tweede dag Drents Friese Wold Wandelvierdaagse vierde dag Drents Friese Wold Wandelvierdaagse terug naar het overzicht van de Drents Friese Wold Wandelvierdaagse Drents Friese Wold Wandelvierdaagse Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor 14e Drents Friese Wold Wandelvierdaagse, 3e wandeldag, zaterdag 24 mei 2008

Met de Drentsch-Friese Wold Wandelvierdaagse (Diever) 2008

Drentse Hoofdvaart, Dieverbrug Even na 8 uur vertrokken we op de derde wandeldag. We verlieten Diever in noordoostelijke richting. We liepen om de Molenesch heen om vervolgens uit te komen op de doorgaande weg van Diever naar Dieverbrug. Nu was deze doorgaande weg wegens werkzaamheden gestremd. We staken de rotonde bij Dieverbrug over gevolgd door de brug over de Drentse Hoofdvaart. Daarna zetten we koers naar Leggeloo. Voor het bord van de bebouwde kom sloegen we af en liepen we weer terug naar de Drentse Hoofdvaart. We volgden de Drentse Hoofdvaart een kleine 2 km. Daarna liepen we naar Geeuwenbrug alwaar de eerste rustpost was in buurthuis De Gowe. De afgelegde afstand bedroeg 7,9 km.
Even volgden we nog een verharde weg, maar spoedig daarop werd Natuurreservaat Leggelerveld bereikt. Het parkoers werd weer onoverzichtelijk gemaakt. We kwamen op een traject waar de 20 en 40 km later ook tegengesteld liepen. Maar de natuur was hier wel heel mooi met heidevelden. Op 12,9 km werd de Mobiele Post Leggelderveld te Geeuwenbrug bereikt. Hier hielden we een rust. We vervolgden ons pad over het traject van de 30 en 40 km. De eerste kilometers troffen we verschillende keren tegemoet lopende 40 km lopers. We kruisten een paar maal een Duitse tankgracht uit de tweede wereldoorlog.
Met de Drentsch-Friese Wold Wandelvierdaagse (Diever) 2008

de Haarsluis te Geeuwenbrug Deze tankgracht is een restant van een Duitse tankgracht uit de Tweede Wereldoorlog. De gracht was onderdeel van een uitgebreide verdedigingslinie langs de Drentse Hoofdvaart. Die linie maakte weer deel uit van de zogenaamde Frieslandriegel, een lange verdedigingsgordel tussen Zwolle en Delfzijl. Voor de aanleg van de linie werden dwangarbeiders ingeschakeld. Ook boeren uit de omgeving moesten meehelpen met paard en wagen. De Stellingen werden met de schop gegraven. Duitse militairen en fanatieke NSDAP-leden hielden toezicht op de arbeiders. De behandeling was slecht.
Door bosgebied Achterste Zandduinen werd het Blauwe Meer bereikt met het gelijknamige recreatieterrein. Er moest geld worden betaald voor toegang tot dit recreatieterrein, als we hierin wilden. Op de parkeerplaats in de buurt, waarover de route voerde, stond slechts één auto. En de eigenaar van die auto ging met zijn vrouw en hond in het bos, buiten het recreatieterrein wandelen. Naast de twee mensen die het geld wilden incasseren stonden verder alleen wandelaars toe te kijken. We zagen dus niemand in het recreatieterrein. Verderop kwamen we ook nog langs het wat grotere meer Achterste Plas. Hier stond een hekwerk omheen omdat hier zand werd gedolven.
Met de Drentsch-Friese Wold Wandelvierdaagse (Diever) 2008

het Blauwe Meer Het Blauwe Meer is een kunstmatig meer ten zuiden van het dorp Hoogersmilde. In 1905 richtte de Groningse ondernemer Roelfsema in Hoogersmilde de kalkzandsteenfabriek Albino op. Kalkzandsteen was in die tijd een innovatief product dat veel goedkoper geproduceerd kon worden dan baksteen. Roelfsema koos voor Hoogersmilde, omdat de locatie per schip gemakkelijk te bereiken was en er aan wit zand geen gebrek was. Na vele tientallen jaren waarin de zandzuigers onafgebroken werk deden, ontstond het Blauwe Meer. In het zand van het Blauwe Meer komt plaatselijk glauconiet voor, een mineraal met een donkergroene kleur. Samen met de diepte zorgt dit voor de blauw-groene kleur van het meer. Tegenwoordig is het Blauwe Meer een geliefde plek om te zonnen en te zwemmen.
Op 18,0 km werd bij Restaurant Het Blauwe Meer te Hoogersmilde weer een rustpost bereikt. Het was hier behoorlijk druk waarop we na ons stempeltje besloten door te lopen naar het eerstvolgende bankje. Dit eerstvolgende bankje bleek echter 100 meter voor de volgende rustpost te staan.
Met de Drentsch-Friese Wold Wandelvierdaagse (Diever) 2008

commando-centrum televisietoren Hoogersmilde We liepen weer een eind langs de Drentse Hoofdvaart met uitzicht op de televisiemast van Hoogersmilde. Het parkoers was dit traject wat meer open. Maar daardoor niet minder mooi, behoudens de trajecten waar je met de auto kon komen. Dat was het traject langs de Drentse Hoofdvaart en langs de Beilervaart. Mooi was het traject door natuurgebied Alenburg. De Van Dijksbrug over de Beilervaart werd naast de oude brug opnieuw gebouwd. Op 25,1 km werd opnieuw de Mobiele post Leggelderveld te Geeuwenbrug bereikt. Hier troffen we wandelaars die het ook te druk in restaurant Blauwe Meer vonden en ook op het eerstvolgende bankje wilden rusten. We troffen hier meerdere bekenden en ook leden van sunnywalks.nl en zerevoeten.nl. Op deze laatste website stond bij agenda dat Douwine, Kor & Maaike op 24 en 25 mei de 30 km zouden lopen. Maar we hebben Bassie ook gezien, zowel in levende live als op sunnywalks.nl.
We staken het Leggelderveld opnieuw over en liepen weer terug naar de Drentse Hoofdvaart . Bij Geeuwenbrug staken we de vaart over en spoedig kwam daarop een splitsing. Alleen de 40 km moest nog een extra lus maken en dwaalden daarop door boswachterij Smilde. Een rust op een piknikbank duurde kort door de aanwezigheid van muggen. Vlak voor camping ’t Wildrijck werden we ingehaald door twee dames in korte korte broeken en helderblauwe T-shirts. Ze waren verkeerd gelopen. Bij de eerste caravan van camping ’t Wildryck was een pijl zo onhandig geplaatst, dat er niet uitgehaald kon worden welke kant opgelopen moest worden. Maar een stem zei dat alle wandelaars hier langs, langs de desbetreffende caravan, gelopen waren. Op camping ’t Wildryck was op 31,9 km de laatste rustpost. Het stond wel vreemd dat hier een aparte toiletwagen was geplaatst waar je tegen betaling in mocht.
Aan de rand van Diever mochten de 10 en 20 km lopers de kortste weg naar de finish lopen. De anderen moesten nog een lus van ruim 2 km extra maken. Veel wandelaars zullen dit laatste niet zo gewaardeerd hebben. Laten ze dan die extra lus in een natuurgebied lopen. Nu volgden we voornamelijk fietspaden. De totale afstand bedroeg 39,8 km. We bereikten de finish om 15.50 uur. Daarmee hadden we de dagtocht in 7 uur en drie kwartier gelopen. Het IVV-nummer was 16991.
naar de top van deze pagina

Henri Floor