tweede dag Ronde van Zuid-Limburg 2008 Terug naar het overzicht van de Ronde van Zuid-Limburg 2007 Ronde van Zuid-Limburg 2008 Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor 65e Ronde van Zuid-Limburg, 3e wandeldag, maandag 19 mei 2008

Met de Ronde van Zuid-Limburg 2008

 kasteel Ter Worm  Op maandag 19 mei 2008 was het droog en vrij zonnig. In tegenstelling tot voorgaande jaren was de start deze laatste dag ook vanuit De Spuiklep. De organisatie had geen overeenstemming kunnen krijgen met treinvervoerder Veolia. Nadat we onder de N281 waren gelopen kwamen we langs de Eikendermolen. Nabij stond een grote oude kastanjeboom die zeker 300 jaar oud moet zijn en die zijn beste tijd wel gehad heeft.
De Eikendermolen (Watermolen van Terworm) wordt al in 1385 in de archieven genoemd. In dat jaar moest ridder Gerard van den Eyckholt 8 vaten rogge leveren aan het klooster St. Gerlach te Houthem. In 1468 komt de molen voor in een koopakte van Johan van Ubachsberghe. Het huidige gebouw dateert uit de 18e eeuw. De molenvijver kreeg niet alleen water van de Geleenbeek, maar ook van de artesische (zelfvoedende) bronnen in de omgeving. De mijnen leidden tot de ondergang van de Eikendermolen. Door mijnverzakkingen raakte de molenvijver dichtgeslibd. In 1920 zag de molenaar zich genoodzaakt de molen te sluiten. Het ijzeren schoepenrad bleef gedeeltelijk onder de grond gelegen en de molenas en-installatie in de kelder in goede staat bewaard. Hierdoor was het in 1970 mogelijk het hele moleninstrumentarium voor hergebruik naar de volmolen van Epen over te brengen. Van de Eikendermolen is tegenwoordig alleen nog het woonhuis over.
Met de Ronde van Zuid-Limburg 2008

nabij Walem Iets verderop stond de 300 jaar oude plataan van Ter Worm. Ons pad voerde naar kasteel Ter Worm en de naastgelegen Orangerie. Het voorgaande jaar waren wij hier al geweest. Maar toen waren we van de officiële route gelopen en nu kwamen we er officieel langs. Maar dit kasteel blijft mooi om naar te kijken.
We staken de A76 over en over een asfaltfietspad werd koers gezet naar Voerendaal. We zagen kasteel Cortenbach in de verte liggen, waar we later die dag vlak langs kwamen. We liepen Voerendaal centrum nog niet in en liepen onder de spoorlijn Valkenburg-Heerlen door. Door bosgebied nabij kasteel Puth kwamen we tot vlakbij het kasteel, maar er was geen geschikte plek om een foto van het kasteel te maken. We staken de Hoensbeek over en liepen ook nog langs een groot golfterrein.
Nadat we onder de A79 snelweg waren doorgelopen staken we in Barrier de gelijknamige straat over. Daarop werd Craubeek bereikt. In het centrum stond op een driesprong een kapelletje. Vervolgens liepen we naar Klimmen. Aan de rand van Klimmen was op 7,8 km een verzorgingspost bij sportvelden.
Met de Ronde van Zuid-Limburg 2008

nabij Walem Nu werd koers gezet naar Valkenburg. Daarbij kwamen we nog door Walem. Hier viel ons de Kachelschmid op. We hadden in zo'n klein plaatsje niet zo'n winkel verwacht.
Meer dan 250 verschillende kachels en haarden bevond zich in de showroom. Sfeervol en warm. Klassiek of modern. Van gevelkachel tot open haard. Vrijstaand of inbouw. Geschikt voor gas, hout of elektriciteit. Gloednieuw of gerestaureerd. Bij de Kachelsmid in Walem vindt u het allemaal.
Via de Schaelsberg werd kerkje De Kluis bereikt. Daarna daalden we niet meteen af naar de Geul, want hierover zou de terugroute voeren. We kwamen in Valkenburg nabij kasteel Oost. Na de voorkant bezichtigd te hebben voerde het parkoers later ook langs de fraaie achterkant. In het centrum van Valkenburg was een parkoerswijziging omdat de Geul, die normaliter door het centrum loopt, werd gerenoveerd. Nu stond de Geul hier bijna droog. Op een privé-bruggetje over de Geul stond nog steeds het standbeeld van een gebogen naakte dame.
Met de Ronde van Zuid-Limburg 2008

kasteel Oost, wapen Bij de Berkelpoort voerde ons pad langs de ruïne van kasteel Valkenburg. Verderop werd koers gezet in de richting van de Wilhelminatoren maar we kwamen er niet langs. Het Biebosch werd bereikt en over een steile route door dit bos werd de Sibbergrubbe bereikt. Aan het eind van de Sibbergrubbe staken we de N595 over. Nu voerder ons pad langs visvijvers. Langs de Geul werden de 3 beeldjes bereikt en van hier liepen we verder langs de Geul naar Schin op Geul.
Na de kerk van Schin op Geul kregen we nog uitzicht op het plaatselijk treinstation. Later liepen we door het Krekelsbosch en Koulen naar Termaar.
In Klimmen was de laatste verzorgingspost. Het was het voorgaande jaar dat wij hier een foto hebben gemaakt van wijlen Hans Hoek. Via een andere route als de heenweg liepen we naar Craubeek. Later liepen we parallel aan een verkeersweg die over de A79 voerde. Dit was het minste van de hele tocht. Door bospassage met visvijvers werd het winkelcentrum in Voerendaal bereikt en doorkruist. Voerendaal werd verlaten bij kasteel Cortenbach en de Cortenbach Hoeve. We staken de A76 over en na kasteel Ter Worm werd spoedig daarop de finish bereikt.
Her waren weer drie hele mooie dagen geworden. We willen de organisatie met alle vrijwilligers dan ook hartelijk dank voor hun grote inzet.

naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg