eerste dag Drents Friese Woud Wandelvierdaagse derde dag Drents Friese Woud Wandelvierdaagse terug naar het overzicht van de Drents Friese Woud Wandelvierdaagse Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Drents Friese Woud Wandelvierdaagse alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling Drents Friese Woud Wandelvierdaagse foto's nabestellen Terug naar de homepage van Henri Floor 2e wandeldag, vrijdag 29 mei 2009
Drents Friese Woud Wandelvierdaagse 2009 Op vrijdag 29 mei 2009 vervolgden we met de Drents Friese Woud wandelvierdaagse. Als eerste volgden we een traject van de ANWB fietroute Beek en Brink. We verlieten Diever in westelijke richting. Na de bebouwde kom volgden we even de N844, de provinciale weg van Diever naar Wapse.

We sloegen af over een zandweg en kwamen bij een groot meer, de Visvijver in Kaltenbroeken. Aan het eind van de zandweg volgden we een smal gemaakt pad langs de rand van een akker. De visvijver ligt ten noorden van buurtschap Kalteren. In het buurtschap Kalteren zelf kwamen we niet.

Verderop liepen we onder de plaats Wapse door en kwamen langs boerderij Zantingerhof, We kwamen bij de Wapserveensche Aa en staken deze over. Aan de andere kant stond Verboden Toegang, toen we over het sluisje stapten.

We kwamen in Wapserveen en volgden de Wapserveenseweg tot aan buurtschap Het Moer. We sloegen af en op 7,8 km werd de eerste rust- en stempelpost bereikt. Nu volgden we een lange zandweg door een mooi natuurgebied. Enige honderden meters voor het einde van deze weg kwam van links een schelpenfietspad. Alle wandelaars voor ons zagen we nu het schelpenpad volgen, omdat dit makkelijker liep. Op 12,1 km werd de tweede rust- en stempelpost bereikt. Deze was gelegen in de kantine van school De Wiekslag te Wapserveen.

Drents Friese Woud Wandelvierdaagse 2009 Na de rust liepen we door een relatieve nieuwe wijk en verlieten Wapserveen nu in zuidelijke richting. We kwamen opnieuw in een schitterend natuurgebied en liepen in de richting van de 18,8 meter hoge Havelterberg. We kwamen uit bij een hunebed. We waren hier eerder met de vierdaagse geweest. Zodoende wisten we dat vlakbij een tweede hunebed lag en daar zijn we toen ook nog even naar toe gelopen. Aan een medewandelaar zeiden we toen dat we even van de route afgingen. Dit om te voorkomen dat we nageroepen zouden worden dat we verkeerd liepen. De medewandelaar reageerde met de mededeling, dat hij dit aan de organisatie zou doorgeven. Toen we hem even later op een rustpost troffen, vroegen we of hij het nog had doorgegeven. Hij antwoordde, dat hij dit inderdaad gedaan had, maar met de toevoeging, dat dit eenmalig moest zijn.

Op 24,6 km werd in Theehuis 't Hunebed een rust- en stempelpost bereikt. Hier zaten nog talloze bekenden. En we keken even bij wie we nu aan tafel gingen zitten. Na een goede rust vervolgden we ons pad. Er kwam een wandelaar uit Schiedam terug gelopen die zijn vrouw kwijt was geraakt. Hij was in gesprek met een ander geweest en mistte opeens zijn vrouw. Later bleek dit van korte duur te zijn geweest, want op de volgende rust troffen we hen weer.

Verder liep de route over een grintfietspad langs het Holtingerzand. Gelukkig zagen we even van de route een boom heel erg droog staan. Toen we naar die boom liepen kregen we fraai uitzicht op de zandvlakte van het Holtingerzand. Verder voerde ons pad door het Uffelterveen en het Westerzand. In het Westerzand voegde het 30 km parkoers zich er weer bij. Vlak voor de samenvoeging met de 30 km troffen we een eerder genoemde 50 km loper. Hij liep nu de lus van de 30 km omdat de 40 km deze dag zodanig was gemaakt, dat er geen specifieke 10 km lus was.

Op 32,6 km was de laatste rust- en stempelpost nabij buurtschap De Moer. We staken de Wapserveensche Aa opnieuw over en via het Oldendieverveld en Molen de Vlijt in Oldendiever werd de finish na 8 uur en 10 minuten bereikt. Het was deze dag de gehele dag droog geweest met veel zon en een maximum temperatuur van 19 graden. We liepen deze dag vrij vaak over zandwegen en zandpaden. Het IVV nummer was 11549.

naar de top van deze pagina

Henri Floor