Naar het overzicht van het Pieterpad Volgend verslag van het Pieterpad Naar het overzicht van het Pieterpad Terug naar het overzicht van de LAW's, streek- en NWBpaden op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Het Pieterpad
datum woensdag 3 september 2003
traject Vierlingsbeek - Holthees - Smakt - Geysteren - Wanssum - Meerlo- Swolgen
afstand 18 km, totaal afgelegde afstand 355½ km, gemiddeld 30 km.
weer half bewolkt, temperatuur 19°
overnachting- adres + prijs P.A. Linsen, Maasweg 44, 6591 BM Gennep,
( 0485-517037, 2 x € 20 (inclusief lunchpakket)
Vierlingsbeek
Deze dag zaten bij het ontbijt nog 2 dames die het Pieterpad liepen. We reden met de auto naar station Vierlingsbeek. We deden daar de korte broek aan. Er was 21 graden voorspeld, geen regen en flink wat zon. We moesten ongeveer 15 minuten lopen vanaf NS-station Vierlingsbeek alvorens we weer op de route uitkwamen. Dat was ter hoogte van hofstede Makken. Vroeger stond hier een kasteel. We liepen hier over particulier terrein, maar overpad werd gedoogd.
We liepen deze dagetappe wat meer over verharde wegen. In Holthees liepen we langs een grote witte kapel, de Mariakapel (foto 53). Er was zelfs een homepage van deze kapel op internet(http://www.mariakapel.nl/). We staken hier nog een kaarsje aan.
Vierlingsbeek
De kapel van Holthees heeft een lang en bewogen verleden achter zich. In 1464 wordt deze al beschreven als "capella ten Hout, parochie de Vierlinxbeke". In 1520 heet de kapel "capella in hole heze". De devotie van Onze Lieve Vrouw van de Zeven Smarten vindt eveneens reeds zijn oorsprong in de 15e eeuw. Als een jeugdig persoon het Sacrament der Stervenden had ontvangen, trokken de familieleden en buurtbewoners naar de kapel van Holthees. Bij genezing schonk men als teken van dankbaarheid een zilveren schildje of een sierraad.
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1569-1648) mochten er in de kapel geen diensten worden gehouden. De kapel werd toen door Kasteel Macken als tiendschuur gebruikt. Later is de kapel door de katholieken genaast en in 1848 weer voor de godsdienst opengesteldOp 30 september 1944 werd tijdens een bombardement aan de kapel zware schade toegebracht. Eerst op Onze Lieve Vrouwe Lichtmis (2 februari) 1951 werd de kapel weer in gebruik genomen. In 1970 is de kapel op de Rijksmonumentenlijst geplaatst. Tot midden 1995 zijn er in de kapel nog zondagse kerkdiensten gehouden.
Mariakapel te Holthees Nadat het Bisdom 's-Hertogenbosch had besloten de kapel aan de eredienst te onttrekken, heeft het Kerkbestuur in 1999 de kapel overgedragen aan de Stichting Mariakapel Holthees en deze is gestart met een grondige restauratie, die mogelijk werd gemaakt door subsidies van Rijksmonumentenzorg en de gemeentelijke overheid.
Op 20 en 21 mei 2000 is de kapel weer feestelijk geopend; de devotiekapel werd ingezegend door Mgr. A. Hurkmans, bisschop van 's-Hertogenbosch.
De geschiedenis van de kapel is nauw verbonden met het ruim 660 jaar oude Onze Lieve Vrouwe Gilde van Holthees. Vele koningsschilden van de Gildeleden zijn aan deze kapel geschonken. Ook heden vindt de viering van de traditionele Gildemissen van het O.L.V.Gilde op Maria Lichtmis en 2e Pinksterdag nog in deze kapel plaats.
Verderop kwamen we langs een oude kapel, de St.Jozefkapel uit 1699. Daarbij stond ook een nieuwe kerk, waar we wel naar binnen konden kijken, de kerkzaal in. In het naastgelegen café restaurant Pelgrimshuis kon nog geen koffie worden gedronken. We waren hiervoor gewoon te vroeg. Even voorbij buurtschap Smakt verlieten we de verharde weg en volgden een zandpaadje langs de spoorlijn Venlo-Nijmegen. Nu volgde een mooi traject door de bossen van landgoed Geysteren. Dit is één van de weinige bossen in Nederland die nog in particulier bezit is. Het Pieterpad loopt niet door het centrum van Geysteren, maar blijft mooi door de bossen of langs de bosrand lopen. We bereikten uiteindelijk Wanssum. Hier was de parkoersbeschrijving even onduidelijk. "We moesten rechtdoor gaan tot voor de kerk. Hier even naar links gaan en dan weer rechtsaf". We liepen daarop voor de kerk naar links. Het bleek echter dat dit de achterkant van de kerk was en we moesten bij de voorkant van de kerk linksaf.
Buiten Wanssum volgde een vrij rechte zandweg. Voor de St. Goarkapel sloegen we af, waardoor we deze niet bezochten. Daarna volgden we een leuk smal pad langs een naamloos beekje. Dit is het wapen van Meerlo-Wansum. Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Voor Meerlo kwamen we langs een kasteeltje (
foto 54). In de tuin van het eerstvolgende huis stond een paal met daarop de afbeelding van de houten schoenen, die als een soort handwijzer stonden, waarop de afstanden vermeld stonden van de St. Pietersberg en Pieterburen (foto 55).
In Meerlo dronken we nog koffie in café Oud Meerlo. Hier stond nog een ouderwetse jukebox, die het ook nog deed. Wel konden alleen maar oude nummers worden gedraaid waar onder Ramona van de Blue Diamonds uit Driebergen.
Toen we het café verlieten was het 13.50 uur. We hadden nog 4 km te gaan. Daarop versnelden we onze pas om de bus van 14.49 uur uit Swolgen te halen. Opnieuw volgden we verharde wegen. Dat kwam nu goed uit want daardoor haalden we de bus nu ruimschoots. Dit ondanks het feit, dat we wat verder moesten lopen, vanwege een omleiding door Swolgen van auto's.
Nadat we in de bus waren gestapt troffen we in Meerlo 4 wandelaars, die we al een keer gepasseerd en gesproken hadden en ook in Vierlingsbeek gestart waren. Zij hadden hun auto bij het station van Vierlingsbeek staan, maar waren vandaar met een buurtbus naar het centrum van Swolgen gereden. Dat was ongeveer 2 km. Wij reden met de bus van Swolgen naar Venray NS en vandaar verder met de trein naar Vierlingsbeek. Rond 16.15 uur kwamen we weer op ons overnachtingadres te Gennep aan.
naar de top van deze pagina
Henri Floor & Coos Verburg