Foto's van de Sagambiarawalk alle foto's in het klein van de tocht Terug naar de homepage van Henri Floor Sagambiarawalk 2008

Sagambiarawalk 2008

nabij het Zwaartepunt van Nederland nabij Krachtighuizen Op zaterdag 20 december 2008 organiseerde Gerrie van de Brink uit Nijkerkerveen voor de derde keer de Sagambiara-walk, een wandeltocht vanuit Putten. Zij wilde met deze wandeltocht geld inzamelen voor een goed doel. Het geld moest ten goede komen aan de kinderen van de St. Theresiaschool in Serakunda te Gambia en een projekt in El Seibo in de Dominicaanse Republiek.
Omdat Gerrie in 2006 de gezegende leeftijd van 50 jaar mocht bereiken en daardoor Sara zag, besloot ze toen deze wandeltocht sagambiara-walk te noemen. De naam sagambiara is ontstaan uit Sara en Gambia. Voor het woord gambia kwam Sa te staan en erachter ra, Sa-gambia-ra. Bij deze wandeltocht werden de afstanden van 5, 10, 20 en 30 kilometer georganiseerd. Wij kozen de 30 kilometer.
Wat heel bijzonder aan deze tocht was, was dat er flink wat rust- en/of verzorgingsposten waren. Er was één grote binnenrust op 15½ km, precies halverwege de tocht. Deze rust was gelegen in restaurant De Bonte Koe te Garderen. Daarnaast waren er drie grote buitenrusten waar we ook iets warms konden krijgen, zoals koffie, warme chocolade, frisdranken en zelfs een warme worst. Deze grote buitenrusten lagen op achtereenvolgens 4, 22½ en 27½ kilometer.
Sagambiarawalk 2008

Huize Groot Priel De route was goed gepijld met zwarte pijlen op gele achtergrond met het logo van de SGWB. Want deze organisatie is tegenwoordig ondergebracht in wandel comité Samen Op Pad. En deze is weer aangesloten bij de SGWB. Op elke splitsing was een pijl aangebracht met het nummer uit de routebeschrijving en daarnaast ook een ondersteundende pijl.
De verzorgingsposten leken op verzorgingsposten van de wandelorganisatie WS78 omdat ze bemenst werden met dezelfde personen als bij WS78. Ook een oud WS78 voorzitter uit een naburig Veluws dorp was aanwezig samen met zijn vrouw en dochters. Hij zat ook mede in de organisatie.
Nog voordat we het startlokaal verlieten, werd ons een muts aangeboden, in het model dat een kerstman normaliter draagt, met opdruk van Douwe Egberts. We namen de muts aan, maar spoedig verdween deze in onze rugzak omdat ons hoofd er toch niet goed inpaste. Later, toen het frisser werd, deed de muts nog dienst als das.
Na de start kwamen we na een paar grafheuvels in het bos langs het Zwaartepunt van Nederland. Voor een informatiepaneel lag een grote steen met daaraan een grote ring om, als het ware de aarde hier op te kunnen trekken. Toen we hier het voorgaande jaar langs kwamen was de sokkel met de ring niet aanwezig omdat deze een paar weken tevoren ontvreemd was. De huidige ring is wat dunner dan de oorspronkelijke ring zoals deze er in 2006 bijlag. Vermoedelijk was de vorige ring van koper en was vanwege de hoge koperprijs gestolen. Op het informatiepaneel stond met goudkleurige letters op een gespikkeld bruin-wit vlak erg onduidelijk informatie over dit Zwaartepunt. Uitvoerige achtergrond informatie over dit Zwaartepunt van Nederland staat beschreven in ons verslag van 2006, dat we nu niet zullen herhalen, maar via een
linkje kan u daar komen.
Sagambiarawalk 2008

Speulder- en Sprielderbos
Naast het Zwaartepunt van Nederland kennen we nog de volgende middelpunten:
Het middelpunt volgens Lunteren: De steen in het bos op de Goudsberg bij Lunteren markeert het middelpunt van Nederland.
Het middelpunt volgens Oosteinde: Een onverwachte claim op het middelpunt van Nederland komt uit Oosteinde in Drenthe(!). De website 'Dier in bedrijf' heeft het middelpunt gevonden door de uiterste punten van Nederland met elkaar te kruisen. Op het kruispunt ligt volgens hen het middelpunt van Nederland in Oosteinde.
Het middelpunt volgens Hotspot Holland: De redactie van HotspotHolland komt na veel research tot een geheel eigen conclusie. Voor een volledige berekening moet je namelijk het gehele Koninkrijk der Nederlanden als uitgangspunt nemen! De conclusie is dan ook helder: het échte middelpunt ligt BUITEN onze landsgrenzen! En wel op 770 meter diepte op de 'Midden Atlantische Rug', ten zuid-westen van de Azoren en een stukje ten noorden van de Kreeftskeerkring! Berekening: Nederland ligt op 52° Noorderbreedte (NB) en 5° Oosterlengte (OL). Aruba, het meest Westelijke eiland van ons Koninkrijk, ligt op 12° NB en 70° Westerlengte (WL). Na deling blijkt dat het middelpunt op 32° NB en 37° WL ligt.

Sagambiarawalk 2008

stenen bank Prof. J.H. Jager-Gerlings 1876-1961 Op korte afstand van Huize Groot Spriel werd de Oude Garderense weg bereikt. Inmiddels hadden we de eerste rustpost al gehad. Dit was eigenlijk geen rustpost, want het was een wandelende fruitpost. Een "kerstman" deelde gepelde halve mandarijnen aan. Hier moesten we echt het woord “deelde” gebruiken. Door de enorme toeloop van wandelaars was de kerstman uitverkocht en moesten we zonder mandarijn verder lopen.
Op 4 kilometer werd aan de Arnhemse Karweg de eerste grote buitenrust bereikt. Hier was de splitsing met de 10 kilometer. Hier kwamen we later nog terug. Want hier was ook de tweede grote buitenrust op 22½ kilometer.
Het was deze dag zo’n 10 tot 15 graden warmer dan bij de vorige SagambiaraWalk met een maximimtemperatuur van 10 graden. Na de splitsing met de 10 km liep het parkoers grotendeels tegengesteld ten opzichte van het voorgaande jaar.
Sagambiarawalk 2008

schaapskooi nabij Groot Boeschoten De tocht voerde veel door de bossen van het Speulder- en Sprielderbos. Verder door buurtschap Koudhoorn en de plaats Garderen. Door de vele regenval lagen er talrijke plassen op ons pad. Daardoor was het af en toe ook flink modderig. Op een gegeven moment werden we ingehaald door een dochter van de eerder genoemde oud WS78-voorzitter samen met een vriend. Spoedig daarop werd een grote plas water op het pad bereikt. Bij de plas gleed de hiervoor genoemde dochter enigszins uit waarop haar vriend snel hulp bood. Maar hij gleed ook uit waardoor ze samen verder de plas ingleden.
oud plaatje van de grote rust in Garderen Toen we het centrum van Garderen naderden, liepen we via de grote en imposante Nederlands Hervormde kerk en een korenmolen naar de grote rust in restaurant De Bonte Koe. Het zag er in De Bonte Koe nogal luxueus uit, waardoor we maar besloten om niet onze eigen meegebrachte boterhammen te veroberen. Later hoorden we dat dit wel had gemogen. We lieten een kop koffie goed smaken.
Onderweg waren nog meerdere posten. Na 30,6 kilometer werd de finish bereikt. Dit is inclusief de niet meegerekende tussenafstanden bij de punten 3027 en onder punt 3113 van de parkoersbeschrijving. Er was een nieuw stempel voor het wandelboekje beschikbaar. Rond de afdruk van twee blote voeten stond de tekst: Sagambiarawalk – Putten op de Veluwe”. Ook kregen we een plaatje voor ons wandelboekje, een wandeldiploma en een medaille als aandenken. Op elk aandenken was het muntstuk van 1 cent bevestigd aan een rond plaatje. Dit stelde een druppel op een gloeiende plaat voor.
Sagambiarawalk 2008

Nederlands Hervormde kerk te Garderen Toen we later op andere websites keken, waar fotoreportages stonden, zagen we nog talrijke wandelaars, die we niet gezien hadden. Want wij arriveerden bij de start toen velen al vertrokken waren. De meeste wandelaars waren rond 8.45 uur gestart, het tijdstip dat de zon officieel opkwam. Wij waren even na negen uur gearriveerd en rond half tien gestart. Even na kwart over vier kwamen we bij de finish aan. Hier kregen we nog een consumptiebon aangereikt.
Alles bij elkaar was het een geslaagd evenement geworden met 345 deelnemers. Dat waren maar liefst 122 deelnemers meer dan in 2007. Aan deze tocht werkten ongeveer 40 vrijwilligers mee. Omdat de organisatie van deze tocht ten tijde van de samenstelling van het jaarprogramma 2008 niet was aangesloten bij een wandelbond, stond deze tocht niet in het LWP van de NWB of KNBLO vermeld. Nu is de organisatie aangesloten bij de SGWB. De 4e Sagambiarawalk is op zaterdag 19 december 2009 en staat ook in het LWP van 2009 vermeld..

naar de top van deze pagina
Henri Floor

Klik HIER om naar de fotoreportage te gaan. Er zijn 43 foto's geplaatst.