Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Voorlopen van de WS78 lustrumtocht.

Sint Andrieskerk te Amerongen Op zaterdag 18 augustus 2007 liepen wij met een aantal bestuursleden de 6e lustrumtocht ter gelegenheid van het 30 jarig bestaan van WS78 de tocht voor. Deze tocht staat gepland voor zaterdag 5 april 2008. Om 8.00 ’s-Ochtends troffen we elkaar bij de start. Hier werden we door de voorzitter eerst voorzien van een bekertje koffie.
Er was één deelnemer uit Heerhugewaard die niet omdat 8 uur in Maarn kon zijn. Dit had voornamelijk te maken met de verslechterde dienstregeling van de NS. Hoewel de NS spreekt over een sterk verbeterde dienstregeling slaat dat volgens ons voornamelijk op het feit dat de overstaptijden sterk verruimd zijn naar 15 tot 30 minuten. En dat heeft natuurlijk gevolgen door de totale reistijd. Een andere wandelaar, die uit Haarlam kwam, had zowel in Amsterdam als in Utrecht een overstaptijd van 20 minuten.
Rond kwart over acht begonnen we aan de wandeling nadat nog een bestuurslid, die ook zou komen, wakker gebeld was en dus niet meer kon komen. Toen werd aan een nieuw bestuurslid gevraagd om een verslag van deze tocht te maken. Daarop werd nog gauw bij een supermarkt een schrijfblokje gekocht.
Toen we in het bos terecht waren gekomen merkten we 300 meter na een sanitaire stop dat we de routebeschrijving daar hadden verloren. Door dit voorval moesten we even teruglopen om de routebeschrijving op te halen. Ondertussen liepen de anderen door. Omdat wij de route hadden uitgezet wisten we natuurlijk wel hoe me moesten lopen.
Een paar km verderop lag een papiertje op het bospad. Met de gedachte dat dit papiertje wel eens van een medewandelaar kon zijn raapten we het papiertje. En ja hoor, het was het kassabonnetje van het schrijfblok dat één van de wandelaars in Maarn had gekocht. Daardoor wisten we dat zij in ieder geval ook nog goed liepen.
Vlak voor een afslag naar een paalcamping was een plaspauze, waardoor wij de groep ook weer inhaalden. Toen we even later langs de paalcamping liepen, bleek dat er verscheidene wandelaars waren, die niet wisten wat onder een paalcamping werd verstaan. Zo was er een wandelaar die, waarschijnlijk voor de grap, suggereerde dat bij een paalcamping alle tenten op palen staan. Wat het wel is staat vermeld in het vorige verslag van 28 juli 2007.
Bij het gebouwtje Veldschuur van Staatsbosbeheer stond aan de voorkant een piknikbank. Want we bevonden ons hier aan de rand van het Leersumse Veld dat in beheer is bij Staatsbosbeheer. Vanwege het broedseizoen op 5 april 2008 mogen we dan niet door het afgerasterde gedeelte van de Leersumse Plassen lopen. Maar wel over het nasstliggende Breeven. Wij hadden wat moeite om het tempo van de bestuursleden bij te houden, maar als zij verkeerd liepen, doordat ze niet goed op de routebeschrijving letten of als de omschrijving onduidelijk was, konden we hen weer inhalen. Aan de rand van het Breeven stond de wandelaar uit Heerhugewaard op ons te wachten. Zij was met de trein naar Driebergen gereden en vandaar verder met bus 50 naar Leersum gereden. Vervolgens nog 2 km gelopen alvorens op de route uit te komen. Fantastisch dat zij dat zo, met de routebeschrijving en internet voor elkaar heeft gekregen om zo op het parkoers uit te komen.
Vlak voor de geplande soeppost, op een boerderij, kwamen we over het terrein van een SVR-camping met een toilet. En daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. Na nog een rust vervolgden we ons pad. Tot aan de grote rust was er verder niets bijzonders voorgevallen. Behalve dan dat we bij een piknikbank nog een rust hadden.
Op de geplande grote rust bekeek de voorzitter deze lokatie en vond deze aan de kleine kant. Oorspronkelijk was deze gepland in De Waayer, het voormalige dorpshuis van Amerongen. Maar omdat dit tegen de vlakte gaat, moest naar iets anders worden uitgekeken. Er zijn echter nog meer mogelijkheden en dat wordt nog verder bestudeerd.
kasteel Zuylestein te Leersum Na de rust werd de Amerongse Bovenpolder bereikt. Hiernaar is deze tocht ook genoemd. Hoewel deze tocht een bossentocht genoemd mag worden, gaat 2½ km door de Amerongse Bovenpolder. Halverwege het parkoers door de Amerongse Bovenpolder werd dwars door ons, inmiddels uitgerekt groepje, koeien van het ene weiland naar een ander weiland geloodsd. Daarbij werd uit een rijdende bestelauto voedselkorrels uit een emmer gegooid om zo de koeien mee te lokken. We hebben nu ook een beter idee gekregen wat een lopend buffet is. Verder was er nog een mank lopende koe. En twee wandelaars uit onze groep deden hun best om deze koe ook naar het ander weiland te loodsen, hetgeen uiteindelijk ook gelukt is.
Verderop in de route kwamen we in Leersum uit. Toen we hier de provinciale weg bereikten, zag het er hier vreemd uit. Talrijke auto’s waren langs de kant van de weg geparkeerd of in de berm. De doorgaande weg was ook afgesloten. Dit had alles te maken met het bloemencorso, dat ook deze dag plaatsvond.
Net voorbij landgoed Broekhuizen werd de geplande koffiepost bereikt. Hier stond de vrouw van de beoogde nieuwe voorzitter klaar met koffie en thee. Zoals bekend mag worden verondersteld had de huidige voorzitter twee jaar geleden al aangegeven dat hij hiermee wilde stoppen, maar dat dit jaar definitief werd gestopt. Dankzij een enquette tijdens de vorige tocht die we voor WS78 hadden uitgezet, vanuit Driebergen, heeft deze man zich kandidaat gesteld.
Het laatste pad voor de koffiepost was nu trouwens dichtgegroeid met onkruid, dat wel meer dan twee meter hoog was. Wandelaars met lange broeken werden verzocht om het doorgaande pad te banen.
Het laatste vermeldenswaardige van deze tocht was de beklimming van de Doornse Berg. Op deze 59 meter hoge berg staat sinds 2006 een 29 meter hoge uitkijktoren. Twee wandelaars uit onze groep beklommen deze toren. Eerder op de dag was hier nog een groep wandelaars van de Wandelpool langs geweest. Zij hadden deze uitkijktoren beklommen. De organisator van deze tocht heeft prachtige foto’s van het uitzichtspunt gemaakt en een bezoekje aan zijn website www.wandelen.franshobby.nl is zeker de moeite waard.
Dit keer bevat dit verslag geen opsomming van de diverse plaatsen waar we met de route doorheen kwamen. Drie weken tevoren, op 28 juli 2007 hadden we deze tocht alleen voorgelopen en daarbij hadden we, waar nodig, uitvoerig de tekst van achtergrondinformatie voorzien.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg