aanmelddag van de Apeldoornse Vierdaagse tweede dag van de Apeldoornse Vierdaagse Terug naar het overzicht van de Apeldoornse Vierdaagse Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Apeldoornse vierdaagse alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling diavoorstelling foto's nabestellen Picasa de ingetekende route zoals deze op www.afstandmeten.nl staat Terug naar de homepage van Henri Floor

Apeldoornse Vierdaagse, 1e wandeldag, dinsdag 13 juli 2010

Apeldoornse vierdaagse Wij hadden op maandag 12 juli al onze startkaart opgehaald zodat we op dinsdag 13 juli meteen konden starten. De Apeldoornse Vierdaagse werd dit jaar voor de 57e keer georganiseerd.

Na de start op dinsdag 13 juli 2010 liepen we meteen om de startlokatie heen. Door het Orderbos bereikten we de Orderbeek, een spreng. We staken de spoorlijn Apeldoorn-Amersfoort over. Het bosparkoers kwam op de Europaweg uit. Deze volgden we tot de stoplichten en volgden daarna de Laan van Westenenk. Daarna doorkruisten we de wijk Bouwhof.

Daarop werd de Winkewijertspreng bereikt en even gevolgd. Dit was ook een trajekt van het Jagerspad, een lange afstandspad van de NWB. We staken de Zwaanspreng over door eerst via een trap naar beneden te lopen. Vervolgens liepen we via een brug de spreng over om vervolgens via een trap weer naar boven te lopen. Door bosgebied Dennenheuvel werd de verzorgingspost aan de Zuster Meijboomlaan bereikt op 6,0 km.

Apeldoornse vierdaagse We vervolgden ons pad en liepen de A1-snelweg onderdoor. Nu zetten we koers naar buurtschap Engeland. We staken de Oude Beek kort na elkaar tweemaal over. Daarop werd Beekbergen bereikt. Over de Hietveldweg kwamen we bij Huize Hietveld. Na verzorgingshuis De Vier Dorpen en het park Texeira de Mattos verlieten we Beekbergen langs een verkeersweg (N50). We sloegen af over de Ruggeweg. Even verder sloegen we het bos in.

We kwamen weer op de Ruggeweg en volgden deze weg, die na verloop van tijd overging in een grintweg. Bij een houten wandelwegwijzer kruisten we het Marskramerpad. We volgden de grintweg tot na de toeristische spoorlijn, die van Apeldoorn naar Dieren loopt. Daarbij volgden we nog een traject van het Marskramerpad.

Onder het viaduct van de A50 snelweg is een treinhalte met de naam Immenbergweg van de VSM (Veluwsche Stoomtrein Maatschappij) Even verderop volgden we een lange asfaltweg die langs enige bungalowparken liep. Bij Pluim's Pannenkoekenhuis was de tweede rustpost op 13,9 km.

Apeldoornse vierdaagse We vervolgden ons pad en kwamen uit bij de Vrijenbergspreng en kwamen langs de Grote Waterval. We volgden deze spreng tot aan een verkeersweg nabij parkeerplaats Loenense Waterval. Daarna was de splitsing met de 30 km. De 40 en 50 km liepen verder door bosgebied De Westerveldhuizen. Na een oorlogsmonument volgden we een graspad langs de Ronde Akker. Daarop werd Loenen bereikt.

Omdat we nu al de tweede rust hadden gehad kwamen we nu niet langs de rustpost uit voorgaande jaren te weten Café-Restaurant Den Eikenboom. De nieuwe route door Loenen is wat ons betreft een verslechtering. We liepen nu langer door Loenen. Wat ons betreft wordt de oude route aangehouden. Je kan toch ooruimschoots k langs een gesloten Café-Restaurant Den Eikenboom lopen?

We verlieten Loenen weer en door een deel van de Loenermark werd koers gezet naar picknickplaats Ternat. Hier hadden we weer een verzorgingspost. Hier was een verslaggever die op zoek was naar ene Jaap de Jong. Hij zou een blauw T-shirt aanhebben. En omdat ik ook een blauw T-shirt aanhad werd de vraag ook aan mij gesteld.

Apeldoornse vierdaagse Na een paar brede grintwegen en enige smalle paden, waarvan er één over een heideveld liep, bereikten we de Erebegraafplaats Loenen aan de Groenendaalseweg. We waren hier al vele malen langs gelopen, maar we waren er nog nooit in geweest. We besloten dat eens goed te maken. Het ereveld is erg ruim opgezet. De graven liggen relatief ver uit elkaar in vergelijkbaar met andere erebegraafplaatsen. Zo zagen we dat er een kerkje stond met een standbeeld er naast.

Langs de zijkant van de Erebegraafplaats Loenen liepen we door de bosgebieden Loenerveld en De Vrijenberg naar de Vrijenbergspreng. Daarbij kwamen we nog langs de Kleine Waterval. Zowel de Grote waterval als de Kleine Waterval zijn eigenlijk geen watervallen. Bij een waterval valt het water ook echt. Hier is het meer een stroomversnelling. De parkeerplaats Loenense Waterval, die in het verleden altijd in het parkoers zat, lieten we nu ruimschoots rechts liggen.

We kwamen bij een klein meertje waarop voor ons twee bekende wandelaars hun lunch verorberden. Verderop liepen we over heidegebied Klein Zwitserland. Over de flanken van de 39,2 meter hoge Reeënberg liepen we naar de A50 snelweg. Even voor camping Hertenhorst was een wandelaarster op de grond gevallen.

Door het Lierderbosch liepen we terug naar buurtschap Engeland. Meteen na de laatste verzorgingspost kwamen we nog langs een monument van zinloos geweld. We kwamen weer bij de Winkewijertspreng en volgden deze even. Verderop volgden we ook nog de Ugchelsche beek. Na een oorlogsmonument kwamen we door park Batenburg. We bereikten de finish na 8 1/2 uur lopen. Het IVV-nummer was 10901.

naar de top van deze pagina

Henri Floor