tweede dag van de Apeldoornse Vierdaagse vierde dag van de Apeldoornse Vierdaagse Terug naar het overzicht van de Apeldoornse Vierdaagse Apeldoornse vierdaagse 2008 Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Apeldoornse Vierdaagse, derde wandeldag, donderdag 10 juli 2008

Apeldoornse vierdaagse 2008

de Katheraal te Radio Kootwijk Na de start doken we meteen het Orderbos in. We liepen een stuk langs de Orderbeek. Dit is een beek die relatief diep in de aarde is uitgeschuurd. We kwamen uit op het Asselsepad in bosgebied Asseltse Veld.
Op 6,5 kilometer was de eerste verzorgingspost. Behalve de verzorgingswagen was er elke dag ook een fruitstalletje, waar je kersen, bananen, appels of ananas kon eten. Ook was er bij de eerste, en tevens laatste, verzorgingswagen, een OLAT verzorgingspost. Het nadeel van de OLAT-posten was dat ze geen stoelen met leuningen hadden, wat toch wel makkelijker blijkt te zitten als je niet meer tot de jongsten behoordt. Daartegenover stond weer de gezelligheid en dat de bestelling naar je toe werd gebracht. Op een tafel stond een bakje waarin je een vrijwillige bijdragen kon stoppen.
Op 7,6 kilometer was de splitsing met het 20 kilometer parkoers. Op 8,6 kilometer was de splitsing met het 30 kilometer parkoers. Aan het verlengde van het Asselsepad staken we de spoorlijn Apeldoorn-Amersfoort over. Daarop dwaalden we een tijd door het Willemsbosch. Op een informatiebordje lazen we hoe het Willemsbos aan zijn naam is gekomen.
We staken de A1-snelweg over. Vlak hierna was alweer een verzorgingspost op 10,1 kilometer. Verder dwaalden we nu door het Ugchelsebos. Het was daarbij af en toe vrij heuvelachtig. We moesten verschillende keren flinke heuvels nemen. Dit bosgebied was heel mooi met brede lanen omzoomd met recht achter elkaar staande bomen.
Apeldoornse vierdaagse 2008

het wapen van de gemeente Apeldoorn Uiteindelijk kwamen we uit op de Hoog Buurlose Heide. Spoedig daarop werd, na beklimming van een 82 meter hoge heuvel, de Willem Wensinkbank bereikt. We stonden hier even stil om de omgeving in ons op te nemen en van het vergezicht te genieten. Vanwege de lichte regenval gingen we niet op de bank zitten. Verderop op de heide hielden we op een volgend bankje wel een rust. Het regende weliswaar nog steeds licht, maar we hadden trek gekregen. En omdat we in onze regenkleding liepen konden we daarin ook wel even in de regen zitten.
Op 17,2 km was een binnenrust in gebouw C. EAWC Wandellust vierde dit jaar hun 75 jarig jubileum. Wij feliciteerden hen ermee en konden toen een soort (lege) geldbuidel met de naam Wandellust er op meenemen. Achter het gebouw zagen we een kudde schapen. In het achterste deel van het gebouw stonden in een kamer oude meubelen en op banken lagen een aantal zeer grote speelgoedberen.
In het buurtschap Radio Kootwijk passeerden we een afgebrand gebouw, waar lange tijd een rustpost van de NWB was. Voor het gebouw stond nu een groot spandoek met afbeelding. Door de regen maakten we hier nu geen foto van. Iets verderop was de Kathedraal, het eigenlijke Radio Kootwijk gebouw. De voordeur van het gebouw stond open en we waren nieuwsgierig hoe het er van binnen uitzag. Op weg naar het gebouw hadden we langs de kant van de weg wel wapperende vlaggen gezien. Maar het was toen nog niet tot ons doorgedrongen dat dit in aanloop naar het gebouw Kathedraal was. Want hierin was nu een expositie.
Koningin Beatrix opende op 11 juni 2008 in Radio Kootwijk de Triënnale Apeldoorn 2008. De koningin bezocht als eerste een tentoonstelling over bedreigde Europese landschappen, die in het hoofdgebouw van Radio Kootwijk is ingericht. Zij sprak met de samenstellers van de diverse tentoonstellingen en evenementen van de Triënnale Apeldoorn, die tot en met 28 september in Apeldoorn, Radio Kootwijk en Nationaal Park De Hoge Veluwe wordt gehouden. In het kader van de Triënnale vindt van 11 juni tot en met 28 september de tentoonstelling ‘A Wider View on Cultural Landscape Challenges in Europe’ plaats in Radio Kootwijk. Aan de tentoonstelling zijn een conferentie, een zomeruniversiteit en vakgesprekken verbonden.
De centrale vraag van “A Wider View on Cultural Landscape Challenges” is hoe het eeuwenoude Europese cultuurlandschap een levend landschap kan blijven. Op welke wijze kunnen essentiële, historisch bepaalde kwaliteiten worden behouden? Hoe kunnen tegelijkertijd actuele problemen, voortkomend uit onder meer klimaatverandering, verstedelijking, toerisme en ontvolking, worden opgelost? A Wider View bestaat uit een tentoonstelling, een internationale conferentie, een zomeruniversiteit en vakgesprekken. De manifestatie wordt afgesloten met de presentatie van Radio Kootwijk Frequency. De Frequency vormt een pleidooi en agenda voor het Europese cultuurlandschap.
Apeldoornse vierdaagse 2008 We liepen, net als het voorgaande jaar, verder langs de zij- en achterkant van het Kathedraal-gebouw Radio Kootwijk. We zetten nu koers naar het Kootwijkerzand. We liepen langs een bosrand en staken de gemeentegrens over van Apeldoorn naar Barneveld. Dit werd weergegeven door het wapen van Apeldoorn op een steen. Grote delen van het Kootwijkerzand vergrassen steeds meer. Bij voorgaande vierdaagsen gingen we hier weleens van de route af, maar het regenachtige weer weerhield ons hier nu van. Op 23,2 kilometer was de samenkomst met de 30 kilometer lopers. Op 24,7 kilometer was bij vakantiepark Berkenhorst de officiële rustpost. Na een te verwaarlozen kort traject over een asfaltweg betraden we spoedig weer een bospad.
Nu begon de modderpret of zo je wilt de modder ellende. Meer dan 1100 wandelaars waren ons hier al voorgegaan en de natte bospaden waren omgetoverd in enorme modderpaden. Verderop kwamen we uit in bos en heidegebied Regelbergen. Aan het eind hiervan kwamen we op een asfaltfietspad uit.
Na nog een fraai bos- en heide parkoers werd enige tijd later Halte Assel op 28,1 kilometer bereikt. Na een korte rust besloten we verder te lopen. Nu volgden we een lang asfaltpad langs de Pomphulweg met fraaie uitzichten op de Asselse Heide. Daarna betraden we een bosgebied met de naam Pomphul. Eigenlijk is Pomphul de benaming van het kleine vennetje wat hier ligt en waar we ook langs liepen. Daarna betraden we het plaatsje Hoog Soeren. We kregen hier een stukje kaas aangeboden.
Op 30,8 kilometer was de samenvoeging met het 20 kilometer parkoers. Op 32,4 km was nog een officiële rust bij Pannenkoekenhuis "Berg en Dal" te Hoog Soeren. De laatste wagenrust aan het Asselpad was op 36,4 km. We lieten ons hier een bekertje ananas goed smaken. Ook brachten we hier een bezoek aan de OLAT-verzorgingspost. De finish werd deze dag na 9½ uur bereikt. De dagafstand bedroeg 39,2 km. Het IVV-nummer was 10903.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg