derde dag Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2003 terug naar het overzicht van de Drents Friese Wold Wandelvierdaagse Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2003
Kaartje, dat zat aan de roos die elke wandelaar kreeg na afloop van de Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2003 Van 22 t/m 25 mei 2003 werd de Drents Friese Wold Wandelvierdaagse georganiseerd vanuit Diever in de gemeente Westerveld. De start was vanuit het Dingspilhuus.
4e wandeldag, zondag 25 mei 2003
Het had 's nachts weer eens flink geregend. Toen de wekker om 5.00 uur afliep regende het nog. Ook toen wij om 6.45 uur het startbureau bereikten regende het nog. Maar om 7.00 uur was het droog. En dat bleef het de rest van de wandeldag ook. Vlak voordat het welkomsttoespraakje van de dag werd gehouden riep iemand of er niet over het weer zou worden gepraat.
We verlieten de start en Diever langs de VVV. Op de parkeerplaats tegenover de VVV stond welgeteld één auto. En dat was een buitenlandse camper, vermoedelijk van één van de wandelaars. We dwaalden door het bosgebied Berkenheuvel. We begonnen al aardig te wennen aan de gebrekkige parkoersbeschrijving, maar het was ook al de vierde en laatste wandeldag. De eerste rustpost was in buurthuis "Oens Huus" te Wapse op 6,5 km. Nadat we op de vorige dagen op de eerste rustpost een vrucht hadden gehad, kregen we nu een rol pepermunt.
Verzorgingspost in Oens Huus te Wapse tijdens de Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2003 We vervolgden ons pad door het Wapserveld en het Zuiderveld. Door de vele regen van de voorgaande dagen waren de zandwegen en -paden verzadigd met water. Talrijke plassen bevonden zich dan ook op de paden. Mede dankzij de wandelaars voor ons waren veel paden in echte blubberpaden veranderd. Er lag nu soms zoveel water op de paden, dat je niet meer zocht hoe je er het beste omheen kon lopen, maar waar je het minst diepe in wegzakte.
Op 14,7 km was de tweede rustpost in de mobiele tent van de organisatie. We hadden al zo'n grote trek, dat we besloten aan onze lunch te beginnen. Het was weliswaar pas half tien, maar we hadden ook al om half zes ontbeten. Na een rust van 20 minuten vervolgden we ons pad.
We dwaalden nu verder rondom de plaats Vledder en op 20,5 km hadden we een rust in café restaurant 't Koloniehof te Frederiksoord. Hier was een doolhof.
Deze doolhof uit 1992 is gelegen op een expositieterrein waar men "zich een beeld [kan] vormen van het leven wonen en werken zoals zich dat, in de [19e] eeuw, in de koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid afspeelde." De doolhof is in 1997 opengesteld. Het planvorm bestaat uit een zeshoek. Er is een ingang, tevens uitgang. De hagen zijn van [haagbeuk] fagus sylvatica. De zeshoekige vorm herhaalt zich in het padenpatroon; de hoeken die de - brede - paden maken zijn 60º en 120º. In het midden bevindt zich een houten uitzichtconstructie van twee verdiepingen. Van hieruit hadden we een uitzicht over de omgeving.
We dwaalden om en door het Sterrebos alvorens Frederiksoord te verlaten. We zetten weer koers naar Vledder en hadden op 25,6 km opnieuw een rust in de mobiele tent van de organisatie.
Nu volgde een heel mooi stuk over zandwegen, zandpaden en graspaden door open weilandengebied langs de Vledder A, de Steenwijker Aa en de Wasperveense A. De laatste kilometers van de tocht liepen we langs de verkeersweg van Vledder naar Diever. Deze was nu niet zo druk omdat het traject van Vledder naar Wapse was afgesloten.
Al met al was het toch een geslaagde vierdaagse geworden. De parkoersen waren merkbaar uitgezet door een ervaren parkoersbouwer. Daardoor hebben we hiervan flink genoten. Bovendien was de bepijling, met uitzondering van splitsingen van de verschillende afstanden, goed. Verder valt de rust, ook van de organisatieleden, op. Een week later liepen we de Drentse Wandelvierdaagse vanuit Odoorn. Nu kunnen we al zeggen dat als we volgende jaar een keuze moeten maken, dat we dan deze vierdaagse vanuit Diever zullen lopen. Het IVV-nummer was 16736.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg