Herfstboswandeling vanuit Austerlitz alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling Herfstboswandeling vanuit Austerlitz foto's nabestellen Picasa de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor Herfstboswandeling vanuit Austerlitz

Met de Herfstboswandeling vanuit Austerlitz  2010 Met de Herfstboswandeling vanuit Austerlitz  2010 Op zondag 3 oktober 2010 werd vanuit Austerlitz de Herfstboswandeling georganiseerd door wc Austerlitz belang. Er kon gekozen worden uit de afstanden van 5, 10, 15, 20 of 25 km. Wij kozen het 10 km parkoers. Op woensdagavond 22 september was het opeens in mijn rug geschoten. Na 6 intensieve behandelingen bij de plaatselijk fysiotherapeut, besloot ik deze dag 10 km te lopen. Op de voorgaande vrijdag had de fysiotherapeut gezegd, dat ik rustig eens een uurtje moest gaan lopen. Op die vrijdag wandelde ik 4 km en de zaterdag daarop 7 km, zodat ik deze dag 10 km wel zag zitten.

De start was vanuit Dorpshuis 't Trefpunt. Hoewel we al vanaf half negen konden startten, begonnen wij even na twaalf uur aan deze wandeling. Het was prachtig zonnig nazomerweer met een maximum temperatuur van 20 graden. We liepen naar de belangrijkste doorgaande weg in Austerlitz, te weten Oude Postweg.

Met de Herfstboswandeling vanuit Austerlitz  2010 Aan de rand van de bebouwde kom troffen we nog een groot opgezette ree, maar daarna betraden we de bossen. In een zijpad zagen we een groot opengekapt bos, waar langs de rand balken lagen. Een infobord gaf aan dat een Frans Bataafs legerkorps met 18.000 man begin 1800 hier had gebivakeerd.

In deze omgeving bivakkeerde en oefende van 1804 tot 1808 een Frans Bataafs legerkorps van 18.000 man en 900 paarden, onder leiding van de Franse generaal Marmont. De barak van de divisiegeneraal Grouchy stond hier vlakbij. Op deze plaats stond een stal voor zijn 26 paarden en een keuken. In de directe omgeving ziet u een kuil, de voormalige drenkplaats voor deze paarden. De keuken was destijds voorzien van een klep, die na het koken en het doven van het vuur werd neergeklapt.

We kwamen uit op de Traayweg. Deze weg volgden we heel even om deze vervolgens over te steken en het bosgebied van Landgoed Den Treek Henschoten te betreden. Ongemerkt ging dit over in Landgoed Noordhout. Daarbij verwisselden we van de plaats Austerlitz naar Driebergen. Even liepen we zelfs op de grens met Doorn. We liepen naar de doorgaande fietsweg van Austerlitz naar Maarn en volgden deze. Daarbij betraden we het grondgebied van Maarn.

Met de Herfstboswandeling vanuit Austerlitz  2010

Landgoed Noordhout Op de overgang van de Utrechtse Heuvelrug naar de Gelderse vallei ligt Landgoed Den Treek-Henschoten in de gemeenten Leusden, Maarn, Woudenberg en Zeist. Dit uitgestrekte Landgoed van bijna 2000 hectaren is in particulier bezit. In 1807 kocht Willem Hendrik de Beaufort (1775-1829) van Jan Andries du Bois de buitenplaats Den Treek met bossen en landerijen. Hij knapte het landhuis op, legde vijverpartijen aan en begon met de ontginning van heidevelden.
De benaming Den Treek-Henschoten komt voort uit de 'fusie' van twee landgoederen in 1919. Landgoed Den Treek was van de ene tak van de familie De Beaufort en het Landgoed Henschoten van een andere tak van deze familie. Beide landgoederen zjin sindsdien onder gezamenlijk beheer. Uitbreiding van het Landgoed vond voornamelijk eind 19e eeuw plaats met het vrijkomen van de gemeenschappelijke gronden van de ‘Marke de Leusderberg’. Vanaf dat moment had de bosbouw de overhand. Dit is nog steeds goed zichtbaar in het landschap.
Tegenwoordig ligt de nadruk op de grondgebonden landbouw, het conserveren en ontwikkelen van bijzondere natuurwaarden en op de bosbouw. Samen met een gezond financieel beleid wordt zo het voortbestaan van dit bijzondere Landgoed gewaarborgd. Na bijna twee eeuwen bestaat de familie De Beaufort inmiddels uit veel nazaten die aandeelhouder zijn van Landgoed Den Treek-Henschoten BV. Het Bestuur heet u namens de aandeelhouders welkom in dit unieke gebied met haar grote diversiteit in natuur en cultuurhistorische waarde


Met de Herfstboswandeling vanuit Austerlitz  2010

Huize Het Hoogt We liepen nu naar de grasweide bij Huize Het Hoogt. Hier verlieten de 20 en 25 km parkoers wandelaars ons parkoers om deze vervolgens iets verder weer op het parkoers terug te zien, althans hun route voegde zich weer bij de onze. Bij een paar huizen hadden kinderen, met hulp van hun moeder, een alternatieve verzorgingspost ingericht en er zaten hier behoorlijk wat wandelaars.

Ons pad steeg nu geleidelijk. Verderop kwamen we langs 't Berghuis. Dit huis lag bovenaan een lange strook weiland. Het leek wel een beetje op de bergen met een alm. Dit huis had natuurlijk ook niet voor niets de naam Berghuis gekregen.

Even voorbij Huize 't Berghuis lag de Koepel van Stoop. Deze werd nu wat ontsiert doordat ervoor een soort legertent stond. Hierin was de grote rust gelegen op 5,6 km. We konden hier koffie of thee krijgen en de veldfles kon gratis met water worden gevuld. Tijdens het rusten kwam een bekend echtpaar uit Rotterdam aangelopen. Zij liepen het 25 km parkoers. Bij het eten van de derde boterham werd de rust verstoord door wespen en besloten snel verder te lopen.

Met de Herfstboswandeling vanuit Austerlitz  2010

't Berghuis op de achtergrond nabij Koepel van Stoop Stoop (1781 – 1856) was een Amsterdamse bankier en koopman, die in 1826 een complex heidegrond van 215 bunder onder Austerlitz kocht met het doel die woeste grond te ontginnen tot landbouwgrond. Door gebrek aan mest – kunstmest was er nog niet- was dit project tot mislukken gedoemd. Na het mislukken van de landbouwontginning is hij overgegaan op bosteelt.
Grote stukken heide werden beplant met grove dennen, de enige boomsoort die het op de droge, voedselarme zandgrond wilde doen.
Stoop had echter ook oog voor het landschap. Zo gaf hij de bekende landschapsarchitect Jan David Zocher jr. (1790 – 1870) omstreeks 1840 de opdracht om op het hoogste punt van zijn bezittingen een buitenplaats te stichten en het terrein er omheen als landschapspark in te richten.
Stoop moest dat plan echter opgeven, omdat die plek te hoog lag om er water naar toe te kunnen pompen. In plaats daarvan liet hij door Zocher op die plaats een tuinpaviljoen in de vorm van een koepel bouwen: de bekende “Koepel van Stoop”.
Vanaf de koepel had Stoop een spectaculair uitzicht over de toen nog kale heuvels bij Austerlitz tot aan Amersfoort en Utrecht toe.


We zetten nu koers naar de Zeisterweg in de gemeente Woudenberg. We liepen in de richting van Zeist tot aan restaurant De Pyramide. Hier was het een drukte van belang. Langs de doorgaande autoweg stonden auto's geparkeerd en de officiële parkeerplaats stond ook helemaal vol. De slagboom van de zandweg op landgoed Den Treek Henschoten die naar de pyramide van Austerlitz leidt, was geopend en bijna tot aan de pyramide stonden auto's

Met de Herfstboswandeling vanuit Austerlitz  2010

de Pyramide van Austerlitz De Pyramide van Austerlitz” is gelegen op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Het monument stamt uit de tijd van Napoleon van begin 1800. In 1804 liet generaal Marmont de piramide bouwen door het Frans-Bataafse leger, als eerbetoon aan zijn vriend en voorbeeld Napoleon Bonaparte. Geďnspireerd door diens veldtocht naar Egypte, koos Marmont voor een piramide, bekroond met een obelisk. Deze obelisk was van hout en raakte snel in verval. Napoleons broer Lodewijk Napoleon, in die tijd koning van Holland, gaf het monument de naam "Pyramide van Austerlitz" naar de veldslag in het huidige Tsjechië. In 1894 werd een nieuwe obelisk gebouwd van steen, maar de pyramide zelf werd nauwelijks hersteld.
In 1876 kocht Anna Alida Stoop, douairičre A.J. de Beaufort, de Pyramide met herberg en grond. De uitspanning was toen verhuurd aan Dirk van Kolfschoten, wiens nazaten de uitspanning nog steeds pachten. Door het toenemend toerisme werd de uitspanning gestaag uitgebreid met diverse gebouwen, een groot terras en een overdekte miniatuur autobaan. De "Pyramide van Austerlitz" werd een begrip en bij hele generaties een verplicht nummer bij schoolreisjes.
Tot een paar jaar geleden was slechts de stenen obelisk op de top van de Pyramide te zien, doordat er door de jaren heen weinig onderhoud meer aan het monument gepleegd was. Diverse overheidsinstanties hebben in samenwerking met de Franse overheid besloten dat het monument een monument moet blijven. Medio 2000 is besloten het geheel, met het bos erom heen, te gaan renoveren met als uiteindelijke resultaat dat de "pyramide"onder de stenen obelisk weer zichtbaar is geworden. Dit renovatieproject is momenteel nog niet geheel afgerond


Met de Herfstboswandeling vanuit Austerlitz  2010

de pyramide van Austerlitz Achter het restaurant was een soort kermis en ook hier was het erg druk. Onze wandeling sloeg voor de pyramide af. Wij waren nog niet op de vernieuwde piramide geweest en besloten de piramide te beklimmen. Althans de zandheuvel. Hiertegen was een steile trap geplaatst. Bij een kassa moesten we wel eerst € 2,50 neerleggen, maar vanaf de bijna 50 meter hoge top had je een grandioos uitzicht. De skyline van Utrecht met onder andere de Dom was heel goed waarneembaar.

Daarna hield de routebeschrijving even op. We moesten meer dan een km de rood/groen gemarkeerde wandelroute volgen naar een heideveld. Toen volgden we vrijwel de kortste route terug naar Austerlitz. Hier liepen we een traject van de WS78 tocht vanuit Maarn van 19 maart 2011. Ik weet dat zo goed omdat ik die route zelf voor WS78 heb uitgezet.

Het was een hele mooie wandeling geworden met veel zonnig weer. Mijn rug had het goed gehouden. En zoals gewoonlijk heb ik ook weer talrijke foto's gemaakt. Boven in dit verslag staan buttons die naar de fotoreportage of de ingetekende route linken.

naar de top van deze pagina

Henri Floor