Maarnsche Bergtocht vanuit Driebergen alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling Maarnsche Bergtocht vanuit Driebergen foto's nabestellen Picasa Terug naar de homepage van Henri Floor Maarnsche Bergtocht vanuit Driebergen (4)

Met de Maarnsche Bergtocht vanuit Driebergen 2010 Wij mogen voor WS78 voor het seizoen 2010/2011 weer een tocht uitzetten. Wij hebben daarover al eerder bericht. Namelijk op 23 januari, 5 april en 22 mei 2010.

Op de dag, nadat de hoogste temperatuur op 35 graden lag, besloten wij deze tocht nog eens voor te lopen. Tevens wilden we met deze tocht alvast wennen aan de warmte, die ons mogelijk parten zou kunnen spelen met de Apeldoornse en Nijmeegse 4-daagse. Op een tijdstip dat de meeste mensen nog op een oor liggen, om 4:15 uur, liep onze wekker af. Om 5:05 uur verlieten we ons huis bij een temperatuur van 21 graden.

Hoewel de officiële startplaats Maarn is, pakten wij de route op nabij de geplande soeppost. Dit punt lag op ongeveer 2 km van ons huis en net als op 22 mei besloten we dan ook om wandelend van huis te gaan.

Het was uiteraard korte broeken weer. In de bebouwde kom van Driebergen leverde het lopen in de korte broek lopen geen problemen op. Maar in het bos wisten insekten heel snel mijn benen te vinden. Daardoor besloot ik rond kwart voor zes al de korte broek te verwisselen voor de lange broek, die ik voor de zekerheid had meegenomen.

Met de Maarnsche Bergtocht vanuit Driebergen 2010 We dwaalden door Bornia, Heidestein en bos­wach­te­rij Austerlitz. Even voor half acht werd de geplande grote rust bereikt. De afgelegde afstand bedroeg voor ons nu 9½ km. De plaatselijke supermarkt was nog niet geopend. Wij hadden dat wel verwacht en hadden echter vocht meegenomen.

Regelmatig drinken was nu heel belangrijk met het warme weer. Net na de geplande grote rust liepen we, nog in Austerlitz, langs een huis waar altijd oudere sportauto's staan. Nu stond hier langs de kant een grote zwarte oude begrafenisauto met engels nummerbord, die er echter nog heel gaaf uitzag Op het verste punt van de route, bij Wallenburg, zette ik mijzelf bij de oude waterput nog op de foto met de zelfontspanner.

Na een lus van ongeveer 9 km werd Austerlitz weer bereikt bij de koffiepost. We besloten naar het centrum van Austerlitz te lopen. Nu was de plaatselijke supermarkt wel geopend. De 3 halve liter flesjes limonade, die we van huis uit hadden meegenomen waren inmiddels op. We kochten er twee nieuwe flesjes en nog een liter Optimel, melk met een lekker smaakje en met relatief weinig calorien.

Met de Maarnsche Bergtocht vanuit Driebergen 2010 Na een rust van 20 minuten liepen we weer terug naar de koffiepost en vervolgden ons pad. Meteen na de koffiepost stond een standbeeld van een ree . Nabij huize Stameren kwamen we over een zeer begroeid pad, waar ook een aantal bomen over het pad lagen. We zijn benieuwd of dit traject bij het voorlopen met het bestuur van WS78 nog voor problemen geeft.

1½ kilometer voor het einde kwamen we nog langs de geplande fruitpost. Na oversteek van de Koeheuvels met zandverstuiving werd de geplande finish bereikt. Dorpshuis de Twee Marken was geopend en we dronken er een beker koude chocomelk. Op onze vraag of het bezwaarlijk was om ons eigen brood hier op te eten werd met JA beantwoord. Redelijk snel verlieten we daarop de geplande start voor de laatste 11 kilometer van de tocht.

Als eerste kwamen we langs de plaatselijk supermarkt (te Maarn). Nu werden alsnog 3 flesjes limonade ingeslagen. Na een rust van een half uur vervolgden we nu rustig ons pad. De temperatuur was nu richting de 30 graden gestegen en nu was het zaak rustig aan te doen. Verschillende keren stopten we nu om weer wat te drinken.

Aan het eind van de wandeling versnelden we ons tempo. Want het weer was aan het veranderen. Er was onweer voorspeld met bijbehorende regen. En daarin is het niet prettig lopen.. De wandelroute zelf werd in 9½ uur afgelegd. De totale wandeltijd bedroeg 10 uur en 10 minuten. Één kilometer voor het bereiken van ons huis voelden we al een paar druppels en nog geen half uur later viel er een korte, maar hevige bui, met meerdere onweerslagen.

naar de top van deze pagina

Henri Floor