeg. Ver­der­op voerde een steile trap naar boven en kwamen toen langs Jeugdtheaterschool Maitta. Daarna volgde onverhard door het Boombergpark. Verderop kwamen we langs het gebouw van de NCRV. Na de Christelijk Gereformeerde Pnielkerk werd de bebouwde kom van Hilversum verlaten via de wijk Staatsliedenkwartier. Nu betraden we het Loosdrechtse bos.

Er liepen op een gegeven moment drie wandelaars voor ons. Eén van hen kreeg een telefoontje en aan het gesprek te horen was de man loodgieter van beroep. Er moest een waterleiding gerepareerd worden op in camping in Noord Brabant. Maar hij liep nu in Hilversum en kon niet helpen. Daarop belde hij een collega en legde uit wat er gedaan moest worden en vroeg of hij dat klusje wilde klaren. En dat werd allemaal met de mobiele telefoon besproken.

We naderden het sanatorium Zonnestraal. Hier stonden grote witte gebouwen. Voor groot moet hier gelezen worden groot in lengte, want het was allemaal laagbouw. Daarna dwaalden we verder over het Landgoed Zonnestraal. Voordat het vliegveld van Hilversum werd bereikt, voerde ons pad nog over de rand van de Hoornboegse heide.

Oud Hilversumtocht met WS78 vanuit Hilversum op 13 november 2010

langs de Weg op de Egelshoek Op de Hoorneboegse heide kan men wel eens een levendbarende hagedis of een hazelworm aantreffen. De heide en de overgangen naar het bos zijn bijzonder rijk aan vogelsoorten. Vooral in augustus en september kan het de moeite waard zijn met een verrekijker de omgeving af te speuren. In deze periode bloeit de paarse hei die druk bezocht wordt door vlinders, bijen en andere insecten.


Over de Weg op de Egelshoek werd Egelshoek bereikt. Hier was op 10½ km de soeppost. Het was hier heel druk en het leek alsof niemand verder wilde lopen.

Even volgden we de Graaf Floris V weg, maar spoedig werd deze weer verlaten en ingeruild voor de Huidecopersweg. Dit was een zandweg. Aanvankelijk liep deze tussen weilanden door. Daarop werd bosgebied Einde Gooi bereikt. We kwamen uit op de Weg van 's-Gravenland naar de Vuursche. Na kruising met de Utrechtseweg (N417), de spoorlijn Hilversum-Utrecht en de A27 snelweg bleven we op de Weg van 's-Gravenland naar de Vuursche lopen.

Wat opvalt bij het oversteken van de spoorlijn is de diepte. De spoorwegen rond Hilversum zijn ingegraven in de hei. Toen de spoorlijn in 1874 werd aangelegd, moesten de rails zo vlak mogelijk lopen. Daarom werden de hogere gronden afgegraven. Het zand werd weer elders gebruikt. De betonnen bogen zijn uniek in Nederland. Ze zijn in 1941 gemaakt toen er in Nederland schaarste aan staal bestond.


Oud Hilversumtocht met WS78 vanuit Hilversum op 13 november 2010

Maartendijkse bos en langs de Loosdrechtse Spoor We bevonden ons nu in het Maartendijkse bos en liepen over een zand/grintweg met naastliggend fietspad. De zand/grintweg lag vol met kuilen en de kuilen waren gevuld met water. Langs de kant van de weg lagen talrijke stapels omgezaagde bomen. Bij een passerende jeep liepen we goed aan de kant om niet nat of modderig te worden van opspringend water.

Lage Vuursche werd bereikt. In dorpshuis de Furs werd op 18 km de grote rust bereikt. De ruimte was niet aan de grote kant, maar je bent al blij dat je wat kunt krijgen.

Lage Vuursche is een mooi historisch dorp, omringd door prachtige bossen die deel uitmaken van de Utrechtse Heuvelrug. In het dorp staan enige fraaie achttiende- en negentiende-eeuwse huizen. In de Lage Vuursche staat ook kasteel Drakenstein, eigendom van Koningin Beatrix. Het is door omringend geboomte vrijwel aan het oog onttrokken. Drakenstein is een monument uit het midden van de zeventiende eeuw. Ook uit de zeventiende eeuw stamt de nabijgelegen Nederlands Hervormde Kerk. Verder is er het huis 'Klein-Drakenstein': een schitterend gerestaureerd laat achttiende-eeuws gebouw, indrukwekkend door de harmonische architectuur. Restaurant 'De Lage Vuursche' was ooit de dorpsherberg en tevens het rechthuis. De steen voor het restaurant is een kolossale zwerfkei, mogelijk een dolmen (hunebed) van hunebedbouwers van vijfduizend jaar geleden.


Oud Hilversumtocht met WS78 vanuit Hilversum op 13 november 2010

De hervormde kerk De Stulpkerk te Lage Vuursche dateert uit 1650 Na een korte rust vervolgden we ons pad. We kwa­men als eerste langs de Nederlands Hervormde kerk De Stulpkerk van Lage Vuursche. Daarnaast lag een grote begraafplaats. Daarachter en verderop liepen we langs het hekwerk van kasteel Drakesteyn. De toegangspoort naar het landgoed was open. Wel stonden er drie marechaussees ter bewaking. We liepen nu over bosgebied van landgoed Pijnenburg gevolgd door het Baarnse bos. In een haakse bocht van een zandweg stond een bord met de tekst Berend bocht. We liepen even langs de spoorlijn Hilversum - Amersfoort, maar spoedig werd deze overgestoken en bevonden ons nu op landgoed Groeneveld.

We kwamen bij de Amerpoort, een gesloten in­rich­ting. Het terrein rond de Amerport was niet gesloten. In het hekwerk zat een doorgang. Om het hek te openen moesten we op een onopvallende knop drukken. Hier kregen we de enige regendruppels van de dag te verwerken. Bij een overdekte fiet­sen­stal­ling deden we voor de zekerheid wel de regencape om de rugzak heen. Toen we de Amerpoort verlieten moesten we opnieuw op een onopvallende knop drukken om het terrein te kunnen verlaten.

Amerpoort verleent in de provincie Utrecht en 't Gooi diensten aan mensen met een beperking: wonen, logeren, dagbesteding, vorming en training, vrijetijdsbesteding, thuiszorg, advies en ondersteuning.


Oud Hilversumtocht met WS78 vanuit Hilversum op 13 november 2010

landgoed Groeneveld Op korte afstand liepen we nu langs het Wasmeer. Daarop werd de koffiepost bereikt te Eemnes.

Nu liepen we naar een groot heidegebied. Aan de rand van de Zuiderheide ligt Theehuis 't Bluk. Hier betraden we de Zuiderheide. We volgden een breed stijgend pad over de heide. In de verte, rechts van ons, zagen we runderen lopen Nabij café restaurant La Place staken we een verkeersweg over. De naam van het heidegebied veranderde nu in Westerheide of Gooise heide. We liepen inmiddels als een tijd over het grondgebied van de plaats Laren. We kwamen twee oud WS78-ers tegen. Zij liepen een wandeltocht bij de SGWB die ook een tocht vanuit Hilversum organiseerden. Voor hen is 40 km teveel, maar hebben nog wel het plezier in wandelen. Op een zijpad zagen we nog een markering van het voetstappenpad.

Oud Hilversumtocht met WS78 vanuit Hilversum op 13 november 2010

markering van het Voetstappenpad op de Westerheide te Laren Het Voetstappenpad is een 25 km lange historische wandelroute die al in 1939 rond Hilversum is aangelegd en verschillende natuurgebieden doorkruist. Op de grens van hoog en laag worden heidevelden, bossen, landgoederen en weilanden gepasseerd.
De wandeling is 25 km lang en voert door de gebieden Zuiderheide, Anna’s Hoeve, De Zuid, Bikbergen, Cor­vers­bos, Cronebos en Laarder Wasmeer. Het voetstappenpad is aan de hand van brede betonnen palen met daarin een witte voetafdruk in het veld te volgen. Ook wordt gebruik gemaakt van kleine rode ovalen plaatjes waarop ook een voet staat afgebeeld. Een plaatje met een streep door de voet betekent dat u een verkeerde weg bent ingegaan.
De geschiedenis van het fraaie ‘Voetstappenpad’ dat grotendeels binnen de Hilversumse gemeentegrenzen ligt en toch voornamelijk natuur laat zien, begint in 1938. De Stichting het Gooische Hotelplan vindt dat er meer fiets- en wandelpaden moeten komen om het Gooi aan­trek­ke­lij­ker te maken voor toeristen. Daarop besluit de gemeente Hilversum tot de aanleg van een wandelpad. Na overleg met de toenmalige rentmeester van het Goois Natuurreservaat, de heer W. Burdet, wordt gekozen voor een ongebaand, bewegwijzerd pad, waarop de wandelaar het gevoel zal hebben "door bosch en heide te zwerven".
Op enkele plaatsen wordt het historische pad doorsneden door later gebouwde wijken en wegen, zoals Kerkelanden en de A27. De hierdoor noodzakelijke wijzigingen doen echter geen afbreuk aan de aard van de totale rondwandeling. Het is nog steeds een tocht waarbij de wandelaar, zeer veel verrassende en boeiende stukjes natuur zal tegenkomen. Het pad staat symbool voor het nog steeds aanwezige natuurschoon in het Gooi.


Oud Hilversumtocht met WS78 vanuit Hilversum op 13 november 2010

Westerheide te Laren Al van heel ver zagen we de hoge zendermast van de wereldomroep staan en was in dit gebied beeld­be­pa­lend. De route voerde nabij het Spanderswoud nog over een waterplas waarover meerdere vlonders lagen.

Oorspronkelijk was het Spanderswoud een deel van de grote Gooise heide waar schapen van de Erfgooiers graasden. In 1775 begon men met het ontginnen van de hei. Dit betekende dat op sommige plaatsen zand werd gewonnen, elders werd productiebos aangeplant en weer elders werden kleine akkers aangelegd. Alles ten gerieve van de landeigenaren. Na 1848 ontstonden er ook park­ach­ti­ge 'achterbossen' met wandelpaden en waterpartijen bij de buitens.
In 1920 verkochten de eigenaars het Spanderswoud aan de gemeente Hilversum. De gemeente-architect, W.M. Dudok, had grootse plannen met het gebied: villa's en een tramlijn zouden het bos gaan verfraaien. Tegenstanders van de bebouwing, zoals de toenmalige voorzitter van Natuurmonumenten Dr.J.Th. Oudemans, kregen een felle reactie van Dudok: "Ik acht het streven rondom een zich ontwikkelende gemeente, aanzienlijke terreinen onbebouwd te laten en het natuurschoon te behouden even ongezond als te trachten een mensch in zijn ontwikkeling te belemmeren, omdat hij somtijds als kind zoo byzonder aantrekkelijke eigenschappen bezit".
Gelukkig besloot de gemeente Hilversum in 1927 dat het hele Spanderswoud recreatiebos moest blijven. Vanaf 1981 is het beheer gericht op het vormen van een zo natuurlijk mogelijk bos. In 1991 is het Spanderswoud overgedragen aan de Stichting Goois Natuurreservaat.


Na het Mediapark werd de fruitpost nog bereikt op 36 km. Via NS station Hilversum, het gebouw van Teleac en NS station Hilversum Sportpark werd de finish bereikt. De totale afstand bedroeg 41,3 km. We hadden de tocht in 7½ uur gelopen. Voor ons doen was dat aan de snelle kant. Ik had ook heel goed mijn best gedaan om zo stevig mogelijk door te lopen om voor donker te finishen. Op internet hadden we gezien dat de zon om 16:53 onderging. Het IVV-nummer was 16763. Er waren 368 deelnemers.
naar de top van deze pagina

Henri Floor