Foto's van het Schilderspad Terug naar de homepage van Henri Floor Schilderspad 2006
Schilderspad 2006
Op dinsdag 12 december 2006 organiseerde wsv Mol de Schilderspad tocht over de afstanden van 6, 10 en 16 km. Wij kozen het 16 km parkoers. De start was vanuit een zaal in Achterbos, gemeente Mol.
Achterbos is één van de twaalf gehuchten van Mol (België). Op 31 december 2005 telde Achterbos 3805 inwoners, het op één na hoogste cijfer in de gemeente (Mol-Centrum telt 6551 inwoners). Het gehucht bevindt zich in een bosrijk gebied dat, net als zijn bewoners, vaak vereeuwigd werd in de etsen en schilderijen van Jakob Smits (1855-1928) en diens leerling Dirk Baksteen (1886-1971). Beide kunstenaars zijn begraven op het kerkhof van Mol-Achterbos. In de bossen van Achterbos bevinden zich de '15 kapelletjes', een uitbeelding van de vijftien staties van de kruisweg van Jezus.
Jakob Smits (Rotterdam, 9 juli 1855 - Achterbos (Mol), 15 februari 1928) was een Nederlands-Vlaams kunstschilder. Hij werd geboren als zoon van een ondernemer-decorateur. Jakob studeerde in Rotterdam aan de academie en hielp zijn vader in het decoratiebedrijf. Van 1873 tot 1876 volgt Jakob academische studies in Brussel, en nadien studeert hij ook nog in München (1878-1880), Wenen (1880) en Rome (1880). Jakob Smits, in 1902 Belg geworden, was Ridder in de Leopoldsorde (1903), Officier in de Kroonorde (1919) en Commandeur in de Kroonorde (1927).
Wij hadden een midweek geboekt bij een bungalowcentrum nabij Valkenswaard. Op Wandelmee hadden we gezien dat er een tocht in België was, dat op niet al te grote afstand van ons vakantiepark lag. Met de auto reden we over de N74 richting Hasselt. Op de kaart hadden gezien dat we nabij Lommel de N71 moesten volgen naar Mol. Maar we kwamen op de tegenovergestelde richting uit. Nadat we weer goed zaten en inmiddels voorbij Lommel over de N71 in de richting van Mol reden, zag Coos opeens een bord "Wandeltocht" rechtsaf staan. Schilderspad 2006 Tot in Mol volgden we de pijlen totdat deze ophielden. Na een keer vragen kwamen we alsnog in Achterbos uit bij de start. Het laatste stuk naar de start viel ook niet mee vanwege opgebroken wegen.
Mol is een plaats en gemeente in de provincie Antwerpen. De gemeente telt ruim 32.500 inwoners.
Mol bestaat uit 12 gehuchten: Achterbos, Centrum, Donk, Ezaart, Ginderbuiten, Gompel, Heidehuizen, Millegem, Rauw, Sluis, Wezel en Postel. Hier vestigde zich de eerste nucleaire installatie in België. Aanvankelijk bedoeld als proefreactor, later uitgebreid tot Studiecentrum voor kernenergie. Binnen de gemeente ligt de Abdij Postel. Ontginning van Kempisch wit zand deed waterputten ontstaan, die thans één van de attracties vormen van het provinciale recreatiedomein Zilvermeer. Een van de grotere werkgevers van Mol is de Mora fabriek waar circa 200 personen werkzaam zijn.
Studiecentrum voor kernenergie (SCK) is de naam van de campus in Mol waar zich de eerste in België gebouwde kernreactor bevindt. Deze kernreactor, die de naam BR1 kreeg, werd gebouwd als een proefreactor, dit wil zeggen met oog op het uitvoeren van wetenschappelijke experimenten, niet voor de commerciële uitbating van het opwekken van energie. Behalve de reactor en de bijhorende technische gebouwen, bestaat het SCK ook uit labo's, leslokalen, administratieve gebouwen en een woonwijk, inclusief sport- en recreatieinfrastructuur, die gebouwd werd om het personeel van het centrum te huisvesten. In 1952 werden Jacques Wybouw en Jacques Thiran als architecten aangesteld voor de bouw van de campus. De laatste van deze twee was evenwel slechts vier jaar bij dit project betrokken.
Schilderspad 2006 Na de inschrijving konden we al meteen onze wandelboekjes laten afstempelen inclusief onze IVV-kaart. Rond 10 uur verlieten we de start. Op de eerste hoek zagen we een kruisje in de muur ingemetseld. We dachten meteen dat dit de eerste van de 15 kapelletjes was die ons beloofd waren in de voor-informatie. We maakten er een foto van. Het Mariabeeldje was niet goed zichtbaar vanwege condens op de ruit. Op het kruisje stond de tekst: "ik kom het lijden verlichten".
100 meter verder kwamen we langs de grote kerk van Achterbos. Opnieuw kwamen we langs een kruisje. Ditmaal was het wit geverfd en met de felle zonneschijn viel het zeer goed op. Bij de ingang van een groot wit huis stonden, enigszins verwaarloosd, twee torentjes naast de ingang van de entree van de tuin.
We verlieten de bebouwing en volgden trajekten door bosgebied. Na het plaatsje Egelsvennen werd de Heilig Kruisbergen bereikt. Hier stonden maar liefst 15 kapelletjes in een rij naast elkaar. Dit waren dus die 15 kapelletjes waarover sprake was in de voor-informatie.
De 15 Kapellekens (bron: www.gemeentemol.be)
De kapelletjes werden in 1815 opgericht als bedevaartsoord door pater Helsen uit Geel, dienstdoend geestelijke in Achterbos. Ieder kapelletje bevat een afbeelding van de kruisweg. De grootste kapel –de kapel van de Heilige Kruysberg- stond er al in de 18e eeuw. De kapel was de ideale rustplaats voor reizigers.
We kregen een splitsing. Hier sloeg de 6 km af.
Langs het 6 km parcours bevindt zich de begraafplaats waar men vooraan de grafstenen van Jakob Smits en Dirk Baksteen kan terugvinden.
Schilderspad 2006 We zetten nu koers naar Hofstede. Met een scherpe bocht sloegen we af en liepen nu langs de noordkant van het plaatsje Millegem.
Millegem is een gehucht van Mol.
Millegem vroeger:
Nieuwe kerkDe naam Millegem is afgeleid van 'mille' wat lichte aarde, fijn stof, zand betekent. Millegem werd voor het eerst vermeld in de 8e eeuw, toen de H. Odrada naar Millegem op bedevaart kwam naar het kapelleke van de moeder Gods. Tijdens de 12e eeuw woedde er een hevige strijd tussen de Berthouts, Heren van Geel, en de Molse voogd om hun gebied uit te breiden. De Mollenaars hebben hier klaarblijkelijk het onderspit gedolven met als gevolg dat Millegem een Geelse uitbreidingsenclave werd binnen Mol. Millegem werd in de Middeleeuwen een parochiegehucht van de Vrijheid en de Heerlijkheid Geel en verkreeg daarna een semi-onafhankelijke positie. Sedert 1818 is Millegem een gehucht van Mol. Het landelijke kerkje uit 1858 werd in de jaren zestig afgebroken en vervangen door een nieuwe kerk.
Millegem nu:
Eén van de grootste wijken van Millegem is de Europese wijk, waar van oorsprong vooral veel villa's opgetrokken werden voor de ambtenaren van de nabijgelegen vestigingen van Euratom, Eurochemic en het Studiecentrum voor kernenergie (SCK). Sinds 1960 bevindt zich in Millegem ook de Europese School (Mol). In 2006 is Millegem "cultureel ambassadeur" van de gemeente Mol.
Schilderspad 2006 Talrijke paden waren flink modderig of er lagen grote plassen op de paden.
Vervolgens zetten we koers naar Feynend. We kwamen langs een Heidelandschap dat in beheer was door Natuurvereniging "De Gagel". Hier was de twee splitsing met de 10 km. Wij volgden het 16 km parkoers. De splitsing zorgde er nu met name voor dat de 16 km lopers met een grotere lus naar de grote rust liepen. De afgelegde afstand bedroeg 9 ½ km. De rustlokatie was een rechthoekige gebouw waarvan de zijwanden in de lengte uit glazen ramen bestonden. De zon scheen fel naar binnen.
Het pad voerde nu naar het noordelijkste deel van de wandelroute, namelijk Achterbosheide. We zagen op ongeveer 100 meter afstand wandelaars in tegengestelde richting lopen en we vroegen ons af of dit wandelaars waren van een andere tocht of wandelaars van het 6 km parkoers. Later bleek dat wij ook dat trajekt liepen. In Achterbosheide liepen we vlak langs het Studiecentrum voor Kernenergie.
In een buitenwijk van Achterbos voegde het 10 km parkoers zich er weer bij. Bij de finish meldde we ons nog af, maar het afmelden bleek niet nodig te zijn. Toen we weg reden kwamen er nog steeds wandelaars aan die wilden starten.
Het was een hele aardige en afwisselende tocht geworden. We hadden de 16 km in 3 ½ uur afgelegd. We hadden echter wel het mooiste weer van de wereld. Het was zo´n 10 graden en de zon scheen doorlopend uit een strak blauwe lucht. Er waren 696 deelnemers. Het IVV-stempelnummer was 7461.

naar de top van deze pagina

Henri Floor