eerste dag van de Apeldoornse Vierdaagse derde dag van de Apeldoornse Vierdaagse Terug naar het overzicht van de Apeldoornse Vierdaagse Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Apeldoornse Vierdaagse, tweede wandeldag, woensdag 13 juli 2005

medaille 30 km We startten deze tweede dag iets later, namelijk om 6.35 uur, omdat we niet zo graag in een rij staan en dan is het ook meteen een stuk rustiger op het parkoers. We kregen bij de start een appel uitgedeeld. Het parkoers was deze tweede dag totaal anders dan voorgaande jaren. Nu gingen we in westelijke richting en kwamen naast het grondgebied van de gemeente Apeldoorn, ook over het grondgebied van de gemeente Nunspeet.
Maar we liepen eerst door het Orderbos. We kregen een krentenbol uitgereikt door bakker Reijrink die beschikbaar was gesteld door de gemeente Apeldoorn. Daarna kwamen we door bosgebied Berg en Bos. De eerste verzorgingspost lag op 6,7 km.
Verderop staken we een weg over bij een gebouwtje met de naam Echoput. Deze was afgebrand en nu lag er een bouwput voor nieuwbouw.
Op één van de mooiste plekken van de Veluwe wordt gebouwd aan de nieuwe Echoput. Zodat u met nog meer allure in de gastronomische watten wordt gelegd. En dat niet alleen: wat de Echoput betreft blijft u nog wat langer genieten van de prachtige Kroondomeinen. Hotel de Echoput krijgt 43 luxe en ruime kamers. Naar verwachting is de nieuwe Echoput in het voorjaar van 2006 weer geopend.
We volgden een grintweg over een heideveld. Volgens de parkoersbeschrijving kwamen we langs een punt met de naam Kroezeeik. Dit vonden we een vreemde naam. Daarop besloten we eens goed op te letten wat dit kon zijn. Het bleek te gaan om een oude eikenboom. Voor de eik stond op een stenen paaltje de naam “Kroeze eik” vermeld (een mythologische boom). NWB (Nederlandse Wandelsport Bond)- Internationale Vierdaagse Wandeltochten Dit is het gemeentewapen van Apeldoorn. Dit plaatje is een bewerking van het origineel. Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag
Volgens de parkoersbeschrijving werd op 16,6 km de kantine van V.V. Prins Bernhard bereikt. Vele wandelaars geloofden deze tussenafstand niet. Later bleek dat we hier 3 km bij op moesten tellen.
Op 22,9 km werd de kantine van ESV (Elspeetse Sport Vereniging) op sportpark Op de Heide bereikt. Daarna volgde een traject door het gemeente bos Nunspeet. Op 27,5 km was opnieuw een rustpost in de kantine ESV op sportpark Op de Heide te Elspeet. Daarna was op 36,9 km nog de verzorgingswagen aan de Kampsteeg. De totale afstand bedroeg officieel 43,6 km en onofficieel 45,5 km. Het IVV-nummer was 10902.
Het was deze dag de zwaarste dag. Naast een maximum temperatuur van 28 graden, liepen we grote stukken over de heide zonder de bescherming van de schaduw van bomen. Bovendien was de dagafstand 5 km langer dan waarop gerekend was. Coos kwam dan ook pas om 16.00 uur, terwijl ik een half uur later arriveerde.
We moesten hier nog denken aan de strofen uit het 2e couplet van het NWB 4-daagselied:
"Al brandt de felste zomerzon,
al valt de afstand lang,
wij kennen enkel wandelvreugd
en luidt klinkt ons gezang"
Dit gezang hebben we echter niet gehoord.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg