eerste dag Barchemse vierdaagse terug naar het overzicht van de Barchemse vierdaagse Barchemse vierdaagse 2006 Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor 1e Barchemse vierdaagse, 2e wandeldag, vrijdag 30 juni 2006, Bronckhorst-route
Met de 1e Barchemse vierdaagse 2006
De gemeente Bronckhorst is in 2005 ontstaan door een gemeentelijke herindeling: de gemeenten Hengelo, Hummelo en Keppel, Steenderen, Vorden en Zelhem fuseerden tot één gemeente met 37.714 inwoners (per 1 januari 2006, bron: CBS). De gemeente is vernoemd naar Bronkhorst, de kleinste stad van Nederland, dat in deze gemeente gelegen is. Echter heeft de gemeente een "C" aan de naam toegevoegd. De naam van het kleinste stadje van Nederland is historisch correct gespeld zonder deze extra letter. De gemeente Bronckhorst bestaat ui de kernen: Achter-Drempt, Baak, Bekveld, Bronkhorst, Delden, Dunsborg, Eldrik, Gooi, Halle, Hengelo (gemeentehuis), Hoog-Keppel, Hummelo, Keijenborg, Kranenburg, Laag-Keppel, Linde, Medler, Mossel, Noordink, Olburgen, Rha, Steenderen, Toldijk, Veldwijk, Velswijk, Vierakker, Voor-Drempt, Varssel, Veldhoek, Vorden, Wichmond, Wildenborch, Zelhem.

Met de 1e Barchemse vierdaagse 2006 We waren deze tweede dag ietsjes later gestart, namelijk om tien minuten over zeven. Daar hadden we beslist geen spijt van, want het was heerlijk rustig op de parkoersen. We verlieten Barchem nu in noordelijke richting en kwamen als eerste langs het auto parkeerterrein van de vierdaagse. Vervolgens liepen we langs de Barchemse Enk. We staken de Barchemse Veengoot over en bereikten spoedig daarop rustpunt Ruigenrhode. Deze was gelegen op een bungalowterrein, maar was voor ons nog te vroeg in het parkoers. Het zou deze dag weer warm worden met 26 graden en dan wilden we in het aangenaamste deel van de tocht al een zo groot mogelijk deel hebben afgelegd.
De routenaam voor deze dag was de Bronkckhorst-route. We kenden de plaats Bronkhorst wel. Dit plaatsje ligt aan de IJssel. We vonden het echter wel heel erg ver weg dat we met deze 4-daagse in Bronkhorst zouden komen. Maar we kwamen ook niet in het plaatje Bronkhorst. Maar wel in de gemeente Bronckhorst. Want je hebt namelijk Bronkhorst zonder c (de plaats) en Bronckhorst met een c (de gemeentenaam).
Met de 1e Barchemse vierdaagse 2006 We passeerden een bordje van de gemeentegrens van Bronckhorst. We dwaalden nu een tijdlang door bosgebied Het Groote Veld. Verschillende keren zagen we bordjes van de wandelroute Veldwijk. Ook wit rood gekleurde markeringen van een LAW en fietsbordjes van de Graafschapsroute en de kinderfietsroute "in de sporen van Berend" zagen we.
Vlak voor rustpost De Goldberg kwamen we nog op korte afstand van kasteel Het Enzerinck. Spoedig daarop werd Vorden bereikt. In het centrum was tegenover de kerk rustpunt Herberg Vorden. Wij liepen een paar meter verder naar een supermarkt en kochten hier onze gekoelde drankjes. Langs hotel Bakker werd Vorden weer verlaten. We volgden hier enige km´s de N319 en kregen, weliswaar tegen de zon in, een fraai uitzicht op het gemeentehuis met kasteel Vorden.
Nu kwamen we bij wellicht het hoogtepunt van de dag, namelijk kasteel De Wildenborch met park. Langs de toegangsweg stonden metershoge berenklauwen.

Met de 1e Barchemse vierdaagse 2006 De Wildenborg is een voormalige havezate, voor het eerst in 1372 genoemd. Na verwoesting in 1490 werd het herbouwd tussen 1523 en 1533. In de 17e eeuw werd het grotendeels gesloopt. De overblijvende poorttoren werd onderdeel van een in 1782 gebouwd nieuw landhuis. De zoon van de opdrachtgevers was de dichter Anthony Staring, die er van 1791 tot 1840 woonde. De verbouwing van 1847 werd in 1931 ongedaan gemaakt.
Bij de Wildenborgerhof was weer een rustpunt. Over de zelfde weg waarover we Barchem hadden verlaten kwamen we Barchem weer ingelopen.
Wegens een aantal factoren besloten we deze vierdaagse na de tweede wandeldag te beëindigen.

naar de top van deze pagina

Henri Floor