derde dag Ronde van Zuid-Limburg 2008 Terug naar het overzicht van de Ronde van Zuid-Limburg Ronde van Zuid-Limburg alle foto's in het klein van de tocht diavoorstelling Ronde van Zuid-Limburg foto's nabestellen Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor 1e wandeldag, zaterdag 16 mei 2009
Met de Ronde van Zuid-Limburg 2009 Op zaterdag 16 mei 2009 was de start van de Ronde van ZuidLimburg. De startlokatie was De Spuiklep gelegen op het NS-emplacement te Heerlen. Het was op deze ochtend stralend weer, waardoor talloze wandelaars ruim voor de start buiten in het zonnetje klaar voor vertrek stonden. Er waren trouwe WS78'ers die hier lopend naar de start kwamen Door de wijk Meezenbroek verlieten het het centrum van Heerlen. We kwamen langs een standbeeld van Sjandeler Jong. Even volgden we een traject van de Parkstadfietsroute. Na de RK kerk Hart van Jezus kwamen we door een parkje.

We staken de Kasteellaan over. Vanwege de aanleg van een brede verkeersweg was er een omleiding ingesteld. Uiteindelijk volgden we de weg in de richting van Heihoven. Verschillende keren kwamen we langs akkers waar asperges verbouwd werden. Later kwamen we langs een grote zandafgraving. Opnieuw volgden we een traject van een fietsroute. Ditmaal was de naam van de fietsroute tweetalig, te weten groenmetropool/grünmetropole. We liepen hier ook dicht langs de grens met Duitsland.

Vlak voor het bezoekerscentrum van natuurmonumenten lagen een hoop stenen waarvan wij een foto maakten. Eén van de achterop komende wandelaars zei tegen ons dat dit geen hunebed geweest was. Enerzijds waren we niet in Drenthe en anderzijds lagen deze stenen er vorig jaar nog niet.

Met de Ronde van Zuid-Limburg 2009 De derde fietsroute waar we deze dag een traject van volgden, was de Carboonlandfietsroute. Bij het bezoekerscentrum was een kontrolepost van de organisatie. Hier stond op een grote stenen de tekst: "Groene Poort Brunssummerheide, 20 april Opening bezoekerscentrum en restaurant" ingebeiteld. Na een welverdiende rust vervolgden we ons pad langs gebouwen van de Sterrewacht. Op één van de gebouwen waren twee zonnewijzers bevestigd. Eén om de tijd aan te geven en één om de maand aan te geven.

Nu vervolgden we ons pad over de uitgestrekte Brunssummerheide. Het was hier best heuvelachtig. Ten opzichte van voorgaande jaren waren zowel deze dag als volgende dagen flinke parkoerswijzigingen. Uit eindelijk werd een parkeerplaats op de Brunssummerheide bereikt waar op 10,0 km een verzorgingspost was ingericht. Hier deed ik de lange broek uit en zonder het te merken verloor ik het rubberen dopje van mijn stok.

Met de Ronde van Zuid-Limburg 2009 We kwamen langs een monument van zinloos geweld, namelijk het monument van Nicky Verstappen. Nicky leefde van 13.3.1987 - 10.8.1998. Op het monument stond de tekst:
Met vriendjes samen in een tent
's morgens verdwenen onze kleine vent
Levenloos gevonden, hoe kan dat bestaan
Als ze kon spreken vertelde het ons de maan

De Opa en oma van Nicky Verstappen schreven op 10 augustus 2008:
10-8-1998 10-8-2008
10 jaar - 120 maanden - 520 weken - 3650 dagen verder,.... en nog steeds "niets!"

Op 11 maart schreven zij ook nog de tekst:
Geen kind is zo aanwezig dan het kind dat wordt gemist ...

Evenals voorgaande jaren voerde ons pad langs Hendriks-Schoenmode en wandelsport. Traditiegetrouw kregen we hier gratis koffie of frisdrank. Verderop was de grote rust in restaurant De Poort van Gravenrode te Schaesberg/Landgraaf op 15,9 km

Met de Ronde van Zuid-Limburg 2009 We vervolgden ons pad weer en kwamen door buurtschap Rouenhof. Door Park Gravenrode werd de Anstelbeek bereikt en gevolgd tot aan kasteel Ehrenstein. Hier was weer een kontrolepost.
Wij besloten nog even de binnenplaats van het kasteel op te lopen en zelfs naar de achterkant van het kasteel te lopen. Door het mooie zonnige weer konden we nu een mooie foto van het kasteel maken. Ook het standbeeld van Gabriel Grupello werd vastgelegd. Hij was een Vlaamse beeldhouwer uit Geraardsbergen en leefde van 1644 tot 1730. We hadden trek gekregen en we zagen hier een bankje in de zon staan. Na een rust vervolgden we ons pad en zetten nu koers naar Hoeve Nieuw Ehrenstein. Hier waren we eerder ook nog niet langs geweest.

Na een industriegebiedje werd het Strijthagerbeekdal betreden. Bij kasteel Strijthagen was een verzorgingspost ingericht. We vervolgden ons pad langs de 239,2 meter hoge Strijthagenbeek. De tegen de berg aangebouwde trap besloten we nu niet te beklimmen. Het voorgaande jaar hadden we de trap wel beklommen en hadden 507 treden geteld. Daarop kwamen we bij een groot Schachtwiel. Hier stonden talrijke wandelaars op een splitsing stil om hun vervolgroute te bepalen. Verschillende wandelaars waren hier teruggelopen nadat onverlaten een pijl een verkeerde kant op hadden laten wijzen.

We kwamen nog langs een terreintje waar op iets hoog in de lucht werd geschoten met een geweer. Verderop kwamen we nog langs de Caumermolen. Bij de Oliemolen mochten we geen foto van de binnenplaats maken. We werden daarop attent gemaakt door de verkoper van een winkeltje aldaar. Na nog een monument met naakte delen van mensen werd de finsh bereikt rond half vijf. Het IVV-nummer was 11537.
naar de top van deze pagina

Henri Floor