Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag. Foto's van de WS78 tocht te Bilthoven Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten De Randstad tocht met WS78 vanuit Spijkenisse

Wandelplaatje van de  40 km lange De Randstad tocht met WS78 vanuit Spijkenisse Op zaterdag 20 oktober 2007 organiseerde WS78 een tocht vanuit Spijkenisse. Ikzelf was verhinderd wegens familie omstandigheden. Maar Coos ging wel lopen.
Tijdens de tocht spraken diverse wandelaars Coos aan, waar ik toch was, omdat ze mij niet gezien hadden. Eén van die wandelaars zei toen, dat ik vorige keer dat ik er niet bij was, toch een verslag had gemaakt. Die opmerking inspireerde mij zodanig, dat ik ook nu weer een verslag maakte.
Na de start vanuit het multifunctioneel centrum “De Akkers” verlieten we spoedig de bebouwde kom van Spijkenisse. Aan de rand van de bebouwde kom werden we verrast met een prachtig kunstwerk. Twee walvissen lijken hier onder water te duiken aan het einde van een doodlopende metrobaan. Nog net zagen wij hun brede staartvinnen.
Buiten Spijkenisse liepen in westelijk tot zuid-westelijke richting. Daarbij kwamen we door de Polder Simonshaven. Over de Lage Weg liepen we naar Simonshaven
Vlak voor Simonshaven kwamen we langs het witte kerkje. Voorbij Simonshaven liepen we even door de Polder Oud Stompaard alvorens de Bernisse werd bereikt. Deze rivier volgden we langs de oostoever zuidwaarts. Bij de Polder Nieuw Schuddebeurs liepen we door een bosgebiedje. We hadden altijd gedacht dat er in polders geen bossen waren.
De gemeente en haar recreatiegebied zijn vernoemd naar de rivier de Bernisse, een verzamelstroom voor grotere en kleinere kreken, die het gebied ten zuiden van de Maasmond doorsneed. Enkele kilometers ten westen van Spijkenisse ligt de 7 kilometer lange oude rivierloop van de Bernisse, met meertjes, kommen en plassen. Samen met de oevers van bossen, drassige natuurgebiedjes en weilanden vormt het een recreatiegebied van 300 hectare groot. Vroeger was de rivier de Bernisse een belangrijk onderdeel van de Noord-Zuid scheepvaartroute.
De gemeente Bernisse bestaat sinds 1 januari 1980. De gemeente werd gevormd uit de op hetzelfde moment opgeheven gemeenten Abbenbroek, Oudenhoorn en Zuidland en delen van de gemeenten Geervliet (inclusief Simonshaven) en Heenvliet. De gemeente Bernisse heeft een totale oppervlakte van 6.858 hectare.
Toen we waren uitgekomen op de Schuddebeursedijk volgden we deze maar heel even. We staken de Bernissesluis over. De Bernisse mondt hier uit in het Spui. Opnieuw liepen we langs de Bernisse, nu langs de westkant. Daarbij kwamen we langs de Polders Nieuw Velgersdijk en Velgersdijk. Daarop werd Zuidland bereikt. We liepen hier door het fraaie centrum alvorens deze plaats weer te verlaten en de Bernisse over te steken.
Maar nog voordat we de Bernisse weer overstaken was op 9,6 km de soeppost. Er bleek hier ook een fysiotherapie gevestigd te zijn.
Molen De Arend in Zuidland dateert volgens het opschrift uit 1844. De bakstenen korenmolen is geheel in herstelde staat en is zelfs maalvaardig. De molen werd in 1844 in opdracht van Pieter de Gilde gebouwd als opvolger van een door brand verwoeste houten molen. In 1869 werd de molen verkocht aan Arie van Beek. In 1920 richtte zijn familie de N.V. Van Beek's Handelmaatschappij op met een tweede vestiging in Middelharnis en het hoofdkantoor in de graanpakhuizen in Rotterdam. Na de crisis van de jaren 1930 bleef alleen de molen in Zuidland in bedrijf. In de oorlogsjaren 1940 - 1945 bemaalde mulder Aalbregtse de molen. Zijn opvolgers waren de molenaars Overgaauw en Zevenbergen, die nog dagelijks met paard en wagen het veevoer bij de boeren afleverden. De molen bleef voor het maalbedrijf in bedrijf tot 1954. Hierna stond de molen stil en brak een periode van verval aan. In de jaren '70 kocht de toenmalige gemeente Zuidland de molen en liet deze in de jaren 1972 en 1976-'77 maalvaardig restaureren. Sindsdien draait de molen op vrijwilligersbasis.
Op 6 juli 2006 werd Molen De Arend in Zuidland opnieuw geopend na een restauratie aan onder andere de balkkoppen en de molenromp. Ook de molenzeilen zijn weer als nieuw en de elektrische installatie en de lichten zorgen ervoor dat de molen mooi aanlicht. De wandelroute 'Bernissepad' loopt langs de molen waardoor u als wandelaar optimaal kunt genieten van dit bijzondere monument
Ons pad voerde langs boerderij 't Groene Woud. Later kwamen we door Polder Biert. Langs de Welvliet werd buurtschap Biert bereikt. Over de Kerkweg verlieten we het plaatsje Biert weer. Uitgekomen op de Oud Hoenderhoekse Dijk volgden we deze weg ruim één kilometer waarbij we opnieuw langs de Bernisse liepen.
Nabij Hoenderhoek staken we de Bernisse weer eens over en weldra werd Abbenbroek bereikt.
Hier was de grote rust. Er kon gekozen worden uit twee, naast elkaar gelegenheden, grote rusten. Het waren kantines van de plaatselijke voetbalvereniging en tennisvereniging. De afgelegde afstand bedroeg hier 20 km. Opnieuw werd de Bernisse gevolgd. De volgende etappeplaats was Heenvliet. Buiten Heenvliet werd de Bernisse voor de laatste keer overgestoken
Daarop werd bij een kerk Geervliet bereikt. Verder kwamen we ook nog langs de Bernissermolen en de jeugdgevangenis “de Hartelborg”. Buiten Geervliet volgden we een paar kilometer het Voedingskanaal Brielse Meer. Voorbij de jachthaven werd Spijkenisse weer bereikt. Maar het was nog meer dan 10 km naar de finish omdat de koffiepost ook nog niet bereikt was.
Door parken werd langs de noordkant van Spijkenisse gelopen tot aan de Spijkenisserbrug over de Oude Maas. De parkoersuitzetter is hier lange tijd brugwachter geweest. Nu werd op 32 km de koffiepost bereikt.
Door een klein industriegebiedje werd langs de haven van Spijkenisse gelopen en even verderop ook nog langs een woonwagencentrum. We kwamen weer vlak bij de Oude Maas uit en volgde deze tot vlak voor de Allemanshaven. Hier liepen we nog over grienden.
De Allemansgriend en de Beerenplaatgrienden vormen een uniek stukje Spijkenisse dat nauwelijks bekend is. Het gebied strekt zich langs de Oude Maas uit, vanaf de Maasboulevard tot aan het spaarbekken van het drinkwaterleidingbedrijf De Beerenplaat.
Op 35 km was dan nog de fruitpost. Ditmaal kregen we een banaan. Tenslotte kwamen we nog langs het Grote Wiel alvorens de finish te bereiken na ruim 7 ˝ uur lopen.
Het was een hele mooie zonnige dag geworden met een maximum temperatuur van 12 graden. Alleen bij de start was het fris. In Twente was die voorgaande nacht al lichte vorst gemeten met –2 graden.
Er waren 283 deelnemers. Het IVV-nummer was 16788.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg


Een week later liep ik met Coos de tocht na. Klik boven in dit verslag op de groene pijl naar rechts.

Klik op de plaatsnaam om meer informatie van de gemeente
Bernisse en Spijkenisse te verkrijgen.