Terug naar de homepage van Henri Floor Oefentocht oriënteren met GPS-ontvanger

wapen van Leersum Op zondag 9 november 2003 organiseerde de NKBV, regio Midden-Nederland, een GPS wandeltocht. De verzamelplaats was de schuur van Staatsbosbeheer op het Leersumse Veld. De eerste deelnemers arriveerden rond half tien. Even na het afgesproken tijdstip van 10 uur kwam de tochtleider eraan. Hij had een 5-tal GPS-apparaten bij zich, waarvan er 4 gehuurd waren. Omdat de tochtleider de borg voor de 4 gehuurde GPS-apparaten uit eigen zak had voorgeschoten wilden hij natuurlijk van alle deelnemers meer weten dan alleen hun naam. Na deze administratie en na de uitlegging van de werking van een GPS-apparaat gingen wij in groepjes op pad. Ik zat in een groepje van 2 man en beiden hadden we noch niet eerder met zo'n apparaat gewerkt.
Het eerste uur van de tocht schoten we niet bepaald op. De wijzer op het GPS-apparaat wees steeds een andere kant op als waarheen we dachten te moeten lopen. Op een gegeven moment sprong het waypoint (markeringspunt) over naar een volgend waypoint zonder het eerste waypoint te hebben gezien. Nog steeds bleef op het GPS-apparaat de wijzer alle mogelijke richtingen opwijzen. Ik was in het gebied goed bekend. We besloten naar een bankje te lopen, daar wat te eten en drinken om vervolgens de tochtleider op te bellen. Het eindresultaat van dit telefoongesprek was, dat we naar de vogelhut in het Leersumse Veld zouden lopen en dan zou ons GPS apparaat overspringen naar een volgend waypoint.
Aangekomen bij de vogelhut bleek het GPS-apparaat inderdaad de volgende waypoint aan te geven. Dat gaf ons weer veel moed en kregen er meer plezier in. Wel was het een geaccidenteerd parkoers met enige mulle ruiterpaden en zandvlaktes. Het was deze dag prachtig, zonnig wandelweer. Rond tien uur was het weliswaar slechts 5 graden maar de temperatuur steeg naar tien graden. Ons groepje van 2 man, waaronder een dame, bereikten als laatste het eindpunt. De meeste waren toen al vertrokken. Maar wij hebben genoten van een prachtige dag, het zonnige en droge weer, maar bovenal zijn we enthousiaster voor een GPS-apparaat geworden.
naar de top 
van deze pagina

Henri Floor