Volgend verslag van het Pelgrimspad (I) terug naar het overzicht van het Pelgrimspad (I) Terug naar het overzicht van de LAW's, streek- en NWBpaden op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Het Pelgrimspad (I)

datum maandag 16 september 2002
traject Amsterdam - Aarlanderveen
afstand 43½ km
Amsterdam-Den Bosch Op maandag 16 september 2002 reden we met de trein naar Amsterdam CS. Hier was de start van het Pelgrimspad. Rond 7.40 uur verlieten we het station en liepen over het Damrak en het Rokin naar het Amsterdams Weeshuis. De eerste foto is gemaakt op de Dam bij Madam Tussaud. Aangezien het Amsterdams Weeshuis pas om elf uur opengaat, liepen we over de Kalverstraat verder. Daarop bereikten we het Begijnhof. Dit hofje konden we niet op de officiële manier verlaten, omdat een deur op slot was. Toen we via een kleine omweg aan de andere kant van die gesloten deur aankwamen, kwam net een man aangelopen en opende deze deur. Verder liepen we langs het Lieverdje op het Spui. We staken de Singel en de Herengracht over en volgden daarop even de Keizersgracht. Over de Leidsegracht werd koersgezet naar het Leidseplein. Hier zagen we het eerste bos, namelijk het Leidse bosje. Even verderop werd het Vondelpark bereikt. Dit park doorkruisten we in de lengte in zijn geheel. Daarna volgden we de Sloterkade. Aan het einde hiervan volgden we een smal pad langs het water de Schinkel. Daarna volgden we een halve km een tegelpad langs woonboten. Dit pad was omzoomd met berken en zag er erg on-Amsterdams uit. Na een sluisje liepen we onder de A10-snelweg door en onder de Schipholspoorlijn.
Vlak langs de A10 zagen we een groot futuristisch gebouw staan. Het bleek het nieuwe hoofdkantoor van de ING-bank te zijn. Dit gebouw werd uitgerekend deze dag officieel geopend door prins Willem Alexander. Het gebouw heeft al diverse bijnamen, zoals klapschaats, ruimteschip, glasbak of kruimeldief.
Spoedig daarop bereikten we het Amsterdamse Bos. Eerst kwamen we langs de Bosbaan. Daarna dwaalden we over bospaden en langs sportvelden en sloten en vijvers. We zagen nog twee eekhoorntjes ons pad kruisen. We bestegen zowaar nog een heuvel. Deze ligt op ongeveer 4 meter boven N.A.P., terwijl de gemiddelde hoogte van het Amsterdamse bos op 4,5 meter onder N.A.P. ligt. We kwamen nog door een gebied waar Schotse Hooglanders grazen, maar we zagen er geen één. Daarna liepen we onder de A9-snelweg door. In Amstelveen, in de buurt van Bovenkerk, wandelden we fraai door natuurgebied De Poel. Hier volgden we het bruggenpad. We staken hier wel 15 bruggetjes over. Toen we het Amsterdamse Bos uitliepen bereikten we de Mr. Jac. Takkade. Deze volgden we een tijd en kwamen daarbij langs een aantal maneges. Langs de Haarlemmermeerpolder werd buurtschap Oosteinde, vallend onder Aalsmeer bereikt. Na een km verlieten we de hoofdweg door dit buurtschap en volgden een halverharde weg parallel aan de doorgaande weg in het buurtschap. Op een plekje, waar een paar geiten graasden, lasten we een rustpost in. We kwamen nog langs de Schenkelmolen.
Aalsmeer is een landelijke, waterrijke en kassenrijke gemeente. De gemeente omvat de woonkernen Aalsmeer Dorp, Aalsmeer Oost en Kudelstaart.
Met ± 22.000 inwoners, Schiphol als buur en de grootste bloemenveiling van de wereld binnen de grenzen, is Aalsmeer vooral een bedrijvige gemeente. Maar ook voor de recreant is Aalsmeer een prima plek. De gemeente ligt in de buurt van Amsterdam, Haarlem en Utrecht. En bij mooi weer is het lokale strand aan de Westeinderplassen dichtbij.

In Aalsmeer uitgekomen, volgden we eerst een km lang, een fietspad langs de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder. Aan de overkant van de vaart lagen hangers behorend bij Luchthaven Schiphol. Even verderop liepen we over een pad waar dalende vliegtuigen overheen vlogen. Daarna kwamen we langs de bekende Aalsmeerse Bloemenveiling. We zagen hier echter niet veel bloemen. We kwamen uit bij de Westeinderplas en volgde deze in de richting van het voormalige fort bij Kudelstaart. Daarbij kwamen we eerst langs de oude watertoren. Even verderop kwamen we langs plek, waar in een kring met palen stond. En elke paal was gekleurd en was voorzien met verschillende afbeeldingen op die palen. Even verderop hadden we in een Japans Cantonees restaurant een rust en dronken hier koffie.
Nu zetten we koers naar De Kwakel. We kwamen langs een soort oude sluis en vereeuwigden dit. Vlak voor het voormalige Fort bij De Kwakel sloegen we af en over een paar smalle paadjes bereikten we weer een verkeersweg.
Het landelijke De Kwakel bestaat uit een lintbebouwing van eensgezinshuizen langs enkele polderdijkjes, de wijk "De Kuil" en een poldergebied met land- en tuinbouw. de naam van het gebied is ontleend aan "Kwakel een hoge smalle voetbrug, die men voorheen veel in dit gebied kon aantreffen.
De verkeersweg volgden we tot aan het Amstel Drechtskanaal. Hier volgde we het fraai jaagpad. Bij een kaasboerderij belden we aan en vroegen of ze ook melk hadden, Melk hadden ze niet, maar we konden er wel water drinken. Bij de Tolhuissluis in het Amstel Drechtskanaal sloegen we af en volgden dit asfaltpad tot aan buurtschap Bilderdam in de gemeente Sint Jacobswoude.
De Tolhuissluis werd in 1823 aangelegd. Dat gebeurde in het kader van een operatie om Amstel, Drecht en Aar voor grote schepen bevaarbaar te maken, op initiatief van koopman- en kanalenkoning Willem I. De sluis verving ttwee andere sluizen, één aan de Bilderdam en één bij de Kattenbrug. Een zekere bisschop Bilder van Utrecht zou hier een dam hebben laten opwerpen tegen opdringerig Rijlands water, later omgevormd tot een sluis.
We staken een vaart over en volgden opnieuw een kanaal, het Aarkanaal. We konden hier kiezen uit een geasfalteerd fietspad of een grasdijk. Omdat we enigszins haast hadden, namen we het asfaltpad. Bij buurtschap Nieuwveen staken we het Aarkanaal over. Buiten Nieuwveen liepen we langs de Schilkerpolder langs buurtschap Papenveer. Op een kruising stond een LAW-bordje. Nadat we een paar maal de keuze hadden gehad tussen een asfaltpad en een graspad, was er bij Papenveer geen keuze. Hier was alleen een graspad. Bij boerderijen liepen we hier door talrijke klaphekjes. Verschillende malen liepen nu koeien, schapen en paarden langs ons pad. Hier zagen we nog elektriciteitsmasten voor de aanvoer van bovengrondse elektriciteit naar particuliere huizen. Vlak voordat we de hoofdweg door Aarlanderveen hadden bereikt zagen we de bus van 17.23 uur voorbij rijden. Daarop besloten we in Aarlanderveen in een supermarkt noch wat drinken te kopen om dit vervolgens bij de bushalte op te drinken. Na 9¾ uur wandelen en 43½ km afgelegd te hebben reden we huiswaarts.
Het was een mooie droge dag met veel bewolking en veel zonneschijn geworden. De maximumtemperatuur bedroeg 19°.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg